Sindicats, entitats i partits acorden treballar per una vaga general just després de l'1-O

CCOO, UGT no assisteixen a una cimera que reuneix ANC, Òmnium, ERC, Catalunya en Comú, Podem i la CUP, entre d'altres, i que es tornarà a citar la setmana vinent | La IAC, la CGT i la Intersindical-CSC ja han presentat preavisos per celebrar l'aturada durant la setmana següent a la qual està convocat el referèndum

Protesta contra l'operació de la Guàrdia Civil
Protesta contra l'operació de la Guàrdia Civil | Adrià Costa
21 de setembre del 2017
Actualitzat el 22 de setembre a les 11:41h
Els crits a favor d'una vaga general es van deixar sentir dimecres amb claredat durant les protestes contra les accions repressives de l'Estat. De fet, aquesta és una via que ja havien plantejat dos sindicats -la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Intersindical-CSC- els darrers dies, però que ha agafat cos arran de les detencions i escorcolls de la Guàrdia Civil. Per aquest motiu, una assemblea de nombrosos sindicats, entitats i partits convocada per la IAC ha acordat aquest dijous treballar amb aquest horitzó, malgrat que l'aturada no es podrà celebrar abans de l'1-O, ja que s'ha d'avisar l'administració amb deu dies d'antelació.

De fet, a l'espera que es concretin els detalls de la convocatòria, la IAC, la CGT i la Intersindical-CSC ja han presentat preavisos, per bé que cal acabar de pactar la data exacta i calibrar els suports amb què comptaria la iniciativa. Qui és molt probable que no hi sigui són CCOO i UGT, que ni tan sols han assistit a la cimera celebrada amb aquest objectiu, malgrat que fonts coneixedores dels contactes asseguren que, en un primer moment, havien confirmat l'assistència.

De fet, aquestes mateixes fonts expliquen a NacióDigital que aquests dies ja s'han celebrat algunes reunions i converses i que l'assemblea d'aquest dijous oberta a representants dels moviment sindical, social, cultural i polític "per plantejar una sèrie de mobilitzacions que incloguin la vaga general i social a Catalunya" ha comptat amb una nodrida quantitat d'assistents. En aquest sentit, hi han anat sindicats com la CGT, la Intersindical-CSC o la CNT, a més de la IAC -que aglutina sindicats sectorials com la USTEC i la CATAC-, entitats sobiranistes com l'ANC i Òmnium, partits d'esquerres com ERC, Catalunya en Comú, Podem, la CUP i representants de moviments socials, alguns dels quals locals.

Objectiu: la primera setmana d'octubre

Segons algunes fonts, l'acord ha estat seguir treballant amb la perspectiva de convocar una vaga general durant la primera setmana d'octubre, la data més propera en què això és possible. Malgrat tot, caldrà acabar de veure quines entitats s'hi acaben adherint i sobretot amb quin missatge. Un dels elements que s'ha evidenciat és la diferència d'objectius entre organitzacions transversals independentistes com l'ANC i sindicats llibertaris com la CGT. De fet, algunes entitats creuen que cal centrar els esforços en aconseguir votar l'1-O i que, si es convoca aquesta vaga quan aquest assumpte encara està obert, pot semblar que es dona per fet que no serà possible. D'altres, en canvi, entenen que l'endemà, encara que sigui possible el referèndum, caldrà seguir mobilitzant-se per defensar el resultat, ja que l'Estat no el reconeixerà ni aturarà la seva activitat judicial.

Durant els propers dies, caldrà buscar el consens entre entitats nítidament independentistes i d'altres de llibertàries per aconseguir un missatge i objectiu comuns

Igualment, algunes entitats posen l'accent de l'objectiu de la vaga en la independència o simplement el referèndum, mentre que d'altres no nítidament sobiranistes estarien més centrades en la defensa dels drets civils i contra la repressió de l'Estat. És per això que les entitats s'han donat uns dies per anar treballant aquestes qüestions, veure com evolucionen els esdeveniments, debatre internament l'assumpte i tornar-se a trobar dimecres de la setmana vinent, quan caldria prendre alguna decisió en ferm.

L'objectiu d'aquesta trobada seria aplanar el camí per impulsar mobilitzacions en defensa de l'1-O, però també abordar la possibilitat de "convocar una vaga general a si el govern de l'Estat impedeix que es faci el referèndum" i que hauria de tenir lloc després de la data prevista per a la seva celebració. En tot cas, tant la IAC com la Intersindical-CSC defensen que aquesta vaga no hauria d'involucrar només els treballadors, sinó que hauria de ser una vaga també social o aturada democràtica, segons com la defineix cada organització. Això implica que els comerços també haurien d'abaixar les persianes i els estudiants haurien d'absentar-se d'escoles, instituts i universitats per aturar al màxim el país.

Raons laborals i socials per a la vaga

Sigui com sigui, aquesta vaga no podria convocar-se per motius polítics -com ho és el referèndum-, ja que això és il·legal. Malgrat tot, els diversos sindicats implicats creuen que hi ha motius laborals, socials i civils suficients que justifiquen aquesta mobilització. Així, la CGT ha presentat el seu preavís denunciant que "la classe treballadora catalana viu una realitat insuportable construïda a base de llibertats i drets civils trepitjats, precarietat salvatge, repressió normalitzada a les empreses, al carrer, atacs a la llibertat d'expressió sindical o d'altra mena, en un estat autoritari que és on més han retrocedit els salaris de tot Europa". Igualment, la IAC defensaria la conformació d'un marc de relacions laborals propi i una carta de drets socials catalana, mentre que la Intersindical-CSC defensaria una reforma de l'Estatut dels treballadors.

Malgrat tot, aquestes organitzacions confien poc en què CCOO i UGT se sumin a una mesura d'aquestes característiques, malgrat que ho considerarien important. De fet, a CCOO hi ha tensió interna ja que els independentistes del sindicat -que representen una quarta part de l'organització- critiquen que la cúpula catalana s'implica poc amb el dret a decidir. Per això, els sindicats més favorables a la vaga general aspiren a que CCOO i UGT se sumin a alguna de les mobilitzacions alternatives i que els seus afiliats partidaris de l'1-O -alguns dels quals, agrupats a la Xarxa de Sindicalistes per la Independència- sí que facin campanya per l'aturada als respectius centres de treball.

La IAC i la Intersindical-CSC consideren que el suport imprescindible per a la mesura seria el d'ANC i Òmnium, per compensar que CCOO i UGT probablement s'inhibeixin

En tot cas, el suport clau per tirar endavant la mesura seria l'aval actiu de l'ANC i Òmnium, que ja s'han doctorat en mobilitzacions massives, a més de la col·laboració de partits com ERC, Catalunya en Comú, Podem i la CUP. Si des de l'àmbit sindical i polític s'empeny, la IAC i la Intersindical-CSC consideren que la vaga podria ser exitosa, malgrat que el seu pes sigui limitat, en comparació amb CCOO i UGT, sobretot en el sector privat. Les fonts assistents a la reunió, però, apunten que les entiats i els partits han mostrat interès en tirar endavant aquesta convocatòria.

L'afiliació de la CGT ha de ratificar l'aturada

Pel que fa a la CGT, el preavís va ser decidit i elaborat pel secretariat permanent de l'organització, mentre que l'afiliació haurà de ratificar encara la decisió la setmana que ve en una assemblea. Llavors, ja sabrà amb quins suports es compta. De fet, aquest sindicat llibertari, en els seus posicionaments, no crida a votar al referèndum, ni molt menys defensa la independència -ni s'hi oposa-, per bé que el seu secretari general, Ermengol Gassiot, participarà en alguns actes de la CUP a favor del "sí", malgrat tot, sí que considera que els ciutadans han de tenir dret a votar, si ho desitgen, així com estan en contra de les mesures repressives de l'Estat.

Pel que fa a la data, la CGT ha presentat un preavís per fer la vaga general el 3 d'octubre, mentre que la IAC el va registrar per fer-la entre els dies 2 i 13 d'octubre, a l'espera de concretar el dia. Igualment, la Intersindical-CSC ha convocat una vaga indefinida a partir del 3 d'octubre, també per definir el dia o dies exactes en què caldria aturar l'economia. Aquest sindicat independentista, de fet, apunta que, fins i tot si es pot celebrar el referèndum, és probable que calgui mantenir la mobilització per defensar que s'implementin els resultats i per frenar l'onada repressiva que es mantingui de l'Estat.

La CGT no crida a votar al referèndum, però sí que reclama que, qui ho vulgui, pugui fer-ho, així com rebutja la repressió de l'Estat

Finalment, un petit sindicat, la Coordinadora Obrera Sindical (COS) -integrat al moviment de l'esquerra independentista, com la CUP o Endavant-, també ha anunciat des de les xarxes socials que convoca a la vaga general a partir del 3 d'octubre. En el seu cas, ho farà perquè, "durant les darreres dues setmanes, desenes de centres de treball han rebut la intervenció de diferents membres dels cossos policials", fet que provoca que, "sense indicis de criminalitat s'estan vulnerant els drets fonamentals a llibertat ideològica, d'expressió, intimitat i integritat física".