Del «no» al pacte fiscal a la Guàrdia Civil: així ha evolucionat el xoc en cinc anys

Mariano Rajoy va negar-se a negociar el pacte fiscal amb Artur Mas el 20 de setembre del 2012 i, exactament el mateix dia, l'Estat ha desfermat l'ofensiva policial | El 9-N, les eleccions del 27-S i el camí cap a l'1-O, entre les dates clau del procés

Artur Mas i Mariano Rajoy, reunits el 20 de setembre del 2012 a la Moncloa
Artur Mas i Mariano Rajoy, reunits el 20 de setembre del 2012 a la Moncloa | ACN
20 de setembre del 2017
Actualitzat el 21 de setembre a les 19:03h
Cinc anys exactes. És el temps que ha transcorregut entre la negativa de Mariano Rajoy a negociar el pacte fiscal i les detencions que hi ha hagut aquest dimecres relacionades amb els preparatius del referèndum. Cinc anys en què el xoc amb l'Estat ha anat pujant de to i en què el Govern, basant-se en els mandats sorgits de les eleccions i en l'impuls polític del 9-N, ha seguit endavant amb el procés català. L'aposta de Carles Puigdemont pel referèndum unilateral ha desfermat una operació policial de l'Estat que té com a intenció impedir a qualsevol preu que l'1-O hi hagi urnes i paperetes a Catalunya.

Aquestes són les 25 dates clau que ha viscut el procés en els últims anys i que defineixen com s'ha anat esberlant la relació entre l'Estat i la Generalitat.

Arxivat a