Artur Mas: «Han convertit l'estat de dret en un estat de setge contra Catalunya»

L'expresident de la Generalitat carrega contra la "guerra bruta" del govern espanyol que ha acabat amb "la poca autonomia de la Generalitat" | El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha indicat que els alcaldes "no li han de dir res al fiscal perquè no hem fet res il·legal"

Artur Mas, a Mollerussa
Artur Mas, a Mollerussa | Àlvar Llobet
19 de setembre del 2017
Actualitzat el 20 de setembre a les 0:05h
L'espai convidava a la concòrdia; Teatre l'Amistat. Les paraules, però, han estat dures i inclements contra l'Estat espanyol. L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha criticat des de Mollerussa i al costat de l'alcalde, Marc Solsona, i del president de la Diputació, Joan Reñé, contra el govern de Mariano Rajoy, l'executiu que ha convertit "l'estat de dret en un estat de setge" que ha acabat "amb la poca autonomia que té la Generalitat".

Davant d'una sala plena, Mas ha carregat els neulers contra les actuacions de Madrid, a qui ha acusat de "perseguir tres de cada quatre alcaldes catalans" i de "buidar de competències la Generalitat". Encès, l'expresident convergent ha lamentat "la persecució de les llibertats" i les operacions de "guerra bruta per desprestigiar els polítics catalans", en referència a l'escorcoll d'aquest dimarts a l'Ajuntament de Girona per part de la Guàrdia Civil. "Quin cony d'autonomia és això", ha cridat l'expresident, crític amb l'actuació del ministre Montoro, responsable d'intervenir les finances catalanes.

En aquesta tessitura, Mas ha assegurat que ara és l'hora d'escollir la construcció d'un país que s'equipari a Dinamarca o Àustria, i ha dit que, per fer-ho possible, Catalunya "compta amb la força de la seva gent, la millor carta que té el país", i amb els alcaldes, a qui ha donat suport; "No us deixarem sols", ha indicat Mas, que ha bromejat sobre la seva experiència a l'hora de declarar davant la Fiscalia; "Si voleu algun consell, em podeu trucar", ha dit el president del PDECat, indignat pel fet que encara s'hagi de reivindicar el dret a vot 40 anys després de la mort de Franco.

Joan Reñé: "Necessitem una tempesta de paperetes per deixar enrere una Espanya que fa por"

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha cridat a la "tempesta de paperetes per deixar enrere una Espanya que fa por", per bé que ha admés que mirar cap al futur "fa respecte". El líder del PDECat a la demarcació ha fet referència també al paper dels alcaldes davant les citacions, i ha assegurat que els batlles (ell ho és de Fondarella, al Pla d'Urgell), "no li hem de dir res al fiscal perquè no hem fet res il·legal". 

Reñé també ha tingut paraules pel PSOE i el PSC, els seus "socis" a la Diputació de Lleida, de qui ha dit que "s'avergonyeix" de la seva posició envers el dret a decidir dels catalans. "Són com el PP", ha reblat. L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha cridat per la seva banda a sortir al carrer per aconseguir la independència el proper 1 d'octubre.