Dos sindicats proposen fer una vaga general per defensar el referèndum

La IAC i la Intersindical-CSC buscaran altres suports sindicals i sobretot d'entitats com l'ANC i Òmnium per valorar aquesta opció -que no es podria executar abans de l'1-O- i l'impuls d'altres mobilitzacions

19 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:58h

Representants de sindicats d'arreu de l'Estat favorables al referèndum, reunits el dia 10 per la IAC i la Interaindical-CSC. Foto: Intersindical-CSC


El temps de les mobilitzacions que entitats com l'ANC i partits com la CUP ja preveien per defensar el referèndum pot estar arribant, davant la repressió exercida per l'Estat per frenar-lo. De fet, dos sindicats ja plantegen organitzar una vaga general per defensar les urnes. El consell nacional de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) ho ha aprovat aquest dimarts, mentre que la Intersindical-CSC ja ho va posar sobre la taula abans de la Diada. En els propers dies tindran lloc les converses entre aquestes organitzacions per valorar aquesta opció que, en tot cas, no podria executar-se abans de l'1 d'octubre.

La IAC és el primer sindicat de la funció pública catalana, ja que engloba la USTEC -majoritari en l'ensenyament públic- i la CATAC -present en altres àmbits de l'administració-, entre d'altres, mentre que la Intersindical-CSC té presència tant en el sector públic com en empreses privades, amb força en algunes universitats, per exemple. Les dues organitzacions en solitari, però, no tenen prou força per impulsar en solitari una vaga general i, per això, esperen sumar suports d'altres sindicats i entitats.

De fet, assumeixen que difícilment CCOO o UGT -que ni tan sols criden a votar l'1-O- avalaran aquesta mesura i, per això, primen comptar amb unir forces amb entitats com l'ANC o Òmnium per incentivar la participació dels treballadors, a banda de la Xarxa de Sindicalistes per la Independència. La vaga general, per tant, no hauria de ser l'única acció, sinó una més de les mobilitzacions plantejades en defensa de l'1-O. No seria descartable algun tipus de suport de la CGT, que s'ha posicionat en contra de la repressió de l'Estat i ha cridat els afiliats i seccions sindicals a defensar la llibertat "al carrer i on calgui, contra la repressió i en defensa d'uns drets i llibertats que no ens deixarem prendre" camí al referèndum. Així mateix, el seu secretari general, Ermengol Gassiot, participa aquest diumenge en un acte de la CUP a favor del "sí" i la sectorial d'ensenyament de la CGT forma part del pacte educatiu pel referèndum.

Una qüestió de drets fonamentals

Així, el portaveu nacional de la USTEC, Ramon Font, explica que, arran de les actuacions de l'Estat, la defensa l'1-O ja "no només és una qüestió sobre la independència, sinó de llibertats fonamentals com les de premsa o expressió" i per fer front a aquesta "agressió als drets civils". "Ens agradaria que hi fossin CCOO i UGT", apunta, per bé que, com a mínim, espera el suport de les entitats que defensen l'1-O.

En tot cas, per convocar una vaga en el sector privat, cal avisar amb 10 dies d'antel·lació, fet que impediria que aquesta pogués tenir lloc abans de l'1 d'octubre. Tot i això, fruit de les converses amb les altres entitats i sindicats, es podria plantejar per a la setmana següent, com a eina de pressió cap a l'Estat i, en cas que aquest frenés el referèndum, com a via de protesta. Igualment, les vagues per motius polítics estan prohibides i, per això, aquesta es convocaria formalment en defensa d'un marc laboral propi i per una carta de drets socials a Catalunya.

En defensa de la legitimitat catalana

Al seu torn, en el manifest de la Diada, la Intersindical-CSC cridava a mantenir la capacitat mobilitzadora "durant els pròxims mesos per a defensar la democràcia i les institucions pròpies davant els previsibles atacs de l'estat espanyol" i, per això, es posava "a disposició del país per, si fora necessari, convocar una vaga general per defensar la democràcia". "La Intersindical-CSC apostem obertament per la legitimitat de les demandes d'una part molt important del nostre poble davant una, mal entesa, legalitat que no fa altra cosa que reprimir, generar por, retallar drets i perjudicar els més desafavorits", afegia també el manifest d'aquest sindicat, que aposta obertament pel "sí" a la independència.

Fonts d'aquesta organització sindical apunten que la seva aposta passa per una "aturada cívica" que vagi més enllà de la vaga general estricta, ja que defensa que haurien de tancar portes també els comerços. Igualment, pel que fa als motius oficials per convocar la vaga, al·leguen que es podria tractar d'una protesta contra l'Estatut dels treballadors, com a paraigua per obtenir els permisos necessaris. En tot cas, aquests detalls caldria acabar de tancar-los els propers dies, en cas que hi hagués acord per tirar endavant la mesura.

La UB com a seu electoral

Així mateix, la Intersindical-CSC ha exigit aquest dimarts al rectorat de la Universitat de Barcelona que es pugui votar als recintes universitaris. El sindicat recorda que tradicionalment la UB ha col·laborat amb el Govern cedint alguns edificis com a col·legis electorals i subratlla que l'Edifici Històric i la Facultat de Dret són "importants per poder garantir el dret al vot dels veïns del barris de l'Esquerra de l'Eixample, del Raval i de Pedralbes". També recorden que, en altres ocasions, el rectorat i diversos deganats els han cedit també a associacions per celebrar consultes sobre la independència com així va ser el 2011 amb Barcelona Decideix, que va tenir urnes a l'edifici històric i a diverses facultats de Pedralbes. La UB és una de les universitats adherida al Pacte Nacional pel Referèndum.