Foment del Treball recula en l'intent de mobilitzar el món econòmic contra l'1-O

Les cúpules de la patronal i de la Cambra de Comerç van mantenir sengles reunions dilluns al vespre sense prendre posició enfront el referèndum

19 de setembre del 2017
Actualitzat a les 22:11h
La setmana va començar amb reunions al més alt nivell a les principals corporacions econòmiques catalanes. Ahir dilluns, tant el comitè executiu de Foment del Treball com el de la Cambra de Comerç de Barcelona van mantenir sengles reunions. Cap de les dues entitats va fer cap comunicat sobre la convocatòria de referèndum de l'1 d'octubre. D'aquesta manera, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, recula en la seva pretensió de mobilitzar les principals organitzacions del món econòmic perquè es posicionessin públicament en contra de la convocatòria electoral. No es pot descartar, però, que el silenci no es trenqui d'alguna manera abans de l'1-O depenent de com evolucionin els esdeveniments.

La Cambra i Foment han fixat dues línies diferents d'actuació davant l'1-O. Mentre Foment acabdilla el front dels qui volen explicitar el rebuig al referèndum i fer costat de manera inequívoca al govern de l'Estat, la Cambra, que presideix Miquel Valls i on les sensibilitats són diverses respecte al procés, prefereix no posicionar-se i preservar el seu paper d'entitat pont. Però totes dues comparteixen una "enorme preocupació" davant l'evolució dels esdeveniments. Ahir, en la sessió de l'executiva de la Cambra, de l'1-O ni se'n va parlar. Però a l'entrada i la sortida, no es va comentar altra cosa.

A Foment, per la seva banda, malgrat que es va tractar de la situació política, es va decidir no emetre cap comunicat. Les darreres setmanes, Gay de Montellà ha polsat l'opinió dels principals membres de Foment, on predomina el rebuig al referèndum, però alhora el temor a que qualsevol presa de posició empitjori les coses i pugui afectar la imatge de Foment. Foment ha intentat en diverses ocasions emergir com la gran veu del món econòmic català, especialment des de l'inici del procés, però ha topat sempre amb dificultats. La vehemència contra el sobiranisme li han impedit aparèixer com el líder capaç d'aglutinar totes les corporacions. A Foment encara recorden el fracàs de l'acte "Anem per feina" del 14 de febrer del 2013, quan el Cercle d'Economia, la Cambra i Pimec van desmarcar-se'n, deixant sol Foment.  

Sense comunicació amb Palau   

Ahir, tant als passadissos de Foment com de la Cambra es van escoltar veus de queixa per la manca de comunicació existent aquests dies entre les entitats empresarials i els dos governs en conflicte, el de la Generalitat i l'espanyol. Una situació del tot anormal que indica que tots dos executius donen per inevitable el xoc i que encara accentua el neguit existent en les cúpules empresarials.