Manuel Bustos torna a judici a l'abril per les multes retirades a familiars

L'exalcalde de Sabadell i l’excap de la policia, Josep Miquel Duran, estan acusats d’uns delictes de tràfic d’influències i prevaricació, entre d’altres

18 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:31h

Manuel Bustos, sortint dels jutjats en una imatge d'arxiu. Foto: Albert Segura


La secció número 10 de l’Audiència Provincial de Barcelona ha fixat pels dies del 17 al 19 d’abril de 2018 el judici oral de la peça 30 per la retirada d’unes multes. Ho fa després que la Jutgessa que instrueix el sumari del cas Mercuri, Beatriz Faura, ha donat per finalitzades les diligències prèvies d’aquesta peça, desestimés el recurs d’apel·lació interposat per les defenses dels acusats i disposes que es dirigeixi l’acció penal contra els acusats.

Tan el Ministeri Fiscal com l’acusació popular, exercida per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SBDLC), han sol·licitat la imposició de les penes següents:

- A Manuel Bustos Garrido: 2 anys de presó amb inhabilitació especial per l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna. Una multa de 400 euros i 6 anys d’inhabilitació especial per l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública per a cadascun dels dos delictes de tràfic d’influències.

- A Josep Miquel Duran Macho: 2 anys de presó amb inhabilitació especial per l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna. Una multa de 400 euros i 6 anys d’inhabilitació especial per l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública pel delicte de tràfic d’influències.

També una multa a raó de 12 euros diaris durant 10 mesos i dos anys de suspensió d’ocupació o càrrec públic pel delicte de malversació de cabals públics; 4 anys i 6 mesos de presó amb inhabilitació especial per l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna. Una multa a raó de 12 euros diaris durant 12 mesos; 4 anys d’inhabilitació especial per l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública pel delicte de falsedat documental; 9 anys d’inhabilitació especial per l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública pel delicte de prevaricació administrativa.

- A Xavier Izquierdo Vilavella: una multa a raó de 12 euros diaris durant 5 mesos i 5 mesos de suspensió d’ocupació o càrrec públic pel delicte de malversació de cabals públics.

Es sol·licita també imposar en concepte de responsabilitat civil a l’acusat Josep Miquel Duran,
com actor principal, i a Xavier Izquierdo, de manera subsidiària, una indemnització a
l’Ajuntament de Sabadell per l’import de 133,50 euros, per a restituir el diner desviat de
titularitat de la Policia Municipal de Sabadell. Així com a l’acusat Josep Miquel Duran l’obligació
d’indemnitzar a l’Agència Tributària de Sabadell la quantitat de 200 euros en concepte de
multa indegudament anul·lada i no satisfeta.

"Des de la Plataforma SBDLC reiterem la importància d’aquest judici pels delictes que la Jutgessa fixa als acusats i per les penes que, de manera exemplificant, es sol·liciten pel fet de tractar-se d’un càrrec públic i d’un funcionari", assenyala el col·lectiu en un comunicat.

La Jutgessa del Jutjat d’Instrucció nº 1 de Sabadell que instrueix el sumari del cas Mercuri, Beatriz Faura, ha emès la resolució judicial en la que dicta l’obertura de judici oral de la peça 30, que ha investigat la retirada d’unes multes. En el seu escrit la jutgessa disposa que es dirigeixi l’acció penal contra l’exalcalde Manuel Bustos, així com l’excap de la Policia Municipal de Sabadell, Josep Miquel Duran, i l’exdirector d’Espai Públic a Sabadell, Xavier Izquierdo.

Concretament, per a Manuel Bustos Garrido se li atribueixen dos delictes de tràfic d’influències comesos per una autoritat en concepte d’autor material i un delicte de prevaricació en concepte d’inductor. En el cas de Josep Miquel Duran Macho, dos delictes de tràfic d’influènciescomesos per funcionari públic com autor material, per un delicte de malversació de cabals públics com autor material, per un delicte de falsedat documental i per un delicte de prevaricació administrativa. A Xavier Izquierdo Vilavella, pel seu cantó, se li atribueix un delicte de malversació de cabals públics en qualitat de còmplice.

En la mateixa resolució la Jutgessa requereix cautelarment als acusats fer efectives en el termini de 24 hores diferents fiances. A Bustos i Duran els requereix un import de 533,33 euros de manera solidaria, mentre que a Izquierdo i també a Duran un import de 178 euros.

Segons informa la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, la resolució judicial ha estat emesa després que la Jutgessa donés per finalitzades les diligències prèvies d’aquesta peça i que la Secció 3a de l’Audiència Provincial de Barcelona desestimés el recurs d’apel·lació interposat per les defenses dels acusats i confirmés la resolució de la Jutgessa.

Les penes demanades
 
El Ministeri Fiscal com l’acusació popular, exercida per la plataforma, han sol·licitat la imposició de les penes de dos anys de presó amb inhabilitació especial per l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna per Bustos. A més, demanen una multa de 400 euros i 6 anys d’inhabilitació especial per l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública per a cadascun dels dos delictes de tràfic d’influències.

En el cas de Duran demanen dos anys de presó amb inhabilitació especial per l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna. A més, sol·liciten una multa de 400 euros i 6 anys d’inhabilitació especial per l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública pel delicte de tràfic d’influències. Paral·lelament, demanen una multa a raó de 12 euros diaris durant 10 mesos i dos anys de suspensió d’ocupació o càrrec públic pel delicte de malversació de cabals públics. A banda, també es demana 4 anys i 6 mesos de presó amb inhabilitació especial per l’exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de condemna, amb una multa a raó de 12 euros diaris durant 12 mesos.
 
També per a Duran, sol·liciten 4 anys d’inhabilitació especial per l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública pel delicte de falsedat documental. Finalment, demanen 9 anys d’inhabilitació especial per l’exercici d’ocupació o càrrec públic en l’administració local, provincial, autonòmica i estatal, sigui per designació o per oposició pública pel delicte de prevaricació administrativa.

Pel que fa a Izquierdo, la petició se centre en una multa a raó de 12 euros diaris durant 5 mesos i 5 mesos de suspensió d’ocupacióo càrrec públic pel delicte de malversació de cabals públics.

A banda, es sol·licita també imposar en concepte de responsabilitat civil a Duran, com actor principal, i a Izquierdo, de manera subsidiària, una indemnització a l’Ajuntament de Sabadell per l’import de 133,50 euros, per a restituir el diner desviat de titularitat de la Policia Municipal de Sabadell. Així com a Duran l’obligació d’indemnitzar a l’Agència Tributària de Sabadell la quantitat de 200 euros en concepte de multa indegudament anul·lada i no satisfeta.

Queda pendent de fixar la data del judici.