Rajoy felicita la Guàrdia Civil per requisar 100.000 cartells favorables al referèndum

El president del govern espanyol recorda als Mossos que estan a les ordres de la Fiscalia i considera que el marc legal de l'1-O ja no està en vigor | Cospedal fa campanya pel "no" i assenyala que Catalunya és al cor d'Espanya "i de tots els espanyols"

Rajoy, García Albiol i Cospedal, a Barcelona
Rajoy, García Albiol i Cospedal, a Barcelona | PP
15 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:58h
Missatge alarmista de Mariano Rajoy davant la junta directiva del PP a Catalunya. Segons el president del govern espanyol, l'independentisme pretén conduir Catalunya "fora del món", i ha posat en dubte que es respectin "tots els drets" dels catalans en aquests moments. En un discurs contundent, el màxim dirigent de la Moncloa ha felicitat la Guàrdia Civil per haver requisat 100.000 cartells favorables al referèndum, ha recordat als Mossos que estan a les ordres de la Fiscalia i ha indicat que el govern espanyol prendrà el control de les finances catalanes en 48 hores.

Rajoy ha volgut fer un repàs dels esdeveniments dels últims anys i ha carregat contra el paper de l'extinta CiU des de l'any 2010, quan va obtenir 62 escons en les eleccions celebrades aquell mes de novembre. "Nosaltres vam fer costat al Govern en aquells moments tan difícils, vam fer el que havíem de fer", ha apuntat el president espanyol, que ha retret a Artur Mas avançar les eleccions l'any 2012 "sense cap necessitat".

La campanya de Cospedal i Albiol

El president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha assegurat que "qui aposta contra Espanya acaba perdent la partida". Es referia així a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras i a la seva voluntat de celebrar el referèndum de l'1-O. Ha assenyalat que Convergència ha caigut en l'estratègia "antisistema" d'ERC i la CUP, i ha acusat la Generalitat de pressionar els alcaldes que no volen col·laborar en la consulta vinculant. Albiol, davant Mariano Rajoy, ha ressaltat que la Generalitat no vol diàleg sinó simplement "imposar" el referèndum tal i com està plantejat. María Dolores de Cospedal, secretària general del PP, ha entrat en campanya per dir que Catalunya "és al cor d'Espanya i de tots els espanyols".

"No fallarem, aquesta és l'hora en què tots hem de fer arribar aquest valor i aquesta determinació als milions de catalans que senten el que sentim nosaltres", ha apuntat la ministra de Defensa, que ha demanat mantenir els vincles "fraternals" i "immemorials" que existeixen entre Catalunya i Espanya. "Hem de sortir al carrer i dir que som molt més forts, que la deriva separatista acabarà baixanr els braços davant la democràcia. La llei, el sentit comú i la raó sempre guanyen", ha recalcat.

Un culpable: Artur Mas

Albiol ha assegurat que les seves paraules no representen només els dirigents del PP, sinó també els "milers i milers" de persones que, sense ser del partit, "tenen dipositada la confiança en el govern d'Espanya". Les conseqüències de la crisi institucional existent, ha indicat al PP, només es poden imputar a Artur Mas. "Va intentar traslladar la responsabilitat de la crisi econòmica a l'executiu espanyol, i va provocar una situació d'alarma institucional", ha apuntat el dirigent del PP. I aquesta situació ha fet que l'independentisme "provoqui una fractura social entre bons i mals catalans".

Segons el dirigent del PP, hi ha una sèrie de catalans que "no existeixen" perquè "no pensen com els independentistes". "Tenim clar que el que vivim en aquests moments no és si es permet o no el referèndum, és una qüestió de democràcia davant del totalitarisme de la Generalitat i la seva insubmissió", ha considerat Albiol.

La cúpula popular a Catalunya s'ha reunit a l'Hotel Eurostars Grand Marina de Barcelona -feu habitual de la formació- en una cita extraordinària marcada pel pols que mantenen l'Estat i la Generalitat pel referèndum. Fa només unes hores que el consell de ministres i la comissió delegada per a assumptes econòmics de la Moncloa ha decidit una sèrie de mesures que impliquen un control pràcticament absolut de les finances catalanes. La idea, segons el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, és que no es destinin diners a l'1-O i, de passada, embridar un Govern "instal·lat en la il·legalitat".