El cap de la Guàrdia Urbana trasllada als agents les instruccions de la Fiscalia contra l'1-O

Evelio Vázquez circumscriu a la unitat d'investigació de la policia local l'elaboració dels atestats relacionats amb el referèndum | Colau reclama que les suspensions del TC s'interpretin de forma "restrictiva" per no vulnerar drets fonamentals

El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Evelio Vázquez
El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Evelio Vázquez | Jordi Bes
Redacció
15 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:10h
El cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Evelio Vázquez, ha informat els agents del cos que han d'impedir el referèndum. En un comunicat destapat per La Vanguardia, el comandament policial trasllada les instruccions de la Fiscalia i circumscriu a la unitat d'investigació de la policia local barcelonina l'elaboració dels atestats relacionats amb l'1-O. Els atestats s'enviaran al ministeri públic amb còpia als Mossos d'Esquadra, per evitar duplicitats.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha alertat que la societat no s'ha d'"acostumar" al fet que les policies "persegueixin urnes i paperetes per ordre de la Fiscalia". "Això no és normal", ha reblat. Tot i això, ha assegurat que les policies "s'ajusten a la legalitat vigent" i ha explicat que les instruccions s'han transmès als agents. "Se'ls ha dit que no estan permesos actes vinculats directament al referèndum", ha indicat. I ha assegurat que els agents poden estar "tranquils" perquè no hauran "d'enfrontar-se a cap dilema o ordre contradictòria".

I ha remarcat que la Fiscalia fa una "interpretació extensiva perquè es persegueixin debats polítics i cartells". "Vulnera la llibertat d'expressió", ha al·legat. Per contra, Colau ha considerat que cal fer una "interpretació restrictiva" de les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) que suspenen el referèndum per tal que no afectin els drets fonamentals. 

Instruccions a tota la policia

Els Mossos també va rebre les instruccions de la Fiscalia, que el major, Josep Lluís Trapero, va traslladar a totes les unitats. Concretament, va ha ordenar centralitzar en la comissaria general d'informació els atestats o informes de l'1-O que s'enviïn al ministeri fiscal. Tanmateix, encara no s'ha produït cap acció concreta dels Mossos encaminada a frenar el referèndum.

La Guàrdia Civil és el cos que està tenint un paper més actiu en la persecució dels preparatius de l'1-O. Precisament aquest divendres, la benemèrita ha entrat aquest divendres en una impremta de Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat) a la recerca de paperetes i documents relacionats amb el referèndum del proper 1 d'octubre. La setmana passada ja va escorcollar una impremta de Constantí (Tarragonès) cercant el mateix tipus de documentació sense resultat.
Arxivat a