La Mercè presenta la programació més descentralitzada i amb més espais

La vintena edició del Piromusical tindrà un record especial per a les víctimes de l'atemptat a Barcelona

El tradicional seguici de la Mercè
El tradicional seguici de la Mercè | Adrià Costa
15 de setembre del 2017
Actualitzat el 22 de setembre a les 14:48h
La Mercè, la gran festa de festes de Barcelona, torna a la capital catalana del 22 al 25 de setembre. Seran quatre dies on conviuran tradició, música, concerts, art i molta activitat, enguany més diversificada que mai. D'una banda, diversificada per una programació extensa i heterogènia. De l'altra, perquè serà la Mercè més descentralitzada de totes les fetes fins ara. "La intenció és portar la festa en aquells barris que volem que se sentin més Barcelona i fer-la més celebració popular", ha subratllat Jaume Collboni en la presentació de la programació.

És així com l'edició 2017 de la Mercè "donarà més protagonisme que mai" als barris de la ciutat, inaugurant dos nous espais festius i recuperant-ne d'altres que ja han estat presents en d'altres edicions. Entre els nous escenaris trobem la plaça Major de Nou Barris, que oferirà propostes familiars de música clàssica, i el Parc de Sant Martí, amb part de les activitats del festival Mercè Arts de Carrer (MAC). Entre els destacats a nivell musical, assenyalar les dues nits de concerts a la Platja del Bogatell, amb grups com Manel, Txarango, Mishima o Buhos.

"Enguany hem posat més espais fora de Ciutat Vella, una decisió que implica molt més que posar un escenari en un punt concret", tal i com ha especificat el tinent d'alcalde de Cultura de l'ajuntament de Barcelona. Una de les mesures que ja es veuran durant aquesta edició seran les activitats ubicades al Passeig Lluís Companys.

El Piromusical, homenatge a les víctimes de l'atemptat

L'oferta inclou, com és habitual, totes les activitats de la vessant més popular, aplicades a La festa de la tradició, el mercè Arts de Carrer (MAC) –"amb més de cent espectacles"–, el Barcelona Acció Musical (BAM) –un festival que arriba a la 25a edició i fa una aposta per artistes consolidats i emergents"–, o el Música Mercè. Menció a banda mereix La festa de la llum i el foc, el tradicional Piromusical que arriba enguany a una vintena edició molt especial.

En aquest sentit, el Piromusical es convertirà en una gran peça d'homenatges. En primer lloc, hi haurà un espai per al record de les víctimes de l'atemptat de Barcelona del darrer 17 d'agost. "Es farà un minut de silenci i s'arrencarà l'activitat amb l'Imagine de John Lennon", ha explicat Collboni. Però les aclucades d'ull no s'aturaran aquí, i faran una repassada al moviment LGTBI, a la commemoració dels 25 anys dels Jocs Olímpics, i es tindrà un record especial pels músics que ens han deixat, "amb especial atenció a Enric Granados".

Més seguretat i més pressupost

Collboni no ha volgut especificar mesures concretes pel que fa a la seguretat, però sí que ha volgut traslladar als barcelonins "que les mesures de seguretat seran extraordinàries i que s'estan prenent de forma coordinada amb Guàrdia Urbana, Policia Portuària i Mossos d'Esquadra. La nostra voluntat és que visqui i gaudeixi de la festa amb tota la normalitat", ha expressat el tinent d'alcalde.

Enguany, el pressupost de la Mercè també s'ha vist incrementat. "El total de despesa és de 3,3 MEUR, amb un increment de 300.000 euros respecte l'any passat", ha anunciat. Aquest increment, segons ha detallat, s'ha invertit "en l'esforç de descentralitzar la festa, cosa que ha estat possible "gràcies a l'augment del pressupost total de Cultura en un 15% amb aquest Govern", tal i com ha puntualitzat Collboni.
 
Reykjavik, ciutat convidada amb connexió especial
Reykjavik és la ciutat convidada de la Mercè 2017. "N'estem especialment contents, ja que és una ciutat amb motles similituds amb Barcelona", ha afirmat Rosa Mach, directora de programes culturals de l'ICUB. Una ciutat especialment connectada amb el tarannà barceloní pel que fa al turisme, a les afinitats i gustos musicals, o en "la gestió que van fer de la corrupció just en el pic de la crisi", rebla Mach.