Puigdemont avisa l'Estat que l'1-O es votarà encara que suspengui l'autonomia

El president de la Generalitat, en una entrevista a TV3, assegura a Barcelona es podrà votar "amb normalitat", protegint funcionaris i institucions | En els propers dies presentarà els detalls tècnics del referèndum, tot i que evita fer públic on són les urnes i les paperetes

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant l'entrevista amb Vicent Sanchis
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant l'entrevista amb Vicent Sanchis | TV3
13 de setembre del 2017
Actualitzat el 14 de setembre a les 14:38h
No ha estat un dia senzill per a Carles Puigdemont. El president de la Generalitat ha vist com la Fiscalia ha ordenat investigar tots els alcaldes que col·laboren amb el referèndum i, al vespre, la Guàrdia Civil va tancar el web original de l'1-O. Un moviment que va ser sortejat pel Govern amb la posada en marxa de dues pàgines alternatives i que exemplifica que el xoc institucional ja es juga en el terreny dels detalls. En una entrevista amb el director de TV3, Vicent Sanchis, Puigdemont ha assegurat que no es poden posar "portes al camp", i ha indicat que els recursos estaven "a punt". "L'1-O votarem" encara que l'Estat apliqui l'article 155 de la Constitució -que permet suspendre l'autonomia catalana- en temps rècord.

"Assumim tota la responsabilitat del referèndum, no ens n'amaguem", ha assegurat el dirigent nacionalista. "Hem d'actuar amb les regles del joc que han estat possibles. No són les ideals, no és l'organització ideal de referèndum que hauríem previst", ha assenyalat Puigdemont, que ha negat que l'1-O sigui "precari" perquè existeix una legislació específica del Parlament. No ha tancat la porta a pactar el referèndum amb l'Estat, tot i que les condicions actuals del diàleg són inexistents. Després de la votació, això sí, oferirà una crida a la negociació, "sigui quin sigui el resultat". Això sí: considera "superats" els interlocutors actuals de Madrid.

"Buscant les paperetes han acabat perdent els papers", assegura Puigdemont sobre l'ofensiva de l'Estat

El president ha manifestat que aquest dissabte farà costat als alcaldes sobiranistes perseguits per la Fiscalia arran de l'1-O. "A un alcalde el tria la seva gent", ha assenyalat Puigdemont, molt crític amb l'estratègia de l'Estat. "Buscant les paperetes han perdut els papers", ha apuntat. No ha dit on són les urnes ni les paperetes, però ha assegurat que en els propers dies hi haurà una roda de premsa en la qual es detallaran tots els aspectes tècnics del referèndum.

"No cal que Mariano Rajoy es prengui la molèstia d'amenaçar els nostres ciutadans, si no hi ha referèndum", ha ironitzat Puigdemont. El president ha volgut indicar que abstenir-se en aquesta consulta vinculant "reforça" el dirigent del PP. També ha aprofitat per criticar que el PSOE hagi "tancat files" amb la Moncloa, i ha insistit que amb els socialistes governant la situació seria "igual" amb formes diferents.

El paper de Barcelona (i dels Mossos)

Puigdemont ha volgut enviar un missatge conciliador i de confiança cap a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb qui està mantenint converses per la cessió de locals. "A Barcelona es podrà votar, que ningú s'inquieti. De la manera com ho farem, preservarem les institucions i els funcionaris", ha assegurat el dirigent nacionalista, que ha ressaltat que Colau s'ha posat al costat dels alcaldes perseguits per la Fiscalia.

Preguntat pel paper dels Mossos, que han rebut ordres explícites de retirar les urnes, ha evitat entrar en detalls i ha indicat que la prioritat dels cossos policials ha de ser la lluita antiterrorista. "Tenim tots els escenaris previstos", ha manifestat.

La polèmica de la campanya

En un moment de l'entrevista, Sanchis ha donat pas al vídeo de la campanya del referèndum, suspès pel Tribunal Constitucional (TC) i que hi ha mitjans que no han difós. "Els governs han de respectar les decisions de les empreses. I jo vull un país en què les empreses privades prenguin les pròpies decisions", ha dit Puigdemont. "Del que es tractava era que la gent s'assabentés que l'1-O hi ha un referèndum", ha insistit. "Hi ha algú que no sàpiga que estem exercint el dret a l'autodeterminació?", s'ha preguntat.

Puigdemont ha indicat que hi ha sistemes de comunicació "alternatius" que escapen de les lògiques dels mitjans "convencionals". "La viralitat és impossible que pugui controlar-se, perquè té vida pròpia", ha apuntat. Sanchis ha matisat que els mitjans digitals -com ara NacióDigital- han decidit publicar la campanya, mentre que els de paper ho han evitat majoritàriament. "No sé si és una cosa generacional", ha manifestat Puigdemont, que també ha parlat de raons tècniques. Ha negat, això sí, "pressions" dirigides cap a mitjans privats per emetre la campanya.

Puigdemont nega que hagin existit pressions de la Generalitat per publicar la campanya institucional del referèndum, suspesa pel TC

"És important que ens moguem en els paràmetres en els quals hem decidit moure'ns", ha apuntat el president de la Generalitat. Mariano Rajoy el va acusar de fer aquestes presumptes "pressions", i Puigdemont li ha respost insinuant que el govern espanyol sí que colla de prop els mitjans de comunicació. El president ha dit que "segurament que sí" hi ha hagut pressions a empresaris de mitjans per no publicar la campanya.

Escenaris "configurats" des de fa mesos

El dirigent nacionalista ha assegurat que els "escenaris" ja estaven "configurats" des de l'inici del seu mandat, i ha apuntat que el Govern "no té dret a queixar-se". "Estem fent el que volíem, i allò que altres països han fet en el passat", ha assenyalat Puigdemont, que no veu "res extraordinari" en la feina de l'executiu. Segons ell, els esforços "valen la pena" perquè hi ha un "gruix de gent al darrere". "Aquest és un procés que culminarà la gent. Les institucions estem al servei de l'encàrrec dels ciutadans", ha ressaltat.

Puigdemont serà dissabre a la Plaça Sant Jaume fent costat als alcaldes perseguits per la Fiscalia

"Em sento serè, tranquil i determinat. Tots plegats, el Govern i el Parlament, ja ens havíem preparat per aquesta eventualitat i per anar de la post-autonomia a la pre-independència. La situació fa respecte i fa que estiguis en atenció permanent", ha admès el president català, que veu la legislatura "allà on s'havia previst". "Estar al capdavant d'un Govern ja és prou intens. No recordo ni un sol dia que es pogués qualificar de tranquil o de relaxat", ha insistit Puigdemont.

La gestió dels atemptats

Preguntat sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils i la gestió que se'n va fer, Puigdemont ha assegurat que a "algú" no li devia agradar el paper dels Mossos i va posar en marxa el "ventilador". El president ha negat que es desatengués cap avís concret sobre la Rambla i ha assenyalat que el pla inicial dels terroristes no era atemptar en aquesta artèria barcelonina, sinó en altres llocs de la ciutat.

"Als cossos policials hi ha professionals", ha indicat Puigdemont, que ha recordat que els Mossos no tenen presència a l'Europol.