L'alcaldessa de Berga: «Assumeixo que vinguin a detenir-me»

Montse Venturós demana a la resta d'alcaldes citats a declarar que desobeeixin la Fiscalia

13 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:47h

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós Foto: Pere Gendrau


L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, podria veure, aquest any, la seva segona detenció per desobeir una citació judicial. Tal com ha anunciat la CUP i ha ratificat ella mateixa a NacióDigital, els alcaldes cupaires citats a declarar per donar suport al referèndum de l'1 d'octubre es negaran a comparèixer davant del jutge i, per tant, obren la porta a possibles detencions. "Assumeixo que vinguin a detenir-me, és una cosa que nosaltres tenim sobre la taula i una possibilitat que existeix", ha afirmat. En aquest punt, però, també ha demanat determinació a la resta de partits polítics, ja que, "si la desobediència és massiva", ha recordat, la força del conjunt serà major. 

"Jo faria una crida a la resta d'alcaldes i alcaldesses", ha explicat, perquè es digui "prou" a les "amenaces" de l'estat espanyol. Així, Venturós ha demanat a tota la classe política que es "corresponsabilitzi" i "estigui a l'alçada del moment històric" que s'està vivint: "I si el terme desobediència no agrada prou, li podem dir obeir el mandat popular, que per això hem estat votats". 

Ara més que mai, segons ha afegit l'alcaldessa de Berga, tots els batlles han d'estar al "costat del poble", que és qui va demanar poder desenvolupar el "lliure dret a l'autodeterminació", davant d'un estat espanyol "absolutament demofòbic i que ataca tots els drets fonamentals". Davant d'aquesta situació, ha considerat, l'advertència de la Fiscalia i del govern espanyol és "una amenaça més", i ha recordat que aquesta setmana també ho han viscut alguns mitjans de comunicació. 

Per a la CUP, doncs, la llei del referèndum és un marc legal vàlid, encara que el Tribunal Constitucional l'hagi suspès. "Entenem que és el nostre marc, i ara ja hem fet un pas irrenunciable per l'exercici lliure del dret a l'autodeterminació", ha sentenciat Venturós. A més, considera, l'únic que busquen amb l'ordre del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, de detenir els 712 alcaldes és "atemorir" els ciutadans i els càrrecs electes. Davant d'aquesta situació, ha assegurat l'alcaldessa cupaire, ja hi ha un equip de juristes de la CUP que està analitzant els casos, així com també advocats de l'Associació de Municipis per la Independència i d'altres entitats que defensaran els drets de tots els batlles citats.