«Treballarem amb imparcialitat»: els observadors internacionals de l'1-O no fan cas al TC

Daan Everts, líder de la missió, assegura que es posaran en contacte amb "institucions, partits i individus" i que emetran un informe final el 2 d'octubre

Raül Romeva amb la missió d'observadors internacionals
Raül Romeva amb la missió d'observadors internacionals | Govern
13 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:41h
La missió internacional que supervisarà el referèndum de l'1 d'octubre seguirà amb la seva feina tot i la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) i l'ofensiva de la Fiscalia contra els alcaldes que col·laboren amb l'operatiu de la consulta vinculant. El Centre d'Estudis Estratègics de L'Haia ha emès un comunicat en què assenyala que farà la seva feina "amb estricta imparcialitat" i sosté que el 2 d'octubre emetrà un informe final. Abans, però, farà una declaració "preliminar" sobre els preparatius de l'1-O.

L'anomenada tècnicament "missió d'observació internacional limitada" està formada per sis experts dels Estats Units, França, Regne Unit, Polònia i Holanda. L'encapçala Daan Everts, que va ser ambaixador holandès. "Durant el transcrus de la missió es cobriran els esdeveniments polítics, el procés electoral i la cobertura dels mitjans de comunicació, entre d'altres", assenyala el grup d'observadors en el comunicat. 

Sis dels representants es van reunir divendres passat amb Raül Romeva, conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Participació, per abordar els primers detalls del desplegament. Es preveu que el grup s'ampliï fins a 10 o 14 persones. "No prendrem partit per cap de les parts i buscarem contactes amb els interessats tant de les institucions, partits i individus, governamentals i no governamentals", ressalta el text.

Els membres de la missió asseguren que "respecten" la declaració de principis per a l'observació d'eleccions i el codi de conducta per als observadors electorals internacionals, i destaquen que són "independents" de les institucions dels seus partits d'origen.