El Govern rep la querella que pot implicar penes del presó per l'1-O

El TSJC assegura que l'executiu va fer servir "arbitràriament" les seves competències amb la convocatòria del referèndum

12 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:04h

Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Jordi Turull es dirigeixen a la reunió del Govern del 12 de setembre del 2012 Foto: Govern


Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i la resta de membres del Govern ja saben oficialment que tirar endavant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre comporta responsabilitats penals. Funcionaris del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s'han personat aquest dimarts al Palau de la Generalitat per fer arribar la notificació de la suspensió de la convocatòria de la consulta i també de la llei que l'empara.

Els integrants del gabinet català també han rebut la querella de la Fiscalia, que inclou els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics. Aquest últim pot comportar penes de presó. Els membres de la mesa del Parlament també han estat advertits oficialment durant el matí i, a diferència de l'executiu, no estan acusats de malversació de fons públics. Els integrants de l'executiu han rebut també la suspensió de la reforma del reglament del Parlament, segons ha informat el conseller de la Presidència, Jordi Turull, en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern.

Els funcionaris del TSJC han arribat a Palau quan ja havia acabat la cita setmanal de l'executiu. Puigdemont i Turull han signat en aquest edifici la notificació, i cada conseller ho farà al seu despatx. El conseller de la Presidència ha tret ferro a la notificació.

Preparatius en marxa

La notificació arriba un dia després de la Diada, que va tornar a ser massiva, i quan falten només dinou dies per a la celebració del referèndum. Els preparatius de la consulta vinculant segueixen endavant i, segons ha explicat Junqueras en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, les targetes censals es començaran a enviar en els propers dies. Puigdemont ja ha deixat clar que només el Parlament el pot inhabilitar i té intenció de seguir exercint com a president encara que sigui suspès de les seves funcions.

No és la primera vegada que els consellers reben les advertències del Constitucional a través del TSJC. De fet, el Govern ha estat advertit individualment de les conseqüències de seguir endavant amb el procés sobiranista fins a cinc vegades. La nul·litat de la proposta de resolució sobre el referèndum pactada per Junts pel Sí i la CUP l'octubre del 2016 va ser comunicada oficialment mentre l'executiu estava reunit el febrer passat. Aquesta vegada, els magistrats volen deixar clar que el Govern ha fet servir "arbitràriament" les seves potestats amb la convocatòria del referèndum.