Sánchez avala que el PSC segueixi en el govern de Colau encara que s'impliqui en l'1-O

El líder del PSOE considera que la manifestació de la Diada demostra la "divisió" de la societat catalana | Alerta el PP que "no seria intel·ligent tornar a ignorar" el conflicte català i fa una crida al diàleg

12 de setembre del 2017
Actualitzat a la 13:34h

Pedro Sánchez, aquest dimarts a Barcelona. Foto: El Periódico


Si l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, finalment cedeix locals municipals per a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre no s'haurà de preocupar pel seu soci de govern, el PSC. Almenys pel que fa a l'opinió del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que en un col·loqui organitzat pel fòrum Primera Plana de El Periódico ha considerat que els socialistes catalans no tenen per què trencar el seu pacte amb els "comuns" encara que Colau acabi arromangant-se pel referèndum. 

"El PSC, quan entra a un govern, s'hi incorpora amb totes les conseqüències. L'objectiu de l'acord està per sobre", ha argumentat Sánchez, que malgrat tot ha assegurat que li agradaria que Colau "fes costat dels alcaldes socialistes" que s'han negat a col·laborar amb l'1-O. "La veritat és que, a pocs dies del referèndum, no entenc que no s'hagi posicionat clarament", ha manifestat.

L'opinió de Sánchez contrasta amb la que han manifestat dirigents com el líder del PSC, Miquel Iceta, o el mateix segon tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que en les darreres setmanes han deixat entreveure que els socialistes no podrien seguir en un govern que col·labori amb un referèndum "il·legal".

Una Diada que demostra "divisió"

Segons el líder del PSOE, la manifestació de la Diada no és més que una mostra de la "divisió de la societat catalana", una situació a la qual s'ha arribat perquè el Govern de la Generalitat ha acabat "fracturant" els catalans. El secretari general dels socialistes, que malgrat dir que no volia entrar en una guerra de xifres ha fet referència a la manifestació del "mig milió" de catalans, ha fet aquest sever diagnòstic de la situació. L'objectiu de la seva visita a la capital catalana just després de la Diada és tornar a onejar la seva proposta de reforma federal de la Constitució.

Malgrat que el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va demanar aquest dilluns a Sánchez que reconegui el dret a decidir dels catalans si realment defensa la "plurinacionalitat" de l'estat espanyol, Sánchez no s'ha sortit del guió. Ha insistit que el referèndum plantejat pel Govern de Carles Puigdemont se situa "fora de la legalitat" i que, en aquesta vessant, exercirà d'"oposició responsable". Ja en els darrers dies ha mostrat el seu suport al govern del PP a l'hora d'aplicar mesures "proporcionals" per frenar l'1-O.

Amb tot, Sánchez ha advertit Mariano Rajoy que seria "poc intel·ligent tornar a ignorar" el conflicte català i ha proclamat que és el moment de "reconciliar" el país. Això passa, al seu judici, per començar dialogant. En aquest sentit, ha reivindicat la seva proposta de crear una comissió al congres per debatre una solució per a Catalunya un cop passat l'1 d'octubre. "El dia 2 és més important que l'1", ha advertit.