Colau: «No acceptarem lliçons dels que fins fa dos dies no sabien què era la desobediència civil»

L'alcaldessa de Barcelona carrega contra la "vergonyant" actitud de Rajoy contra Catalunya, però també contra les "presses" de Junts pel Sí | Xavier Domènech promet que els "comuns" es mobilitzaran "com mai" en defensa de la sobirania

Ada Colau, durant l'acte de la Diada dels comuns a Santa Coloma de Gramenet
Ada Colau, durant l'acte de la Diada dels comuns a Santa Coloma de Gramenet | Catalunya en Comú
11 de setembre del 2017
Actualitzat a les 15:17h
Els "comuns" es regiren contra les veus que els acusen de ser "covards" i "equidistants" perquè encara no han decidit si cediran espais municipals pel referèndum que el Govern ha convocat per a l'1 d'octubre i que ha estat suspès pel Tribunal Constitucional. Tant l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, han advertit que no acceptaran "lliçons" dels que, al seu judici, mai fins ara han desobeït per defensar els drets dels ciutadans. 

"No acceptarem lliçons de ningú, i menys encara de Convergència, que fins fa dos dies no sabien què era la desobediència civil", ha deixat anar Colau davant les més de 1.500 persones que han assistit a l'acte de la Diada que els "comuns" han organitzat a Santa Coloma de Gramenet. Era tot un dard al PDECat, a qui ella segueix anomenant Convergència. "Molts dels que estem aquí hem fet desobediència civil per aturar desnonaments. Els senyorets de Convergència on eren? Amb el PP signant amb ells les mateixes lleis", ha etzibat. També Domènech ha carregat en aquest sentit: Ni una sola lliçó més d'aquells que ens enviaven la policia quan defensàvem els nostres drets".

No caure en "el missatge de la testosterona"

Colau és conscient que concentra, a hores d'ara, bona part del focus mediàtic. Encara no ha decidit si cedirà o no espais municipals pel referèndum de l'1 d'octubre. Però aprofitant la celebració de la Diada, l'alcaldessa ha entonat un discurs bel·ligerant contra l'actitud "vergonyant" d'un Mariano Rajoy "amagat rere la trinxera dels tribunals" i que envia la Guàrdia Civil. Però també ha criticat les "presses" del Govern de Junts pel Sí, que al seu judici està impulsant un full de ruta que deixarà "enrere la meitat del poble de Catalunya". Això és, al seu judici, el que no es pot permetre.

"La història ens jutjarà per la intel·ligència i sensibilitat que sapiguem tenir en el moment més difícil", ha assegurat Colau. I això implica, ha insistit, no caure en "el missatge de la testosterona" i cuidar la "pluralitat i la diversitat" de la societat catalana.

Protegir la institució i permetre el vot

De la mateixa manera que l'alcaldessa ha estat crítica amb l'estratègia de Junts pel Sí, també ha volgut adreçar un contundent missatge a Rajoy, a qui ha acusat de liderar un govern "demofòbic": "Protegiré la institució, però faré tot el possible per a què tots aquells que ho vulguin puguin votar l'1 d'octubre. No ens espanten les seves amenaces".

"Ens mobilitzarem com ningú en defensa de la sobirania", ha promès Domèmech, encarregat de cloure l'acte. Ha augurat que Rajoy acabarà passant a la història no només com el president del govern "més corrupte" de la història d'Europa, sinó com el que ha provocat "el major conflicte institucional" amb Catalunya des de la transició.