El Pont Aeri evita debatre sobre l'1-O convidant l'exprimer ministre italià Enrico Letta

El fòrum empresarial, molt preocupat pel conflicte polític entre Catalunya i l'Estat, celebra el primer acte del curs polític el 19 de setembre a la seu de Repsol a Madrid

08 de setembre del 2017
Actualitzat el 09 de setembre a les 8:53h

El «lobby» Pont Aeri, en una trobada amb Mariano Rajoy Foto: Europa Press


En ple xoc Estat-Generalitat, torna el Pont Aeri, el fòrum que reuneix el més florit de l'alt empresariat de Madrid i Barcelona. Comença el curs el 19 de setembre vinent, a Madrid. L'amfitrió serà aquest cop Antoni Brufau, president de Repsol. El convidat és Enrico Letta, exprimer ministre italià, que parlarà sobre l'actual moment del projecte europeu i el context econòmic. 

Segons fonts empresarials, hi ha preocupació i desconcert al Pont Aeri davant de com està evolucionant el conflicte polític a Catalunya. Potser per evitar entrar de ple en el tema o per buscar alguna brúixola que ajudi a sortir de l'embolic, el club exclusiu s'encomana a la subtilitat italiana. Letta, membre del Ppartit Democràtic, de centre esquerra, va ser cap del govern entre 2013 i 2014, liderant un executiu on hi eren des d'excomunistes a democristians. Tot un expert en crisis enrevessades i aliances aparentment antinaturals.

En el Pont Aeri es troben noms, a banda de l'esmentat Brufau, com José Manuel Entrecanales (Acciona), Florentino Pérez (ACS), Salvador Alemany (Abertis), el propietari de La Vanguardia, Javier Godó, Josep Creuheras (Planeta), l'expresident del Saló de l'Automòbil Enric Lacalle, el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, Rafael Fontana (Cuatrecasas), Luis Conde (Seeliger y Conde), el conseller delegat de Gestamp, Francisco Riberas, Luca de Meo (Seat), Antonio Garrigues Walker, advocat que dirigeix un dels bufets més influents de l'Estat, Josep Sánchez Llibre (Conserves Dani) i el president d'Agbar, Àngel Simón, entre d'altres.

Des del seu naixement l'any 2011, un dels seus objectius ha estat tenir ben engreixats els canals entre Madrid i Barcelona. La seva paraula favorita és estabilitat. Però ja fa temps que el club elitista viu amb l'ai al cor. L'emergència de la nova política, amb l'eclosió de Podem, la pèrdua de la majoria absoluta del PP i les dificultats per bastir una majoria al Congrés i el triomf de Pedro Sánchez a le sprimàries socialistes han generat inquietud en l'entorn de l'Ibex. L'agreujament de la tensió entre Catalunya i l'Estat ha fet saltar totes les alarmes.