El govern espanyol impugna la llei de transitorietat: «Catalunya va cap a una dictadura»

L'executiu espanyol envia la llei de desconnexió al Tribunal Constitucional poques hores després que fos aprovada pel Parlament i l'endemà que l'alt tribunal ordenés suspendre els preparatius del referèndum

El consell de ministres reunit a la Moncloa.
El consell de ministres reunit a la Moncloa. | La Moncloa
08 de setembre del 2017
Actualitzat el 09 de setembre a les 12:13h
El govern espanyol ha decidit avui impugnar també la llei de transitorietat, aprovada ahir pel Parlament de Catalunya. Ho ha fet poques hores després que la cambra catalana l'aprovés amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. La decisió no és cap sorpresa i l'ha fet pública després de la reunió del consell de ministres d'aquest divendres el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo.    

Méndez de Vigo ha apujat el to del govern espanyol contra la Generalitat i ha dit que "Catalunya es dirigeix cap a una dictadura". "Sense llei no és possible la democràcia", ha dit, repetint la mateixa frase que ahir va pronunciar Rajoy. El ministre ha fet referència als "quaranta anys de democràcia" espanyola, que segons ell "contrasta" amb el que s'ha vist al Parlament aquests dies. Ha advertit d'una suposada deriva autoritària, en una política catalana dirigida per "una minoria radical, la CUP, que aspira a establir un règim antipatriota i anticapitalista als Països Catalans" i que, segons ell, marca la pauta del Govern català.

Ahir, després del consell de ministres extraordinari que va convocar, el mateix Mariano Rajoy va anunciar el recurs d'inconstitucionalitat contra la llei del referèndum, el decret de convocatòria signat pel Govern de la Generalitat i el decret de normes complementàries per organitzar el referèndum, com també contra la resolució del Parlament que designa els cinc membres de la sindicatura electoral. 

El portaveu ha dit que l'executiu ha de fer complir la llei i els drets de tots els catalans, "i no només dels secessionistes". El govern Rajoy, ha afegit, no pot ser observador de qui vol liquidar el principi de sobirania nacional, que és decidir entre tots sobre el futur del nostre país". Ha assegurat que no hi haurà referèndum sobre allò que pertany a tots els espanyols i que ara "és el moment de la unitat nacional".

Méndex de Vigo ha volgut mostrar el suport rebut des de l'esfera internacional, però només ha citat les declaracions d'ahir del president del Parlament Europeu. 

Sobre la comunicació que s'enviarà als ajuntaments comminant-los a no dur a terme cap acció per fer possible el referèndum, el ministre ha dit que els responsables municipals que ho incompleixin seran "col·laboradors necessaris d'una il·legalitat". Li han preguntat per les responsabilitats dels ciutadans que vagin a votar i ha contestat que "han de saber que aquest referèndum és il·legal i ho sap tot aquell que col·labora".   

Sense autocritica

A una pregunta sobre si el govern espanyol ha de fer alguna autocrítica davant d'una situació que és el fracàs de la política, Méndez de Vigo, el ministre ha recordat que de les 46 propostes presentades en els eu moment pel president Mas, Rajoy es va mostrar disposat a dialogar sobre 45, tret del punt referent al referèndum.   

Com ja va fer ahir i és preceptiu, el Consell d'Estat s'ha reunit aquest matí i ha emès un dictamen positiu, aprovat per unanimitat, perquè el govern espanyol presenti el recurs contra la llei de transitorietat. 

L'executiu espanyol va demanar al Tribunal Constitucional que notifiqués al president Puigdemont i el seu govern, i als 947 alcaldes de Catalunya, que tenen el deure d'impedir o paralitzar tot acte d'organització del referèndum. Ahir al vespre, el tribunal va procedir a suspendre la llei del referèndum accedint fil per randa a totes les peticions de l'executiu. Aquest divendres, el BOE ja ha publicat l'admissió a tràmit dels recursos per part del TC.

Tal com havia sol·licitat igualment el govern Rajoy, el Tribunal Constitucional va acordar advertir la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tots els consellers del govern, els 947 alcaldes de Catalunya i uns 70 alts càrrecs com el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, o els responsables dels mitjans públics catalans TV3 i Catalunya Ràdio.

Rajoy: "El referèndum no se celebrarà"

En la seva compareixença pública d'ahir, Mariano Rajoy va definir el referèndum d'"il·legal" i va dir que "liquidaria la convivència pacífica i acabaria amb el règim d'autogovern de Catalunya". A més a més, va advertire als responsables de la Generalitat que evitessin el "precipici institucional" que podia posar en perill la continuïtat de l'autogovern i que assumissin el fracàs del seu projecte polític perquè "el referèndum no se celebrarà".