Colau consulta el secretari abans de decidir si cedeix locals per l'1-O

L'alcaldessa de Barcelona es referma en la voluntat de "facilitar la participació a tota mobilització democràtica, sense posar en risc institució ni funcionaris" | L'ACM i l'AMI confien que la dirigent dels "comuns" permetrà que es pugui votar amb normalitat

El Govern, pendent de la resposta de Colau.
El Govern, pendent de la resposta de Colau. | ACN
07 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:31h
Aquest matí, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja tenia sobre el despatx la carta enviada a tots els alcaldes de Catalunya pel Govern de la Generalitat, signada pel president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras, demanant que confirmin si es pot disposar dels locals municipals per al referèndum de l'1 d'octubre. La missiva dona 48 hores als alcaldes perquè responguin confirmant que la Generalitat pot comptar amb els locals que s'utilitzen habitualment en les eleccions i, si no és així, comuniquin "les variacions que hi pugui haver en relació amb la disponibilitat dels locals indicats".

Aquest migdia, Ada Colau ha traslladat un requeriment al secretari per comprovar la disponibilitat del dispositiu electoral habitual per respondre en les pròximes 48 hores, tal com demana el Govern. Així mateix, l'alcaldessa de Barcelona s'ha refermat en la voluntat de "facilitar la participació a tota mobilització democràtica", però reitera que això s'ha de fer "sense posar en risc la institució ni els funcionaris". 

Ara, tots els focus se centren en l'actitud que adopti l'Ajuntament de Barcelona, un tema clau de cara al referèndum. Colau ha de respondre a la carta del Govern en dos dies, el que vol dir que per la Diada ja se sabrà si l'organització electoral pot comptar amb la infraestructura municipal de Barcelona. Es tracta d'una decisió de forta càrrega política.

Missatge de les entitats

Per avui estava prevista una reunió entre l'alcaldessa Colau i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Finalment, la trobada s'ha ajornat per a més endavant. El fet que tota l'atenció informativa estigui focalitzada en el Parlament de Catalunya, que debat avui la llei de transitorietat, ha aconsellat a deixar per un altre moment una entrevista que tindrà també una forta rellevància política.

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) confien que, en les properes hores, l'alcaldessa "faciliti" que es pugui votar. "N'estic convençuda", ha assegurat Neus Lloveras, presidenta de l'AMI, en declaracions des dels passadissos del Parlament.