El Parlament demana la dimissió de Rajoy per l'«operació Catalunya» en el ple de la desconnexió

Les conclusions aprovades per JxSí, CSQEP i la CUP també inclouen portar el cas a la Fiscalia | PP i C's acusen l'independentisme de fer un "ús partidista" de la comissió d'investigació

El ple del Parlament, reunit aquest dijous
El ple del Parlament, reunit aquest dijous | Adrià Costa
07 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:11h
El Parlament de Catalunya ha demanat la dimissió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per l'anomenada "operació Catalunya", la guerra bruta de l'Estat contra el procés sobiranista. La majoria del Parlament ha avalat les conclusions de la comissió d'investigació per 82 vots a favor, 11 en contra i 41 abstencions i considera acreditat que el govern espanyol ha fet un ús espuri de la policia per anar contra dirigents independentistes i que Rajoy n'era coneixedor. El ple ha exigit la dimissió del president espanyol, petició inclosa a les conclusions, durant la sessió en la qual està previst que s'aprovi la llei de transitorietat i fundacional de la República catalana.

La presidenta de la comissió d'investigació ja tancada, Alba Vergès, ha defensat les conclusions avalades per Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP. Aquests són els tres grups parlamentaris que van participar a la comissió fins al final. El PSC ja no hi va participar d'entrada a mode de protesta perquè els independentistes van vetar les compareixences a la comissió del cas Vidal; i PP i C's es van acabar retirant.

"Es pensaven que podrien aturar el procés sobiranista tallant caps de la gent que estava en càrrecs institucionals", ha lamentat la diputada de JxSí, que ha recordat que això s'ha fet "embrutant i utilitzant mitjans de comunicació afins" als objectius polítics del govern de Rajoy. El Parlament també ha acordat posar les conclusions del cas en mans de la Fiscalia i impulsar la via judicial contra els dirigents que s'han negat a comparèixer a la comissió. Malversació de fons públics, falsedat documental, prevaricació o omissió del deure són algunes dels delictes que els grups parlamentaris atribueixen als principals protagonistes de l'"operació Catalunya".

El "boicot" de C's, PSC i PP

El portaveu adjunt de CSQEP, Albano Dante Fachin, ha retret a C's, PSC i PP que hagin "boicotejat" compareixences a la comissió del Congrés i ha fet notar que aquests tres partits són els mateixos que han intentat "impedir" el debat sobre el referèndum. La diputada de la CUP Mireia Boya, per la seva banda,  ha recordat que la manera d'actuar del ministeri d'Interior sota el mandat de Jorge Fernández Díaz era "el mateix" que en governs anteriors del PSOE. "Villarejo també treballava mentre Zapatero era president", ha subratllat tot recordant també el GAL. "Estem en un Estat que és una vergonya. Ningú dimitirà", ha etzibat

C's, PSC i PP han carregat durament contra el funcionament de la comissió d'investigació i han criticat la "utilització partidista" que, al seu judici, n'han fet els independentistes. "Han fet un teatre d'aquesta comissió on les opinions s'han considerat fets provats", ha criticat la diputada popular Esperanza García. El PSC ha acceptat que s'ha fet una "utilització partidista inacceptable amb finalitats polítiques" dels cossos policials que "trenca les regles essencials de la democràcia i de l'estat de dret".