FiraTàrrega 2017: una conquesta de «l'espai públic» que reivindica les arts de carrer

Des d'aquest dijous fins al proper diumenge, la capital de l'Urgell acull els espectacles de 52 companyies nacionals i internacionals | L'organització vol potenciar la participació del públic i inaugurarà l'esdeveniment amb una peça de 40 hores de durada

Bona part dels participants i organitzadors de FiraTàrrega 2017, en la presentació de l'esdeveniment
Bona part dels participants i organitzadors de FiraTàrrega 2017, en la presentació de l'esdeveniment | ACN
07 de setembre del 2017
Actualitzat a les 9:29h
"M'agradaria convidar a la gent a participar, reclamar, actuar, celebrar i jugar. Això és la FiraTàrrega 2017", cinc idees que apel·len a l'espectador en paraules de Jordi Duran, director artístic d'un dels grans esdeveniments culturals del país, tal com afirmava recentment en declaracions a l'ACN. Des de l'organització es posa el focus en "maneres de viure les arts escèniques, sobretot les de carrer, que creiem indispensables a molts nivells", afegia.

Amb aquesta premissa, avui arrenca la 37a edició de la FiraTàrrega, l'espai ineludible d'un teatre que neix i respira al carrer, que se celebra del dijous 7 al diumenge 10 de setembre. Enguany, la fira se centra especialment en "l'espai públic" i segueix apostant per la humilitat de la feina ben feta, ben explicada i ben païda. FiraTàrrega 2017 compta amb una programació pensada al detall, amb espectacles de gran diversitat i qualitat que no deixen mai el compromís amb el paisatge, amb els veïns de Tàrrega i amb el fet teatral en si.

Al llarg de quatre dies, la capital de l'Urgell acollirà els espectacles de 52 companyies i 476 artistes acreditats, dels quals 364 són catalans, 65 són de la resta de l'estat espanyol i els 46 restants són internacionals. Entre els espectacles, el 55% seran de companyies catalanes, el 22% són de la resta de l'Estat i el 18% els realitzaran companyies internacionals. Aquesta edició potenciarà els espectacles que inciten el públic a participar, que és "un dels trets distintius de les arts de carrer".

Ciència i art, junts en un espectacle inaugural de 40 hores

La mostra d'aquest esperit serà en l'espectacle inaugural, urGENTestimar, que l'artista Ada Vilaró i el científic Josep Perelló han concebut especialment per a FiraTàrrega amb l'objectiu de "minimitzar, des de l'art i la ciència, les fronteres" que separen les persones. L'obra durarà 40 hores i comptarà amb la participació de 400 persones, a més del propi públic, amb un punt àlgid el divendres a la nit amb una performance final multidisciplinària amb Lídia Pujol, Joan Estrader, Xavi Lloses, Marta Galán i Chris Salter.

Un altre dels espectacles destacats serà Màtria, de Carla Rovira, una obra amb un fort component polític i on la pròpia intèrpret es posarà al centre de l'acció per explicar la història de la seva família, que gira al voltant de l'afusellament d'un familiar l'any 1939 pel règim franquista i de la descoberta d'unes cartes personals dels seus darrers anys de vida.
 

Un espectacle de Fira Tàrrega 2016 Foto: Àlvar Llobet


Una important connexió internacional

Aquesta edició tindrà col·laboracions amb artistes de l'Uruguai, després que el director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, hagi viatjat al país: l'artista visual Valeria Píriz estrenarà a Espanya Diez de cada diez, que aborda els feminicidis al seu país, i Pamela Montenegro presentarà Experimentación Psicobotánica, un encàrrec de Firatàrrega de fer una performance crítica amb la construcció del canal Segarra-Garrigues.

La col·laboració amb altres països també es donarà en Ferida, coproduït juntament amb el Festival Imaginarius de Santa Maria de Feira (Portugal) amb tres artistes catalans i tres portuguesos de disciplines diferents dirigits per Julieta Aurora Santos conformant una "peça feta de peces sobre la memòria". Pool (no water) tractarà la fragilitat de l'amistat, l'enveja, l'èxit i el significat de l'art; The Meeting Point farà coreografies amb un cec, i els catalans Insectotròpics faran un viatge poètic amb un escenari en 360 graus en The legend of Burning Man.

A l'obra Bologna: Pasolini, la companyia de dansa La Veronal recrearà l'assassinat del cèlebre cineasta, poeta i intel·lectual italià; les holandeses Woest demanaran empatia a l'espectador en Lucky shots, i a Hamlet entre todos els espectadors podran participar en la creació d'aquest gran clàssic de Shakespeare i del teatre mundial.

La part més festiva vindrà de la mà de Silence!, dels francesos Les Commandos Percu, un espectacle itinerant de percussió i pirotècnia, al costat del concert-espectacle El mundo por montera, de l'asturià Rodrigo Cuevas, que revisarà el folk "fent saltar per l'aire la continència de la correcció", i Odissea'80, que transportarà a l'Espanya dels anys 80. Entre els espectacles infantils hi haurà un en el qual els propis nens aniran construint un jardí, de Calamar Teatro, i també faran tallers de danses urbanes i de lindy hop. De tot i més per gaudir d'una fira que és més que una aparador de teatre: que és teatre viu i viscut, en si mateixa.
 

Aquest dijous 7 de setembre comença la FiraTàrrega 2017 Foto: ACN