El dia més complicat de Forcadell

La presidenta del Parlament capitalitza el protagonisme en el ple més convuls dels darrers anys, el que ha de permetre l'aprovació de la llei del referèndum

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, als passadissos de l'hemicicle
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, als passadissos de l'hemicicle | Adrià Costa
06 de setembre del 2017
Actualitzat el 07 de setembre a les 10:24h
"Una cosa no és justa pel fet de ser llei. Ha de ser llei perquè és justa". La frase escrita per Montesquieu podria haver presidit el ple més transcendent que es recorda al Parlament. Un ple atípic, de trànsit dens als passadissos, de consultes tècniques i arguments jurídics. El tràmit de la llei del referèndum ens deixa un matí d'estampes inusuals: hemicicle mig buit, diputats i consellers esperant les resolucions de la junta de portaveus i la mesa de la cambra, i personalitats del món sobiranista pendents d'una sessió amb constants interrupcions que es preveu matarionana. La llei, la legitimitat de la majoria, els drets dels diputats... Aquest dimecres resulta complicat interpretar Montesquieu. Qui ho sap més bé és Carme Forcadell, la persona més reclamada durant tot el matí.

Jordi Vilajoana, que ha fet tots els papers de l'auca -en parlaments i governs- conversa fora de l'hemicicle, també pendent de novetats. Visita el Parlament l'endemà que el Tribunal de Comptes li hagi sol·licitat -en el marc de la causa que també afecta l'expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega- més de cinc milions d'euros per l'organització del procés participatiu del 9-N. Vilajoana diu estar tranquil: "Estic tranquil perquè no tinc cinc milions d'euros i perquè he percebut la solidaritat de molta gent". Detalla a NacióDigital que en els últimes hores ha rebut diverses trucades d'amistats i coneixences que li brinden el seu suport, també econòmic. "M'ha trucat gent que feia temps amb qui no parlava", insisteix.
 

Artur Mas, a la tribuna de l'hemicicle del Parlament Foto: Adrià Costa


Vilajoana i els dies expcecionals després del Tribunal de Comptes

Dies excepcionals, mesures excepcionals. Vilajoana, amb una dilatada trajectòria a Barcelona i també a Madrid, intenta dibuixar la jornada, marcada per successives reunions de la mesa i de la junta de portaveus de la cambra, en un intent de l'oposició de bloquejar els tràmits parlamentaris de l'independentisme. "El Parlament està actuant com el Parlament d'una país que vol ser independent", exposa per justificar la recerca d'una fórmula per aprovar la llei del referèndum i fer possible l'1-O.

Altres dirigents sobiranistes, situats avui a primera línia de l'activitat política, com el conseller Josep Rull, ho resumeixen d'una altra manera. "És un dia per a l'esperança", exposa Rull, avesat als missatges emotius. La consellera Dolors Bassa és més prosaica: "Avui toca complir els objectius de la legislatura". Un discurs que entronca amb el d'Anna Gabriel, que a primera hora del matí ja havia afirmat davant del Parlament que és el moment de la desobediència.
 

Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que es Pot Foto: Adrià Costa


El desacord amb el discurs de Coscubiela

Els diputats de Junts pel Sí i la CUP tenen clar el que volen fer. A Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) hi ha més dubtes. Les paraules de Joan Coscubiela al faristol -just després de l'alteració de l'ordre del dia plantejada per les forces independentistes- incomoden diputats del seu grup. Coscubiela parla de decisions "antidemocràtiques" i de "cacicada", i alguns companys de grup no aplaudiexen quan acaba de llegir la cartilla als diputats sobiranistes. "Falta perspectiva", exposa un electe de CSQEP. S'abstindran tots els diputats del grup quan toqui votar la llei del referèndum? A alguns el cos fins i tot els demana votar que sí, pensant en l'ofensiva que s'espera des del Tribunal Constitucional.

Camí del migdia, el ple s'encalla. Debat intens de la mesa del Parlament. Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Santi Vila, Carles Mundó i Joaquim Forn conversen distesament al primer banc de l'hemicicle, convertit en espai de tertúlia. El focus l'ostenta Carme Forcadell, que ha passat de demanar a Mas un referèndum -sempre més serà recordada per aquell "President, posi les urnes"- a exercir d'àrbitre parlamentari en el moment més transcendent de la legislatura de la desconnexió. Rostre seriós de la presidenta del Parlament, expressió de neguit. Forcadell, assessorada en els darrers dies per vehicular el debat de la llei que ha d'emparar la celebració del referèndum, traspua responsabilitat. Utilitza un to de veu més alt que de costum i no té temps ni per somriure. Un matí agitat al Parlament. Més que mai. El matí més complicat de Forcadell.
 

Puigdemont, Junqueras i Vila, amb Albiol de fons, al Parlament Foto: Adrià Costa

Arxivat a