Torna «La Setmana», garant de la visibilitat i bona salut del llibre en català

Del 8 al 17 de setembre, l'esdeveniment ofereix en un sol espai l'oferta de llibres i publicacions en català més gran a l'abast de tothom | L'avinguda de la Catedral de Barcelona acull unes activitats repartides en 1.750 m2, 163 expositors i més de 200 novetats editorials

Joan Sala, president de La Setmana, i Montse Ayats, presidenta de l'AELLC, a l'avinguda de la Catedral
Joan Sala, president de La Setmana, i Montse Ayats, presidenta de l'AELLC, a l'avinguda de la Catedral | La Setmana
06 de setembre del 2017
Actualitzat el 12 de setembre a les 11:17h
"Benvinguts a La Setmana més gran de la història", proclama, d'entrada, Joan Sala, president de La Setmana del Llibre en Català. I afegeix, tot seguit, que "també podem dir que enguany és La Setmana més internacional de la història", assenyalant els noms que ho corroboren: Paul Auster, Nanni Balestrini, Mary Beard, Gulnar Hajo, quatre grans autors internacionals que estaran acompanyats per la presència de 16 editors estrangers gràcies a la complicitat de l'Institut Ramon Llull. L'entitat també ha aconseguit que, per primera vegada a la història de La Setmana, hi hagi llibres catalans traduïts a d'altres llengües.

Són alguns dels factors que marquen les divises d'un esdeveniment totalment consolidat al calendari del sector editorial del país. Del 8 al 17 de setembre, les activitats de La Setmana marquen l'inici de curs pel que fa a la promoció de la lectura i la venda de llibres en català. I també esdevenen una mostra de la bona salut de la literatura que es publica en la llengua del país. En aquest sentit, l'esdeveniment s'ha convertit en l'espai amb més concentració de llibres i de publicacions en català, en el punt referencial i ineludible del calendari literari.

El mercat del llibre català creix per tercer any consecutiu

La 35a edició de La Setmana s'ubica de nou a l'Avinguda de la Catedral de Barcelona, en un espai de 1.750 metres quadrats, amb 62 mòduls, 163 expositors, més de 200 novetats editorials i 500 capçaleres de revistes i premsa comarcal i de proximitat. Xifres que parlen de la vivesa cultural de la nostra llengua, amb un 2016 que mostra el creixement de la facturació per tercer any consecutiu (+3,60%). Un creixement que s’ha produït sense un augment
del nombre de títols publicats i que, per tant, és doblement positiu.

"Això indica que venem més allò que publiquem i ho venem més bé", com afirma Montse Ayats, presidenta de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana (AELLC), que ha presentat les dades de l'Estudi sobre el sector de l'edició i el llibre en català 2016. Les vendes a Catalunya mostren un resultat final de 490 MEUR, número que suposa un percentatge del 45% de les vendes en català. Un cop treta la xifra dels llibres de text i quantificats només el que els lectors opten a llegir, la xifrà en català representa un 25,5% del mercat total del país.
 

Montse Ayats, presidenta de l'AELLC, i Joan Sala, president de La Setmana Foto: La Setmana


"L'any passat hi va haver un increment del 16,6% en les vendes", remarca, al seu torn, Joan Sala. Són 22.300 exemplars, un 8,9%, amb un altra xifra destacable: "un 45% dels llibres venuts el 2016 eren de fons i un 55% de novetat. Molta gent ve a buscar llibres que viuen lluny de la dictadura de la novetat", assenyala el president. Una altra xifra a remarcar és l'increment de les vendes del curs passat, detectat just a partir de La Setmana, que va deixar les xifres en un augment del 2%.

Per la seva banda, Ayats explica que la literatura catalana encara té "el problema de la presència i visibilitat dels llibres en català a les grans superfícies. Encara hem d'aconseguir que les nostres empreses tinguin més múscul i puguin encarar el futur amb més garanties". També ha subratllat la màxima preocupació de tots els agents implicats al sector: "fer lectors i treballar perquè això sigui possible". En aquest sentit, Ayats considera que "La Setmana exemplifica el que ens falta: visibilitat. Per això dediquem deu dies a crear un espai on descobrir i passejar i descobrir nous autors".

Jaume Cabré i Paul Auster, dos reclams de nivell internacional

Jaume Cabré (Barcelona, 1947) rebrà en el marc de La Setmana el 21è Premi Trajectòria. És un dels grans noms de la literatura català actual. Respectat, admirat, traduït i sempre llegit, aquest 2017 suma un nou guardó a la seva dilatada i reeixida trajectòria: el Premi Trajectòria. El jurat ha premiat l'escriptor i guionista per "l'excel·lència de la seva obra literària, la seva obra monumental i la defensa de la cultura en català". Aquest darrer curs ha presentat el llibre de relats Quan arriba la penombra, i és autor, entre d'altres, de Les Veus del Pamano, Jo confesso, Senyoria o La Teranyina.

Paul Auster (Newark, 1947) serà una altra de les presències destacades, amb la presentació del seu darrer llibre. És novel·lista, poeta, guionista i director de cinema estatunidenc. És un dels autors més admirats i aclamats dels darrers temps, tot un fenomen amb llibres tan imprescindibles com La trilogia de Nova York (1987), La invenció de la solitud (1988), Leviatan (1992), o Bogeries de Brooklyn (2005). També és recordat pels guions de pel·lícules com Smoke (1995) o Blue in the face (1995).
 

Jaume Cabré en la presentació de «Quan arriba la penombra» Foto: ACN