Sistema de finançament

El nou finançament de Rajoy mantindria Catalunya a la cua

La Generalitat només augmentaria els recursos entre 7 i 470 milions anuals, xifres que equivalen respectivament al 0,1% i el 4,8% del dèficit fiscal reconegut per Ángel de la Fuente, l'autor d'aquest estudi

Montoro admet un dèficit fiscal català d'uns 10.000 milions d'euros

| 09/09/2017 a les 08:30h
Especial: Nació Data
Arxivat a: Política, finances públiques, model de finançament, dèficit fiscal, Ángel de la Fuente, Sistema de Finançament
Mariano Rajoy i Cristóbal Montoro | Europa Press

Oriol Junqueras, Cristóbal Montoro i Soraya Sáenz de Santamaría, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


De tall continuista i obert a concrecions. Així és la proposta de nou model de finançament que va lliurar el juliol al Ministeri d'Hisenda el comitè d'experts nomenats pel govern espanyol i pels executius autonòmics -tots menys el català-. Un sistema que ha de servir de base per a la negociació política, la qual encara ha de posar-hi la lletra petita, però que va rebre nombroses crítiques, entre les quals la del negociador balear, l'economista Guillem López Casasnovas. Ara, però, un altre dels membres del comitè, l'economista Ángel de la Fuente -l'autor de les balances fiscals fetes públiques aquesta setmana pel Ministeri d'Hisenda-, hi ha posat xifres en un informe de Fedea que evidencia que, de tan continuista, els greuges catalans seguirien vigents, com a mínim durant un temps.

Aquests càlculs, però, són només orientatius, bàsicament per les inconcrecions que incorpora el document dels experts, que tan sols dibuixa una arquitectura bàsica, els detalls de la qual encara cal detallar. Així, en aquest cas, De la Fuente omple aquests buits segons el seu criteri, amb unes xifres similars a les del model vigent des del 2009. De fet, els experts fins i tot deixen obertes dues vies per fer la redistribució de recursos, motiu pel qual la simulació de l'economista de confiança de Cristóbal Montoro preveu les dues com a possibles. I segons quina s'escollís, Catalunya passaria a ser el quart territori amb un pitjor finançament per càpita (amb 2.395,9 euros) o seguiria sent el cinquè (2.332,3 euros), com ara (2.331,4 euros), malgrat que seguiria sent la segona que més aporta. Una situació que es mantindria, com a mínim, durant els dos primers anys d'implantació del nou model.
 
RECURSOS PER CÀPITA QUE REBRIA CADA COMUNITAT, EN EL MODEL ACTUAL I EN LES DUES OPCIONS PREVISTES EN LA PROPOSTA DELS EXPERTS (EN EUROS)


 
Sigui com sigui, per mirar d'entendre com funciona, aquest sistema simplifica tots els fons existents en el vigent i reparteix els recursos per quatre vies. Per una banda, cada comunitat es quedaria directament un percentatge de la recaptació de la part autonòmica de l'IRPF i dels impostos cedits -un 32%, segons De la Fuente-. Per l'altra, la primera redistribució tindria lloc a través del fons bàsic de finançament, que s'alimentaria de la resta de l'IRPF autonòmic i els impostos cedits -el 68%-, de la totalitat del tram autonòmic de l'IVA i d'impostos especials, i de la meitat de l'aportació de l'Estat. Aquest fons es repartiria proporcionalment a la població ajustada de cada territori, essent aquesta població ajustada no equivalent a la població real, sinó que creixeria o es reduiria en funció de les necessitats de finançament derivades de la població en edat escolar i universitària, la gent gran, les persones en risc de pobresa, la dispersió o la insularitat, entre altres factors.

En tercer lloc, un altre fons, el d'anivellament vertical -format per l'altra meitat de l'aportació estatal-, encara aprofundiria més en la redistribució entre territoris. Malgrat tot, ho pot fer per dues vies, sense que els experts hagin decidit apostar per una o altra. En la primera, rebrien nous recursos totes les comunitats excepte la que tingués un millor finançament per càpita, per tal de reduir en la mateixa proporció en totes elles la diferència respecte la millor finançada. En la segona via, es començaria nodrint de més recursos la comunitat amb un finançament per càpita més baix, fins equiparar-se a la segona més mal finançada. Llavors, aquestes dues rebrien diners fins igualar la tercer pitjor finançada. I així fins que s'esgotés el fons, per tal d'apujar el terra de les pitjor finançades. Com que no hi ha consens de quina és la millor fórmula, De la Fuente ha fet els càlculs amb les dues.

Trencament de l'ordinalitat

Fins a aquest punt, el principi d'ordinalitat es mantindria i cap comunitat que aportés més recursos que una altra es quedaria després amb menys que aquesta, tal com ocorre ara. Malgrat tot, com que aquest canvi de model perjudicaria força i de cop a nombrosos territoris ara privilegiats, la proposta dels experts incorpora un altre fons nodrit per una altra aportació estatal transitòria que regaria aquestes comunitats que sortirien perjudicades, per garantir que cap d'elles perdés recursos amb el nou sistema. Aquest fons de l'statu quo sí que tergiversa l'ordinalitat -i força- i, per bé que els experts apunten que hauria de tendir a desaparèixer progressivament, no indiquen en quin termini ni amb quina proporció.

El model protegeix les comunitats millor finançades actualment perquè temporalment no perdin recursos amb el canvi, cosa que distorsiona de nou el repartiment

A banda, la proposta del juliol deixa obertes moltes qüestions, a banda de la via per repartir el fons d'anivellament vertical o el procés per eliminar la clàusula de l'statu quo, com el pes dels elements a tenir en compte per ponderar la població ajustada, els recursos que hauria d'aportar al model cada administració -autonòmica i estatal-, el model fiscal de les Illes Canàries, i planteja que les comunitats tinguin certa capacitat normativa sobre l'IVA -sempre per consens de totes elles- o l'abordatge d'una eventual harmonització dels impostos cedits per evitar el dúmping fiscal.

Malgrat tot, les simulacions de De la Fuente sí que evidencien que, com a mínim a curt termini, i sobretot mentre se segueixi protegint l'statu quo, la situació de Catalunya no millorarà massa a nivell fiscal, amb el nou model de finançament. En el supòsit que aquesta clàusula se suprimeixi en cinc anys -un període relativament curt-, Catalunya seria la cinquena comunitat pitjor finançada durant els dos primers anys -i si s'opta pel model d'anivellament més favorable als seus interessos-.

Madrid, la més beneficiada

En el cas que no existís aquest fons per blindar temporalment l'statu quo i, per tant, que el model proposat presentés totes les seves potencialitats sense herències passades, aquest sí que reconeixeria el principi d'ordinalitat -excepte pel que fa a les Illes Canàries, amb un model propi que les beneficia-, una reivindicació històrica del catalanisme. Tot i això, sortiria molt més beneficiada la Comunitat de Madrid, la qual obtindria 1.218 milions més que en l'actualitat, mentre que Catalunya en guanyaria entre 7 i 470 milions més, segons el model d'anivellament triat. El finançament per càpita de Madrid, per tant, milloraria entre 3 i 203 cops més que el de Catalunya.

El finançament per càpita de Madrid milloraria entre 3 i 203 cops més que el de Catalunya, segons el mètode triat

Això es deu a que el manteniment de l'ordinalitat prima aquell territori on més es recapta, i en aquest cas, en brut, és a la Comunitat de Madrid. Ara bé, això no té en compte alguns efectes del factor capitalitat, com si realment la riquesa ha estat generada allí -algunes grans empreses tributen només a Madrid tot i tenir activitat a tot l'Estat- o que el repartiment posterior ja es fa, en part, de forma indirecta, amb una despesa major allí del govern espanyol, principalment per al funcionament de les institucions de la capital.

Igualment, cal mirar en perspectiva els entre 7 i 740 milions que guanyaria Catalunya amb el nou model de finançament. I és que aquestes quantitats equivalen, respectivament, al 0,1% i el 4,8% del dèficit fiscal reconegut pel propi De la Fuente aquesta setmana, xifrat en 9.892 milions. Seria una oferta suficient per evitar la victòria del en el referèndum?
 

Informe de Fedea sobre la proposta de finançament dels experts by naciodigital on Scribd

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Feta la llei feta la trampa.
Anònim, 09/09/2017 a les 09:52
+38
-0
"com que aquest canvi de model perjudicaria força i de cop a nombrosos territoris ara privilegiats, la proposta dels experts INCORPORA altre fons nodrit per una altra aportació estatal transitòria que regaria aquestes comunitats"
Aquí hay un claro responsable
Anònim, 09/09/2017 a les 10:06
+7
-46
Primero, CDC que fue quien negoció el actual modelo con el psoe y en la actualidad el govern que se niega a negociar un modelo mejorado, pero claro eso sería defender los intereses de catalunya y en estos casos, la gene ni está ni se le espera
Si fa no fa
Antoni Ferret, 09/09/2017 a les 10:31
+27
-6
Mentre Espanya no tingui un Govern, i els estudis i els treballs es facin per part d'equips nomenats per la camarilla actual, les coses aniran si fa no fa. Quan hi hagi un Govern mínimament fiable, segur que millorarà.
"Más de lo mismo" com sempre
Berlin, 09/09/2017 a les 12:09
+31
-3
Pel que diu que això es culpa de la Gene i de CDC, la meva resposta: no hi ha pitjor cec que el que no vol veure.
El pitjor de tot es que l' enfonsament de Catalunya també el patim els independentistes, si només el patissiu els unionistes jo ja em conformaba. Per no parlar de que s' estan carregant la nostra cultura, però bé, això jo ja entenc que als unionistes tant se us enfot.
Seria ideal que poguéssim fer una declaració d' impostos diferent, una pels que ja esteu bé amb el dèficit fiscal i que us carreguessin aquest dèficit fiscal només a vosaltres i una altra pels que no volem pagar aquest dèficit amb menys impostos, Ja veuries com el teu instint patriòtic espanyol desapareixeria en un moment.
Robant legalment
Anònim, 09/09/2017 a les 13:06
+28
-3
Com pot ser que legalment ens puguin robar tant? Ho poden fer legalment? No és la legalitat el que els mou, tenen molt poder, poca legalitat, fan les lleis en benefici seu i després no entenen com els altres no les acceptem. Lladres legals? Se us haurà de jutjar i aclarir quant ens heu estat robant "legalment" aquest s 40 anys, ja deixo els del franquisme
ens estafem
sarri, 09/09/2017 a les 13:27
+33
-2
Ens foten la pasta i la dignitat i encara hi han idiotes que es volen quedar amb els espanyols! Burros!!!
Aixo no pasará
Anònim, 09/09/2017 a les 21:51
+20
-2
Tenim la convicció que aixo no pasará ja que serem una nova nació i ja veurem com li va a caspanya
volen la nostra pasta
Ona-Mar, 09/09/2017 a les 22:19
+18
-3
Nomès ens volen per fotrens els nostres diners, si fosim "deficitaris" ja ens haurien fotut fora d'espanya ells sense demanar-ho
Da igual
Anònim, 10/09/2017 a les 18:59
+4
-12
Y que mas os da??? Si el 2-O ya sereis independientes y los billetes manaran de les aixetes
Independencia
Anònim, 27/09/2017 a les 14:56
+2
-0
Ni cas, això ja no es el nostre problema. Tant sen's en fot ara mateix.
I??????
Anònim, 27/09/2017 a les 19:43
+1
-0
I q mes ens dona si nosaltres ja haurem fotut el camp,ja s ho faran.
madre meva
Anònim, 23/11/2017 a les 10:07
+3
-1
això no és veritat. Catalunya va ser des franc i serà la beneficiada de totes les comunitats, és la que sempre es aquesta queixant i demanant i la que més rep és la consentida de tots els governs
és la que té l'au que uneix les quatre províncies és la que té un aeroport important i un altre a lleida mort de riure que no l'utilitza ningú, és la que té la zona industrial perquè així ho va establir Franco donant tot el millor per a Catalunya així que deixar-vos de tonteries i victimisme que estem fins als nassos de les vostres misèries

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 09:34 DE GUSTOS i COLORS García Albiol: de la crueltat del captiveri a l'«experiència religiosa». El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias; per Esteve Plantada.
 09:15 VÍDEO El contundent «missatge urgent» d'Albano Dante Fachin als indecisos. L'ex-secretari general de Podem assegura que votar les formacions independentistes és el "major 'zasca'" a Rajoy.
 07:57 La Fiscalia investiga ara per calúmnies una de les ferides en les càrregues de l'1-O. La jove es va querellar contra la policia espanyola per tirar-la per unes escales, retorçar-li els dits i tocar-li els pits en un dels col·legis electorals.
 07:56 RECULL de PORTADES «Escrutinio a prueba de 'hackers'», a la portada de «La Razón».
 23:18 Ponsatí veu «impossible» la República sense aturar la repressió, Serret demana «persistir» i Boya «avançar». El desplegament d'una Catalunya independent centra el debat organitzat pel casal català de Brussel·les entre ERC, CUP i JxCat a Brussel.les.
 22:48 LA CARAVANA La caritat d'Albiol. El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona.
 22:36 OPINIÓ Camins de Castella. L'article de Joan Ignasi Elena després de visitar Oriol Junqueras a Estremera.
 22:32 ENTREVISTA Lorena Roldán: «Puigdemont no està a l'exili, està fugit de la justícia»; per Jonathan Oca. La número dos de la llista de Ciutadans per Tarragona apunta que la formació taronja té una oportunitat històrica de poder aconseguir un canvi de Govern a les urnes. Afirma que cal deixar enrere "el malson" del procés i carrega contra Puigdemont i Junqueras per la fugida d'empreses. 
 22:05 La CUP avisa JxCat i ERC: «Si cal tornarem a anar a eleccions perquè es compleixi el mandat popular». El candidat de la CUP per Tarragona, Xavier Milián, assegura que l'esquerra independentista és "garantia de no retrocedir". Informa Aida Morales.
 21:38 Puigdemont s'erigeix com a únic garant del retorn de tot el Govern legítim. El president de la Generalitat reclama aparcar les dinàmiques de partit i apel·la a la "mentalitat d'Estat independent" per votar el 21. Informa Oriol March des del míting central de Junts per Catalunya.
 21:31 El número 1 per Tarragona, Xavier Milian, afirma que el "millor" que poden fer els catalans és "construir la República per fer trontollar el règim del 78" a tot l'estat espanyol. "Per tant, ni equidistància, ni unicornis, ni follets del federalisme", ha sentenciat.
 21:26 PÒQUER DE CAMPANYA 15 de desembre: gol a Méndez de Vigo, la República de Puigdemont, el follet del federalisme i el fill de Suárez; el resum d'Arnau Urgell d'aquest divendres de campanya. 
 21:14 Nines Maestro, activista comunista madrilenya, afirma a l'acte central de la CUP a Tarragona que els catalans "han contribuït com ningú" a "col·locar cadascú al seu lloc" i "trencar el mur comú del règim del 78", que afecta els diversos pobles de l'estat espanyol. Ho explica Aida Morales.
 20:59 ERC apel·la a la memòria històrica per derrotar «la bèstia del franquisme actual». Raül Romeva insta a no tenir por a construir una República que faci possible el retorn a la convivencia "que ha trencat el 155". Informa Àlvar Llobet.
 20:53 Mélenchon avisa el govern espanyol que la nació «no pot ser una camisa de força». El líder de la França Insubmisa assegura, en un míting amb els "comuns", que hi ha consellers empresonats per la seva "opinió política". Domènech es reivindica com la veu de la "Catalunya insubmisa" i demana a ERC que decideixi si vol construir un país "amb la gent o en contra de la gent". Colau subratlla que la seva gestió a Barcelona avala els "comuns" com l'opció "més creïble" el 21-D. Informa Sara González.
 20:50 
 20:50 El número 3 de la CUP a Barcelona, Vidal Aragonés, contesta Xavier Garcia Albiol: "A nosaltres no ens preocupa massa si quedem per davant o per darrere del Partit Popular. El que ens preocupa és que el poble de Catalunya sigui capaç d'acabar amb allò que significa l'article 155". Informa Aida Morales.
 20:46 Els condemnats pel Cas Bershka demanen, des de l'acte central de la CUP a Tarragona, que no hi hagi "represaliats de primera i de segona", i avisen que, tant ho són els Jordis, com "mig Govern" o elles mateixes, sense oblidar "les persones que pateixen mordaces", els investigats, els empresonats, els vaguistes, els antifeixistes o aquells "condemnats per les seves lletres i les seves cançons". Ho explica Aida Morales.
 20:46 El pla de xoc de Borrell per Catalunya: «desprocessar» TV3 i «desinfectar» per després cosir. El socialista desacredita la proposta d'Iceta dels indults als presos polítics: "L'han fotut molt grossa". Informa Jordi Bes.
 20:44 Puigdemont confirma que no tornarà a Catalunya abans del 21-D, tal com va avançar ahir NacióDigital. El president i candidat de Junts per Catalunya descarta donar "un cop d'efecte" amb la seva tornada i opta per seguir a Bèlgica, tal com va avançar aquest dijous NacióDigital
 20:37 Ciutadans busca foradar vot socialista en la Santa Coloma de Núria Parlon, iinforma Pep Martí.
 20:34 Sànchez irromp en campanya des de la presó: «No podem donar l'esquena a Puigdemont». El número dos de la llista, en un vídeo des de la presó de Soto del Real, assenyala Arrimadas, Iceta i Albiol com a "tontos útils" del 155. Informa Oriol March.
 20:33 Xavier Domènech, a ERC: "Decidiu si voleu un país amb la gent o contra la gent" 
 

Ada Colau, Mélenchon, Xavier Domènech, Owen Jones i Jéssica Albiach, al míting de Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:33 Xavier Domènech, a ERC: "Decidiu si voleu un país amb la gent o contra la gent" 
 

Ada Colau, Mélenchon, Xavier Domènech, Owen Jones i Jéssica Albiach, al míting de Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:32 Xavier Domènech es reivindica com la "Catalunya insubmisa" en un míting amb Mélenchon i avisa ERC que els "comuns" "mai es doblegaran davant la dreta"
 20:29 
 20:30 Albiol admet que quedar per darrera la CUP seria un «descrèdit» per a Rajoy. El candidat de PP afirma que "no pot permetre" que "el govern que ha aplicat el 155" obtingui pitjors resultats que els anticapitalistes.
 20:29 Pilarín Bayés puja a l’escenari per ensenyar un dibuix dels consellers a l’exili o empresonats. "Hem d’intentar que tornin aviat", remarca.
 20:24 Què passaria el 21-D si només votés Twitter?. Si en unes eleccions els vots fossin mencions a les xarxes socials l'escenari que dibuixen les enquestes canviaria radicalment
 20:19 Jean-Luc Mélenchon, líder de la França Insubmisa, al míting de Catalunya en Comú-Podem: "Es parla  molt de pàtria. La meva l'estimo, però la pàtria, la nació, no pot ser una camisa de força" 

Mélenchon, al míting dels comuns a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:09 "Tenim clar que derrotarem la humiliació, la repressió i la por. Si volem exercir la dignitat, la millor manera és restituir el president Puigdemont", ha apuntat Josep Maria Forné, candidat de Junts per Catalunya a Lleida. Eusebi Campdepadrós, cap de cartell per Lleida, dóna les gràcies a Artur Mas, assegut a primera fila.
 20:13 Arrimadas acusa Núria Parlon de "copiar els nacionalistes" i crítica l'indult que Iceta defensa perquè "ningú indulta els autònomes i les famílies de pagar les factures". Ciutadans celebra aquest vespre un míting a Santa Coloma de Gramanet. 
 20:07 Jéssica Albiach, número 3 de Catalunya en Comú-Podem: "Alliberarem Catalunya d'aquells que es diuen sobiranistes però que estan d'acord amb el TTIP i el CETA" 
 20:07 Josep Lluís Bozzo i Pilar Calvo són els encarregats de presentar tots els membres de la candidatura de Junts per Catalunya en el míting central. Els primers en intervenir seran els candidats territorials: Eduard Campdepadrós (Tarragona), Gemma Geis (Girona) i Josep Maria Forné (Lleida).
 19:58 La regidora de la CUP Núria Gibert enceta l'acte de Tarragona parlant de feminisme i es pregunta: "Què passaria si en comptes de 45 dones mortes aquest 2017 per violència masclista fossin 45 banquers?". Ho explica Aida Morales.
 19:57 
 19:57 Una trentena de persones es concentren a pocs metres del míting de Miquel Iceta i Borrell a l'Hospitalet en suport als presos polítics. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han impedit que estiguin al davant.
 19:57 Owen Jones, des del míting de Catalunya en Comú-Podem, a Badalona: "Si no guanyem, els feixistes, els populistes i els racistes estan esperant" 
 19:53 Josep Borrell s'incorpora a la campanya de Miquel Iceta: l'exministre estarà present en tot el tram final de la carrera al 21-D.
 19:48 Javier Nart, en el míting de Ciutadans, recorda des de la ciutat governada per Núria Parlon que va militar en el socialisme fins que va veure que s'havia convertit en "l'ala esquerra del pujolisme". Informa Pep Martí.
 19:44 
 19:40 
 19:39 Owen Jones reivindica, des del míting dels "comuns" a Badalona, el dret a decidir de Catalunya i titlla de "vergonya" el comportament del govern espanyol amb Catalunya: "La història els condemnarà pel que han fet"  
 

Owen Jones, al míting dels comuns a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:39 En el míting de Ciutadans a Santa Coloma, Javier Nart diu que ell és "de la gent, no de les pedres, ni de 1714, ni de totes les mamarratxades de les que viu el nacionalisme".
 19:38 Ada Colau, des de Badalona, reivindica que l'experiència de govern a Barcelona fa que Catalunya en Comú-Podem sigui la candidatura "més creïble"
 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al míting de Catalunya en Comú-Podem a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:35 Victòria d'ERC i majoria absoluta independentista, segons una enquesta de la SER. L'emissora de ràdio líder a Espanya apunta que la candidatura d'Oriol Junqueras guanyaria amb claredat per davant de Ciutadans i Junts per Catalunya.
 19:31 Xavier García Albiol, sobre les enquestes: "No podem permetre que el govern que ha aplicat el 155 quedi per darrere de la CUP". Informa Isaac Meler.
 19:30 Ernest Maragall, des de Lleida, on participa al míting d'ERC: "He vingut per demanar perdó en nom dels socialistes. Els que ho havien de fer no ho han fet". Informa Àlvar Llobet.
 19:08 
 18:42 
Entrades anteriors »
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat
01/01/1970
La jove es va querellar contra la policia espanyola per tirar-la per unes escales, retorçar-li els dits i tocar-li els pits en un dels col·legis electorals
Les fires de Nadal, tot un clàssic de les festes | Mariona Batllés
01/01/1970
NacióDigital recomana el mercat "De Prop", "El perro del hortelano" al TNC, Fira de Nadal i del Torró artesà, "Dinosaures de Catalunya", i la Fira Avícola del Prat
Els concursants d'«OT» | TVE
01/01/1970
«Potser té a veure amb aquest intangible que no sé explicar que et fa empassar-te les paraules de desdeny que et surten desbocades quan penses amb una mica de fredor sobre la falsària idea de superació personal i els mètodes 'happy flower' que hi imperen»
Carles Puigdemont aplaudeix els candidats de Junts per Catalunya després d'un míting a Girona | Junts per Catalunya
01/01/1970
El president i candidat de JuntsxCat optarà per seguir a Bèlgica i reapareixerà si guanya els comicis, tot i que veus de l'equip de campanya defensen un retorn en la recta final | Si Puigdemont venç el 21 desembre, la seva defensa explorarà un acord amb la Fiscalia per tal que retiri la demanda de mesures cautelars que el podrien dur a la presó