Barcelona obrirà el primer centre europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH

BCN Checkpoint acusa el govern espanyol i la Generalitat de "dilatar" l'aprovació del fàrmac

La PrEP, un medicament per prevenir el VIH
La PrEP, un medicament per prevenir el VIH | BCN Checkpoint
Redacció
05 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:31h
Barcelona obrirà a partir d'octubre el primer centre europeu especialitzat en la pastilla de profilaxi prèvia a l'exposició (PrEP) per prevenir el VIH. Ho ha explicat Ferran Pujol, el director del centre de detecció de malalties de transmissió sexual BCN Checkpoint, que ha acusat el Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Salut de la Generalitat de "dilatar" la seva aprovació. En roda de premsa aquest dimarts per presentar l'estratègia de BCN Checkpoint, ha assegurat que és "moralment inacceptable i antiètic" no utilitzar mesures que han reduït la incidència del virus del VIH i que ja estan implementades en altres països europeus.

Ha remarcat que no entén l'"estratègia dilatòria" del Ministeri de Sanitat, assegurant que és moment d'implementar i no d'estudiar, i ha sostingut que tampoc li val que la Conselleria de Salut de la Generalitat argumenti qüestions de competències, la qual cosa ha vist també com una maniobra dilatòria. Pujol ha considerat "incomprensible" que l'Estat i Catalunya no liderin la implementació de la PrEP, i ha remarcat que els estudis mostren la seva eficàcia i que l'efecte una vegada s'administra és immediat.

Pujol ha alertat que cada dia que no s'implementa la Prep, "es diagnostiquen dues persones a Catalunya i deu a Espanya", i ha confiat que s'aprovi i implementi el més aviat possible perquè aquests casos serien majoritàriament evitables. A més, ha considerat que si s'administrés la PrEP a 1.500 persones a Catalunya –es diagnostiquen unes 800 noves infeccions anuals–, la incidència del virus "cauria en picat", i ha assegurat que no pot ser coercitiva.
 

Ferran Pujol i Pep Coll han presentat el nou centre d'informació sobre la PrEP. Foto: Europa Press


Com la PrEP no està aprovada a l'estat espanyol, el director de BCN Checkpoint ha afirmat que usuaris la prenen d'una forma "irregular", i es desconeix si la prenen correctament. El responsable mèdic de BCN Checkpoint, Pep Coll, ha afirmat que "existeixen raons de cost-eficàcia clares" per implementar la Prep, i ha recordat que el preu actual del fàrmac –uns 400 euros mensuals, que disminueix si és un genèric– és difícilment assumible per a la majoria del seu públic.

Un nou punt d'atenció capdavanter a Europa

Per avançar en la reducció de la incidència del virus, Barcelona engegarà a l'octubre el Barcelona·PrEP Point, que es convertirà al primer centre comunitari europeu especialitzat en la PrEP: "Ens hem anticipat, fem la casa per la teulada ja que la Prep no està aprovada", ha dit Pujol. Pujol ha explicat que s'estan finalitzant les obres per albergar el centre, i s'ha mostrat convençut que serà "l'inici d'una estratègia que es replicarà" en altres ciutats.

Aquest centre, que preveuen inaugurar el 18 d'octubre, oferirà informació i assessorament, estudis clínics, seguiment i reducció de riscos en aquells que realitzin un ús informal de la PrEP, dispensació del fàrmac una vegada s'aprovi i investigació comunitària. Des de fa mesos, el BCN Checkpoint ha impulsat un estudi clínic en el qual s'administra la PrEP a un grup d'homes i dones transsexuals.
Arxivat a