El Govern adverteix la Fiscalia que convocarà l'1-O perquè no és un delicte

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, assegura que posar en marxa un referèndum està "despenalitzat" | Es compromet a seguir endavant amb la votació encara que l'Estat la vulgui impedir

Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Jordi Turull es dirigeixen a la reunió del Govern
Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Jordi Turull es dirigeixen a la reunió del Govern | Govern
05 de setembre del 2017
Actualitzat a les 23:04h
Última reunió ordinària del Govern abans del xoc institucional pel referèndum. El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha avisat la Fiscalia que convocar-lo "no és un delicte" perquè les institucions espanyoles -tant el Congrés dels Diputats com el Tribunal Constitucional (TC)- han decidit "despenalitzar" aquesta qüestió. José Manuel Maza, fiscal general de l'Estat, ha amenaçat amb una acció "enèrgica" contra els fets que es desencadenaran aquesta setmana per avançar en la consulta vinculant.

Turull ha manifestat que el "compromís" amb l'1-O és "absolut" i "amb totes les conseqüències", i ha deixat clar que si l'Estat persegueix el referèndum estarà anant en contra de l'article 49 de la Carta Europea dels Drets Humans. "No es pot perseguir un delicte que no existeix", ha assegurat el conseller de la Presidència.

El dirigent nacionalista ha desvinculat l'anunci de la Generalitat que es va posar en circulació ahir al vespre de la recta final cap a la consulta vinculant, i ha indicat que de cap de les maneres el retiraran. "Segurament hi ha gent que el voldria en blanc i negre", ha destacat Turull, que no ha volgut detallar res sobre el calendari d'una setmana que té la convocatòria del referèndum com a protagonista.

 
Està previst que tots els consellers rubriquin el text, que no es pot aprovar fins que no estigui vigent la llei del referèndum. Turull confia que els grups parlamentaris independentistes -Junts pel Sí i la CUP- trobin la millor manera per tramitar la norma i, posteriorment, aprovar-la a la cambra catalana.

Les gestions de Rajoy

L'escalada de declaracions ha estat la protagonista de les últimes hores. Mariano Rajoy va considerar que el referèndum era una "estafa" a la democràcia, i Puigdemont li va respondre que "prohibir les urnes" seria un cop d'estat. El president espanyol s'ha reunit aquest dimarts al matí amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que li ha traslladat tot el seu suport en les mesures que faci servir per frenar l'1-O. El que no es pot permetre l'Estat, sosté Rivera, és que es repeteixi una situació com la del 9-N.

Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, va parlar ahir per telèfon amb Rajoy i li va explicar la proposta de crear una comissió parlamentària per "modernitzar" l'estat de les autonomies. El dirigent del PP no ho veu amb mals ulls, tot i que fins ara s'ha mostrat contrari a obrir aquest meló al Congrés. Sánchez ha suggerit en un esmorzar informatiu que els socialistes avalaran la retirada d'urnes si aquesta és la millor opció per "garantir la legalitat" a Catalunya en cas que el Govern impulsi l'1-O fins al final.

"Estaria bé que parlés amb els qui farem el referèndum, però mai han volgut escoltar", ha ressaltat Turull, que ha manifestat la "plena predisposició" de dialogar amb el govern espanyol tot i la inexistència de converses entre els dos executius.