El Parlament, a l'espera de l'activació de les lleis de desconnexió

La mesa ajorna per quarta vegada l'admissió a tràmit de les normes que han d'emparar l'1-O | L'oposició dona per fet que serà en el ple de dimecres quan s'activaran les aprovacions exprés

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, durant la reunió de la mesa d'aquest dimarts
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, durant la reunió de la mesa d'aquest dimarts | ACN
05 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:51h
Dimarts d'ambient enrarit al Parlament en la setmana en la qual s'espera que es posin totes les cartes sobre la taula. La mesa s'ha tornat a reunir sense que s'hagin admès a tràmit ni la llei del referèndum ni la llei de transitorietat. És la quarta vegada que s'ajorna aquest pas per activar els mecanismes per a la seva aprovació. Però l'oposició dona per fet que serà demà dimecres quan Junts pel Sí i la CUP, just després de la sessió de control, demanaran un canvi en l'ordre del dia del ple emparant-se en l'article 81.3 del reglament de la cambra per posar-ho ja tot en marxa.

Per ara, però, fonts de la mesa expliquen que no està previst una reunió a primera hora abans de començar el ple. Tampoc una interrupció del ple. Això sí, deixen caure que tot dependrà de les peticions que facin els grups parlamentaris i si s'ajusten o no a la normativa parlamentària. Sobre aquesta qüestió, els grups de l'oposició estan ja esmolant les seves respectives estratègies amb el reglament sota el braç. Qüestionen que es pugui demanar un canvi en l'ordre del dia del ple per incloure unes lleis que ni tan sols han estat abans admeses a tràmit.

L'ordre lògic, argumenten, seria una reunió inicial de la mesa per admetre-les a tràmit i, un cop els independentistes han demanat el canvi de l'ordre del dia, que la mesa es torni a reunir amb caràcter extraordinari. Hi ha diputats que defensen, però, que en virtut de la reforma del reglament que es va fer és possible demanar un canvi de l'ordre del dia i que la mesa es reuneixi per tramitar les lleis i incloure-les en una sola reunió. Sigui com sigui, des de l'oposició carreguen contra els independentistes per estar "administrant els temps de la mesa" en benefici propi. "Es farà allò que convingui a Junts pel Sí i la CUP en pocs minuts per no donar temps a l'oposició d'exercir els seus drets parlamentaris", lamenten.  

Democràcia amb "totes les de la llei"

De fet, una de les polèmiques que s'han viscut a la reunió d'aquest dimarts ha estat la denegació per part de la majoria independentista -i amb l'abstenció de Joan Josep Nuet, de CSQEP- de les peticions d'informe als lletrats sobre aquestes lleis que havien sol·licitat per escrit Ciutadans, PSC, PP i CSQEP. De fet, la petició d'aquests informes ja es va votar i denegar la setmana passada quan els grups ho van demanar de viva veu. El PSC ha sol·licitat una petició de reconsideració, amb la qual cosa la mesa haurà de respondre per escrit per què no sol·licita l'informe jurídic.

L'oposició ja ha deixat ben clar que si s'activen les lleis de desconnexió utilitzaran l'artilleria reglamentària per defensar els seus drets. "Utilitzarem tots els articles del reglament, de l'Estatut i de les lleis que ens emparen per exigir els nostres drets", ha advertit la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, que ha insistit que això va de democràcia "però amb totes les de la llei". Els socialistes demanaran també un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la llei de transitorietat, que titllen d'"esperpent".  

Granados ha recordat que els socialistes, com Ciutadans i PP, no estaran presents a l'hemicicle quan es voti la llei del referèndum. "No volem donar imatge de normalitat al fet de fer saltar pels aires l'Estatut", ha etzibat. El portaveu adjunt de C's, Fernando de Páramo, ha afegit que el seu grup tampoc participarà d'un acte d'"atropellament del dret" i ha acusat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, de convertir la cambra catalana en "la casa de l'ANC" on es vulneren els drets "de la majoria" dels catalans.

En contra de la utilització de l'article 81.3

La portaveu dels socialistes ha volgut deixar clar que en cap cas l'article 81.3 del reglament permet fer lectures úniques de lleis i vulnerar així, argumenta, els drets dels diputats. Cal, assegura, publicar la llei, deixar temps per presentar esmenes a la totalitat i parcials, debatre en ponència, elaborar dictàmens, votar en comissió i, finalment, anar a ple i poder demanar, si es creu convenient, un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries.