Rajoy s'arremanga per consensuar una resposta unitària contra el referèndum

El president espanyol es reuneix amb Rivera per pactar un front comú contra l'1-O mentre Sánchez suggereix que caldrà retirar les urnes | Només Iglesias troba "legítima" la "manifestació" que prepara l'independentisme

05 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:11h

Albert Rivera i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu Foto: Europa Press


Quan falten vint-i-quatre hores perquè arrenqui el xoc institucional -i legal- pel referèndum, Mariano Rajoy s'esforça per transmetre imatge d'unitat en contra de l'1-O. Aquest dimarts al matí, el president del govern espanyol s'ha reunit amb el cap de files de Ciutadans, Albert Rivera, que li ha traslladat -com és habitual- el seu "ple suport" a les mesures que adopti per frenar la convocatòria. Aquestes mesures es guarden amb molta discreció, segons Javier Maroto, vicesecretari del PP, perquè "forma part de l'estratègia" de l'executiu espanyol no donar pistes a l'independentisme.

Rajoy, a banda dels preceptius recursos al Tribunal Constitucional (TC) que ja té redactats, té tres opcions damunt la taula: aplicar la llei de seguretat nacional per controlar els Mossos d'Esquadra, desplegar l'article 155 de la Constitució o bé declarar l'estat d'excepció a Catalunya. La resposta es començarà a intuir a partir de demà, quan el Parlament té previst aprovar la llei del referèndum i aplanar el camí perquè el Govern convoqui la consulta vinculant només unes hores després. Rivera li ha dit al dirigent del PP que cal evitar, com sigui, una repetició del que va passar el 9-N.

Rivera trasllada tot el suport a Rajoy i li insisteix que l'Estat no pot tolerar una repetició del 9-N

El president espanyol va trucar ahir Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, per fer-li saber que no tancava la porta a una comissió parlamentària destinada a "modernitzar" l'estat autonòmic. Sánchez també va aprofitar per traslladar a Rajoy el suport a les accions necessàries per "garantir la legalitat" a Catalunya. En un esmorzar informatiu organitzat aquest dimarts per Europa Press, el dirigent socialista ha suggerit que caldrà retirar les urnes si el Govern segueix endavant amb l'1-O, com ja va avançar fa una setmana Margarita Robles, portaveu parlamentària del PSOE.

"Davant d'un fet il·legal, l'Estat ha de garantir la legalitat", ha assenyalat Sánchez. Ara bé, que hi hagi urnes no vol dir que hi hagi referèndum, o almenys això és el que està intentant defensar aquests dies el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. "Els estem regalant una idea peregrina sobre que urna és igual a referèndum i no és veritat", ha destacat Iceta en una entrevista a Onda Cero en què també ha augurat que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, anirà a votar perquè els "comuns", quan "veuen una pancarta", "s'hi posen al darrere sense llegir-la".

El "sí crític" dels "comuns"

L'àmbit dels "comuns", tant a nivell estatal com a Catalunya, mantenen un discurs diferenciat de les tres principals forces espanyoles. Colau ja va assenyalar ahir que està disposada a col·laborar en l'1-O si no es perjudiquen els funcionaris, i Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde, ha fet una crida a votar contra "l'autoritarisme" del PP a través d'un "sí crític". "No es pot estar al mateix temps amb els que volen marxar i amb els que es volen quedar", els ha criticat Pedro Sánchez.

Pablo Iglesias, líder de Podem, ha volgut deixar clar que la "manifestació" que l'independentisme prepara pel primer dia d'octubre és "legítima". No compartim el full de ruta de les formacions independentistes, nosaltres no volem que Catalunya se'n vagi d'Espanya, però entenem que l'1 d'octubre és legítim", ha assegurat Iglesias en una entrevista a Radiocable.
 

Ada Colau, Pablo Iglesias i Xavier Domènech, en una imatge d'arxiu Foto: Adrià Costa