Tercera via: anatomia d'un descarrilament

Joan Botella, president de Federalistes d'Esquerres, Mario Romeo, portaveu de Portes Obertes del Catalanisme, i Carlos Losada, cap d'Units per Avançar, expliquen a NacióDigital com veuen el xoc institucional

Un acte de Portes Obertes del Catalanisme
Un acte de Portes Obertes del Catalanisme | ACN
04 de setembre del 2017
Actualitzat el 05 de setembre a les 19:35h
El 15 d'agost passat, Antoni Puigverd, un dels referents de l'anomenada tercera via, admetia en un article a La Vanguardia la inviabilitat de la seva postura davant el xoc inevitable entre Catalunya i l'Estat, i la negativa del govern espanyol a assumir que el procés català exigia una resposta política. L'article es titulava Resignació, però l'autor afirmava que no es veia amb cor per recomanar resignació als sobiranistes. Segons ell, l'actitud del govern espanyol "reforça la decisió independentista d'echarse al monte".

"Diàleg sense data de caducitat" és la frase que repeteix, consell de ministres rere l'altre, el portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo. Però dialogar no és negociar. I el rebuig del govern de Mariano Rajoy a qualsevol gest que signifiqui escenificar una negociació política ha deixat sense arguments els partidaris de la tercera via. Inquietud, desarmament, pessimisme, decepció, tristesa, són les paraules que aquests dies s'escolten entre els rengles dels qui han apostat per un "ni-ni", ni immobilisme ni sobiranisme, que no ha trobat ressò al cor de l'Estat. Però en el si dels defensors d'una via intermèdia també hi ha matisos. NacióDigital ha parlat amb tres veus d'aquest univers: Joan Botella, Mario Romeo i Carlos Losada.

Joan Botella: "Ens sentim desarmats"

Joan Botella presideix l'associació Federalistes d'Esquerres. Catedràtic de Ciència Política de la UAB i acadèmic de prestigi, Botella diu a NacióDigital que "tercera via és un concepte que no m'agrada. Crec que els qui defensem el diàleg estem per la primera via, que és la de l'entesa". Però Botella admet que els qui aposten per un camí entre l'immobilisme i el sobiranisme "ens sentim desarmats". L'actitud del govern espanyol no treu raó als qui aposten per una tercera via? Botella és rotund: "Al contrari. El bloqueig polític no fa més que confirmar la necessitat d'una altra aproximació entre Catalunya i l'Estat".

El PP, "uns conversos"

Per Joan Botella, "l'immobilisme del PP respecte a una possible reforma constitucional és fruit del fet que els seus dirigents, en la seva gran majoria, no la van votar. Delaten la fe del convers i creuen que una reforma equival a una ruptura quan totes les constitucions han estat reformades moltes vegades. La Constitució alemanya, del 1948, ha viscut moltes reformes que han consolidat el sistema federal".

Botella confessa que viu el xoc institucional "amb molta inquietud". Pel politòleg, "s'ha generat un clima de desconfiança envers les institucions que amenaça pot hipotecar el futur. És un camí que sabem com comença però no com acaba". El seu discurs és més dur envers els dirigents sobiranistes que el d'altres exponents de la tercera via. Botella cita el notari Juan José López Burniol quan parla de "guerra civil freda" dins de la societat catalana. Segons el professor de la UAB: "Hi ha tanta divisió dins de la societat catalana com entre Catalunya i l'Estat".
      
Mario Romeo: "El procés ha servit perquè Estat i Generalitat amaguin la corrupció"

El notari Mario Romeo és el president de l'Associació Tercera Via i portaveu de Portes Obertes del Catalanisme, la plataforma que vol aplegar tots els partidaris de la tercera via d'ideologies diverses. Romeo afirma que "em sento decebut i trist amb els nostres dirigents polítics, els d'aquí i els d'allà. Però confio molt en el poble català".

Per Romeo, "assistim a un conflicte entre els dirigents del passat de Catalunya i d'Espanya, que estan demostrant no tenir sentit de la realitat". El portaveu de Portes Obertes del Catalanisme creu que "el procés ha anat bé perquè l'Estat i la Generalitat amaguessin els casos de corrupció i la mala gestió davant la crisi econòmica. "La resta són focs artificials", assegura.

Què passarà l'1-O? "No ho sé, només sé que el dia 2 Catalunya no serà independent", assegura Mario Romeo, que defensa que en un diàleg posterior a l'1-O, "caldria parlar de finançament amb claredat i transparència, reconèixer més la identitat del poble català, qe és una nació cultural, però sense dividir la sobirania". Per Romeo, la independència seria un drama: "Catalunya s'empobriria perquè Espanya és un mercat important. I el Barça deixaria de ser un club gran perquè no podria jugar la lliga espanyola".   

Carlos Losada: "No fer bo l'unionisme"

Exdirector general d'Esade i doctor en Ciències Empresarials, Carlos Losada presideix Units per Avançar, que és el projecte polític sorgit de l'antiga UDC, que es va presentar en públic el juny passat. Admet que sent "preocupació". Parla des d'un catalanisme moderat que se sent orfe del pactisme de CiU. I llança un advertiment: "Un possible fracàs del procés no hauria de fer bo l'unionisme. Seria fatal".

Losada, dins de l'univers de la tercera via, manté un posicionament més proper al  nacionalisme i assenyala que "la primera responsabilitat del que està passant és de l'Estat perquè el procés és fruit d'anys de polítiques inadequades i injustes des de l'Estat. Però per nosaltres, la independència no és la millor teràpia". El pitjor, afirma, "és que de l'actual situació sorgís un país dividit, amb menys cohesió interna".

Els "terceristes", però, s'aferren a l'esperança, per escassa que sembli. Carlos Losada: "Cal veure després de l'1-O quina de les diverses sensibilitats dins del PP s'imposa". Hi ha un sector al PP que vol dialogar amb Catalunya? "Cal esperar que sí, però estan callats". 
Arxivat a