Puigdemont apuja el to contra Rajoy: «Prohibir les urnes seria un cop d'estat»

El president de la Generalitat rep el suport d'Ahmed Galai, Nobel de la Pau del 2015, que ha llegit el manifest de personalitats internacionals a favor del referèndum | Insisteix que convocarà la consulta i que el resultat serà vinculant

Carles Puigdemont i Ahmed Galai se saluden al Palau de la Generalitat
Carles Puigdemont i Ahmed Galai se saluden al Palau de la Generalitat | Govern
04 de setembre del 2017
Actualitzat a les 19:09h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha rebut aquest dilluns la visita d'Ahmed Galai, representant de la lliga tunisiana per als drets humans, que ha aprofitat per traslladar-li el suport a l'autodeterminació dels catalans. "La nació catalana té el dret a l'autodeterminació", ha destacat Puigdemont, que ha indicat que existeix l'obligació "internacional" d'atendre aquesta demanda. El president ha respost Mariano Rajoy, que ha considerat l'1-O una "estafa": "Estafa seria impedir la seva celebració". També ha indicat que el "cop d'estat" de què parla Rajoy seria "impedir" la consulta.

"El vot de la gent és la millor eina que tenen els ciutadans d'un país per expressar la seva opinió. Per això convocarem i celebrarem un referèndum l'1 d'octubre, perquè necessitem saber què pensen. Un referèndum no pot ser qualificat d'estafa. Estafa seria impedir la seva celebració. Amb les urnes mai es fa un cop d'estat, un cop d'estat seria prohibir-les", ha destacat Puigdemont al costat del Nobel, i ha ressaltat les "garanties" de l'1-O i que el resultat serà vinculant. "Qualsevol voluntat d'impedir-lo estarà destinada al fracàs, perquè no es pot aturar la democràcia", ha ressaltat Puigdemont, que en cap moment s'ha referit explícitament a les paraules de Mariano Rajoy d'aquest matí davant la junta directiva del PP.
 
Puigdemont s'ha reunit amb Galai a primera hora de la tarda i, després, han fet una delaració institucional conjunta des de la Sala Torres Garcia. Es tracta d'una de les personalitats institucionals que ha signat a favor del referèndum. Fa uns mesos, el representant de la lliga tunisiana per als drets humans es va reunir amb el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.

La trajectòria de Galai

El president ha destacat la trajectòria de Galai, nascut fa 63 anys i llicenciat en periodisme econòmic. Va estar exiliat a Suïssa i, de tornada al seu país, va exercir com a professor de francès. El premi Nobel de la Pau del 2015 va tenir un paper rellevant a l'hora de posar d'acord les diferents parts de la revolució tunisiana del 2011. Es tracta de l'únic país en què el clima "no ha derivat en casos de violència i caos" després de la Primavera Àrab, segons ha explicat el dirigent nacionalista.

"Una majoria dels catalans ha demanat exercir el seu dret democràtic a decidir el seu futur polític", ha assenyalat Galai, que ha estat l'encarregat de llegir el manifest de personalitats internacionals a favor del referèndum, que inclou Rigoberta Menchú, Eric Cantona, Gerry Adams i Viggo Mortensen. "Apel·lem el govern espanyol i el català a permetre que els ciutadans decideixin el futur polític", ha destacat el Nobel del 2015. "Les urnes no han de ser un conflicte", ha destacat.

El text també fa una crida a negociar "de bona fe" en base al resultat, i posa com a exemples els referèndums d'Escòcia i del Québec. "Evitar que els catalans votin contradiu els principis que inspiren les societats democràtiques", destaca el document.