El PSC farà campanya contra l'«estafa» de l'1-O i exigeix claredat a Colau

Els socialistes abandonaran l'hemicicle del Parlament durant la votació de les lleis de desconnexió | El partit que lidera Miquel Iceta aplaudeix el "full de ruta" anunciat pel PSOE per resoldre el conflicte amb Catalunya

04 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:37h

Eva Granados i Salvador Illa, aquest dimarts Foto: Sara González


El PSC abandonarà l'hemicicle quan aquesta setmana, previsiblement, es votin les lleis de desconnexió. Els socialistes tampoc participaran en el referèndum que el Govern preveu convocar l'1 d'octubre. No només no s'inhibirà de la votació, sinó que farà campanya per denunciar el que considera una "estafa" en la qual no hi haurien de participar els catalans. "Això no és un referèndum, és una estafa", ha repetit una i altra vegada el secretari d'Organització dels socialistes, Salvador Illa, que no s'ha estat també d'exigir "claredat" a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. 

El secretari d'Organització dels socialistes ha precisat que el seu partit no dissenyarà estrictament una "campanya", sinó que els seus dirigents diran públicament a bombo i platerets que no es pot comptar amb ells per a l'1 d'octubre i que faran una "defensa explícita de les normes de convivència". Adoptaran el mateix leitmotiv que el PSOE: "Fora de la llei només hi ha caos i arbitrarietat". I és que els socialistes argumenten que a menys de 30 dies de la data de la votació no es compleixen les garanties per celebrar-se i recorden que ni tan sols ha estat convocada pel president de la Generalitat.

El PSC també demana que la resta de formacions siguin tan clars com ells. Sobretot perquè a nivell municipal comparteixen, com és el cas de Barcelona, govern amb els "comuns", que a partir del pròxim dissabte posen en marxa el mecanisme per determinar com s'implicaran en l'1 d'octubre. "Voldríem saber si Colau votaria sí o no a la independència", ha sentenciat Illa, que s'ha mostrat "convençut" que l'alcaldessa de la capital catalana "no se saltarà la llei". Durant els darrers mesos, diversos alcaldes i càrrecs locals del PSC han manifestat que no estan d'acord amb la directriu de la cúpula del seu partit de combatre el referèndum. Amb tot, Illa ha assegurat que "cap alcalde incomplirà la llei". 

Abandonaran l'hemicicle per primera vegada
 

Per primera vegada, els socialistes abandonaran el ple quan es sotmeti a votació la llei del referèndum i la llei de transitorietat. Argumenten que mai fins ara s'ha produït un fet d'una "gravetat" com aquesta i que no hi volen tenir "res a veure". Amb tot, el PSC, com el PSOE, no revela amb quines eines creu que el govern de Mariano Rajoy hauria d'aturar el referèndum. "S'ha de defensar l'estat de dret amb mesura i proporcionalitat", s'ha limitat a respondre Illa.

El PSC ha celebrat "el full de ruta" que aquest dilluns ha explicitat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per resoldre el conflicte amb Catalunya. De fet, la creació d'una comissió al Congrés per debatre sobre la crisi territorial, mesura que ha estat anunciada aquest dilluns pel secretari general dels socialistes, és una de les propostes que fa el PSC en la seva declaració en motiu de la Diada d'enguany. Els socialistes, com han fet en els últims anys, participaran només als actes institucionals de celebració de l'11 de setembre.