El govern espanyol insta Puigdemont a aclarir si els Mossos van rebre l'alerta de la CIA

El portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, assegura que Espanya "s'ha bolcat en Catalunya" des dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils

01 de setembre del 2017
Actualitzat el 02 de setembre a les 9:42h

Iñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa després del consell de ministres. Foto: La Moncloa


El portaveu del govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, ha instat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a explicar si la Generalitat va rebre una advertència provinent de la CIA relacionada amb els atemptats a la Rambla de Barcelona. Segons el dirigent del PP, Puigdemont va negar en un primer moment haver rebut cap avís i ahir el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, van assenyalar que l'advertència no tenia res a veure amb els atemptats que finalment es van acabar registrant en territori català.

A banda d'això, Méndez de Vigo ha volgut evitar qualsevol referència a la polèmica sobre el paper dels Mossos d'Esquadra en la prevenció de les accions gihadistes de Barcelona i de Cambrils i el suposat avís de la CIA en relació a la Rambla de Barcelona. "No farem cap declaració sobre qüestions operatives. Un jutge està investigant el cas", ha assenyalat Méndez de Vigo, que ha destacat la "coordinació" entre els cossos i forces de seguretat de tot l'Estat. "Hem de seguir instant que sigui així", ha ressaltat. Els culpables, ha recordat, "són els terroristes".

Méndez de Vigo ha indicat que la resposta de Mariano Rajoy ha estat "caut i prudent" a l'hora de valorar els fets anteriors i posteriors als atemptats, i ha reclama que es respecti el "secret de sumari" que està operant el jutge Fernando Andreu des de l'Audiència Nacional.

Reunions internacionals

"La qüestió terrorista és una prioritat nacional, europea i internacional", ha assegurat Méndez de Vigo, que ha indicat que aquesta amenaça jihadista "preocupa la societat". Mariano Rajoy es va reunir fa uns dies a París amb Emmanuel Macron, Angela Merkel i Paolo Gentiloni -màximes autoritats de França, Alemanya i Itàlia- després dels atemptats terroristes de Barcelona i de Cambrils. Segons el portaveu, "Espanya s'ha bolcat en Catalunya" al llarg dels últims dies.

"Ens enfrontem a un problema global que requereix solucions globals", ha indicat el portaveu del govern espanyol, que ha demanat "fugir de la temptació de l'autosuficiència" a través de les "responsabilitats compartides". Hi haurà una reunió a la tardor, concretament a Madrid, amb França, Itàlia, Alemanya, Polònia i el Regne Unit per tal d'abordar aquesta qüestió.

Méndez de Vigo ha demanat "unitat política" per tal que totes les formacions subscriguin el pacte antigihadista, del qual no formen part ni ERC ni el PDECat. "No hi ha d'haver observadors, en aquest tema", ha assenyalat el dirigent del PP, que ha demanat "enfortir" la coordinació institucional per a la "unitat d'acció", així com també incrementar els recursos destinats a les forces policials i a les institucions judicials.

Recursos a punt

El dirigent del PP ha insistit que el govern espanyol té tots els recursos a punt per frenar la llei del referèndum i la llei de transitorietat, i ha indicat que Catalunya quedaria fora del "concert de les nacions lliures del món" en cas de culminar el full de ruta. No ha aclarit, això sí, si demanarà inhabilitacions al Tribunal Constitucional (TC) per tal de suspendre càrrecs sobiranistes.