CCOO rebutja l'1-O però donarà «llibertat de vot» als seus afiliats

El sindicat considera que el referèndum unilateral no té les garanties necessàries però no s'oposarà a què els seus afiliats expressin la seva pluralitat | La decisió no agrada al sector independentista i incrementa la tensió al sindicat

01 de setembre del 2017
Actualitzat a les 22:51h

Javier Pacheco, en una entrevista a NacióDigital Foto: Eva Domínguez

CCOO a Catalunya donarà "llibertat de vot" al referèndum de l'1 d'octubre tot i no estar d'acord amb les condicions amb les quals es convocarà. Així ho ha explicat a Europa Press el secretari general, Javier Pacheco, que considera que el referèndum que vol fer el Govern "no reuneix les condicions acordades en la resolució del congrés que el sindicat va fer a l'abril", tot i que ha assegurat també que no s'oposaran a què els seus afiliats expressin la seva pluralitat a les urnes. 

El sindicat defensa un referèndum pactat amb l'Estat i vinculant, és per això que consideren que a l'1-O "li falten tots els elements que es van plantejar al congrés de l'abril perquè tingui garanties". "L'1-O no s'acaba res, el conflicte seguirà", ha advertit, i ha insistit en la voluntat de treballar des del sindicat per aconseguir que el referèndum sigui vinculant. Per a CCOO, Pacheco creu que "una solució institucional amb el suport de la participació ciutadana a través d'un referèndum" solucionaria el conflicte. 

El secretari general ha assegurat que el sindicat "vetllarà per la garantia dels treballadors públics passi el que passi l'1-O", i ha demanat al Govern que deixi clares les instruccions que rebran els funcionaris per després poder-les analitzar jurídicament. "Als treballadors públics no se'ls pot traslladar cap dels riscos jurídics del procés que s'està duent a terme", ha insistit. 

El posicionament no agrada al sector independentista

El posicionament no ha agradat al sector independentista i contribueix a incrementar la tensió dins del sindicat. En declaracions a NacióDigital, Baptista Silanes, representant de Sindicalistes per la Independència, recorda que els estatuts aprovats al darrer congres del Comissió Obrera Nacional de Catalunya (CONC), estableixen que el sindicat "respecta i defensa les aspiracions de la ciutadania de Catalunya i l'exercici del seu dret a l'autodeterminació per fer avançar de forma indestriable el progrés nacional i social". 

"Un parlament escollit democràticament que aprova fer un referèndum d'autodeterminació està exercint el seu dret d'autodeterminació", explica, i afegeix que "les persones d'esquerres defensores del dret a decidir dels pobles no es poden oposar al referèndum sinó que han de fer una crida a la participació cívica. "Un referèndum convocat pel Parlament és un exercici de democràcia i sobirania", insisteix. 

Alhora, els nous estatuts també apunten que el sindicat "reconeix i desenvolupa la seva activitat en els marcs legals i institucions que expressen la voluntat democràtica del poble català". Això suposa un canvi respecta els últims estatuts, que feien referència a la legalitat vigent i no a la legalitat de què es doti el poble de Catalunya.

La indefinició del sindicat ja va disgustar al juliol el sector independentista, que es va mostrar contrariat per l'escassa implicació dels seus dirigents en la cita de l'1 d'octubre. Silanes reconeixia a aquest diari que la situació al sindicat era complicada i ja apuntava que "cap formació que es digui d'esquerres i estigui a favor del dret d'autodeterminació pot estar en contra del referèndum". "Es tracta del dret a decidir, no del permís per decidir".