procés català: debat

«Catalunya: liberal o socialista?», els colors del procés constituent

Catalans Lliures i Poble Lliure confrontaran els models de república en un debat públic al CCCB i amb la col·laboració de NacióDigital el proper 13 de setembre

| 01/09/2017 a les 20:15h
Especial: Nació Corporatiu
Arxivat a: Política, debat, procés català, Catalans Lliures, naciodigital, cccb, Poble Lliure
Cartell del debat que se celebrarà al CCCB amb el suport de NacióDigital | ND
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/09/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A un mes exacte del referèndum de l'1 d'octubre les opcions defensores del intenten que el debat passi del dret de vot (que la majoria de l'unionisme encara nega) al del procés constituent, al de com ha de ser la república catalana. La presentació de la llei de transitorietat aquesta setmana intenta reduir les incerteses sobre què passarà si l'1-O guanya el , però també ha servit per animar el debat en aquest àmbit.

La llei de transitorietat és només això, de transitorietat. En un any s'ha de redactar i aprovar la Constitució de la República catalana. La norma marc i les lleis posteriors amb un àmbit competencial molt més ampli han de definir el terreny de joc en la política exterior, la fiscalitat, el marc laboral o el grau d'intervenció dels poders públics.


Sobre tot això volen debatre, i confrontar visions, Catalans Lliures i Poble Lliure. Ho faran en un debat públic, que compta amb la col·laboració de NacióDigital, el proper 13 de setembre a les set de la tarda a l'auditori del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Es tracta de dues organitzacions joves que treballen en el camp de les idees i la política. Catalans Lliures es va fundar l'any passat i actua com a think tank liberal apartidista, i Poble Lliure es va constituir fa tres anys recollint l'herència de l'MDT, reivindica l'ideari socialista i considera la CUP el seu referent polític participant-hi de forma activa.

Debat amb quatre ponents

El debat estarà protagonitzat per dos representants de cadascuna de les organitzacions. Per part dels liberals intervindran Roger Medina, economista per la UPF, i Martí Jiménez, estudiant de ciències biomèdiques a la UB. Per part dels socialistes ho faran Núria Alcaraz, sociòloga per la UAB i màster interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania, i Xavi Oca, matemàtic i professor de secundària. El debat serà presentat per Ferran Casas, subdirector de NacióDigital, i moderat per Sara González, periodista de la secció de política del diari.

I quins seran els temes que es tractaran? El debat estarà organitzat en tres blocs: les bases constitucionals de la nova república; el seu model econòmic i social (incloent el rol de l'estat en l'economia i la regulació dels mercats, el mercat laboral i la fiscalitat); i la política exterior incorporant assumptes com la UE i l'euro i la globalització en àmbits com el comerç i la sobirania.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Home, socials en som i molt...
Jawohl, 01/09/2017 a les 20:30
+5
-38
Tot el dia amb la xerrameca... bla bla bla...

Estaria bé incloure en aquest debat als de RECHTSTAAT, que les ambivalències ja denoten què funciona i què no, per si algú no se n´havia adonat encara...
Comedia...
Anònim, 01/09/2017 a les 20:45
+6
-55
Jo afegiria, Guerra o Traïció...perque amb collonades no anireu a en lloc...
No es temps d' aixó
Anònim, 01/09/2017 a les 21:07
Interessant
+70
-7
Tan sols poden aconseguir espantar algú. Primer toca ser lliures.. després decidirem i ho farem tots com a societat.. no uns quants
Scripts
JRRiudoms, 02/09/2017 a les 00:23
Interessant
+63
-3
A part que aquests debats "a base d'hòsties" ara no toquen, per què hem de tenir una constitució escrita? No seria millor -i més democràtic- legislar via referèmdums legislatius?

Atentament, i bon dissabte
Ni liberal Ni sociata
Anònim, 02/09/2017 a les 01:20
+46
-7
Res de tot això. No encaixem en cap model. Es tracta d'afavorir la natura, la creativitat, l'ensenyança i si cal fer comerç en farem com tothom.
Al de ls 20:30
Anònim, 02/09/2017 a les 01:45
+10
-51
Cert, de socials se'n diuen tots.
Fins els independentistes del PDECAT proposen una "Republica de dret i social"
Però tothom calla la DIFERENCIA ENORME entre una societat liberal-capitalista i una societa socialista-no capitalista.
Calendrien més debats perquè el pais NO ES EL MATEIX en un cas que en l'altre!
El Debat ja comença malament
Anònim, 02/09/2017 a les 01:51
Interessant
+68
-2
Quan Nacio Digital presenta un debat ideologic com un combat de boxa!
Quin proces constituent tant prometedor!
AQUESTS DEBATS
Anònim, 02/09/2017 a les 01:58
+9
-2
Haurien ser transmessos per TV !!
Es la unica manea que elprocés constituent no quedi en cosa de 4 persones !!
Que tal un debat amb
-Català llengua oficial UNICA o NO?
-Estat català confesional o aconfessional?
-Individualisme o col·lectivisme?
-Escola publica o privada (concertada si o no)?
-...
Dicotomia del s. XIX-XX
Anònim, 02/09/2017 a les 06:05
+45
-3
bo- dolent, blanc-negre, potser seria millor mentida- veritat.
Ara no toquen aquests debats.
Anònim, 02/09/2017 a les 09:27
Interessant
+65
-4
Sincerament, a mi em preocupa bastant que la independència ens porti alguna mena de "revolució" de l'esquerra radical, la qual es dedica i dedicarà a muntar "debats" i d'altres events com aquest, on uns quants ignorants es dediquen a decidir per tots com ha de ser aquesta nova Catalunya, faràn el que faci falta per complir amb les seves utopíes, si la CUP ja va tocant els ous ara imagineu-vos després de la independència!

Espero que els catalans entenguin que molts som independentistes i no d'esquerres.
Un debat de manual i poc interessant
Anònim, 02/09/2017 a les 09:41
Interessant
+59
-4
a banda que ara el que cal es tractar com sortim al carrer per defensar les nostres institucions, el dret a votar i la llibertat. En una paraula cridar a fer front l'estat autoritari d'Espanya que ens vol liquidar com a nació. La resta es ociós. Aquests debats ens distreuen.
Bon debtat
Anònim, 02/09/2017 a les 09:44
Interessant
+71
-7
El model liberal seria una cosa semblant a Suïssa, atur inferior al 4%, salaris de 6.000€ mensuals i baixos impostos.
El model socialista seria una cosa semblant a Veneçuela o Cuba. No es que ho digui jo, és la pròpia CUP qui sempre ha lloat aquests països.
Jo ho tinc molt clar, però com hi ha gent que no hi pensa o no s’ho planteja, em sembla molt important que es facin aquests debats. No és el mateix votar independència per tenir un model o un altre.
Proces constituent, què carai és això?
Anònimus, 02/09/2017 a les 12:18
+26
-1
Votem, guanyem i declarem la Republica. Els professionals, poltics i academics, redacten una Constitució, o no, UK no en té cap, la votem i prou. Tres mesos despres, perquè més, fem eleccions nacionals, i locals. Això és democràcia, la resta són discursos de revolucionari passat de moda. CAT, liberal, i social, per descomptat. Ni comunismes ni feixismes.
9'44 Bons exemples noi!!!!
Anònim, 02/09/2017 a les 12:38
+7
-58
Si parles de Cuba, no parlis de Suïssa, no facis trampes, parla de països del mateix context: Per exemple Haití, Hondures, o Guatemala. El primer és un país socialista (malauradament cada cop menys), els altres són països "democràtics", amb una implantació consolidadíssima de l'economia de mercat (United Fruit Company controla el sector primari d'aquests països).
Si fossis mínimament objectiu hauries de reconèixer que Cuba està a anys llums en qüestions tan essencials com l'accés a l'ensenyament, a la salut, a l'habitage,o altres estàndards com esperança de vida, mortalitat infantil...que els països anteriorment anomenats.
Respecte a Europa el model liberal seria Espanya, Portugal, Itàlia...països referents, oi?? Hi ha una sèrie de països en canvi que es caracteritzen per ser societats capitalistes, efectivament, però amb una forta intervenció per part de l'Estat en qüestions econòmiques considerades estratègiques (malauradament cada cop menys). Un exemple del que dic és la regul.lació de l'accés a l'habitatge de societats com l'holandesa, l'alemanya o la danesa. O les condicions laborals dels treballadors d'aquests països. O el règim de pensions, o els permisos de maternitat/paternitat dels suecs, noruecs, o finesos.
Si aquests països tenen unes condicions laborals, socials i econòmiques més favorables que Estats amb implantació consolidada d'economies liberals (Espanya, Itàlia, Grècia, Irlanda...) és bàsicament per uns processos històrics al llarg del S. XX en el què la Social-Democràcia i el sindicalisme han tingut una presència molt contundent en aquestes societats (hi ha altres factors com el contrapes de la URSS però seria molt llarg d'explicar).
No redueixis un debat tant complex en una comparació Suissa-Cuba, per favor!!!!
Per cert, NOMÉS dues dades. El capitalisme, el sistema dominant arreu del planeta provoca que cada 5 segons mori un infant al món per causa de la fam o per motius relacionats per la manca d'aliments.
Es calculen que cada dia moren 100.000 persones al món a causa de la fam o de malalties perfectament curables. Això són 40 milions de vides per any, de manera que en poc més d'un any i mig s'iguala la totalitat de morts civils i militars ocasionades per la carnisseria de la Segona Guerra Mundial.
12:38 Aquí tens exemples noi!!
Anònim, 02/09/2017 a les 17:49
+31
-4
Els últims 25 anys han sigut en els quals el sistema capitalista s’ha instaurat en més països. Ha sigut el període de la història on la pobresa, fam, desnutrició i alfabetització han disminuït més. La pobresa ha disminuït de forma brutal en termes percentuals i en termes absoluts. MAI en la història, el mon ha sigut més pròsper del que es actualment i, és gràcies al capitalisme.
A continuació deixo l’enllaç de l’índex de llibertat econòmica. Simplificant, els primers de la llista són els països més capitalistes, els darrers serien els més socialistes.Els països nòrdics que citaves estan entre els 30 primers (més liberals o capitalistes), juntament amb Suïssa, Singapur, Austràlia, Nova Zelanda, Holanda... Són els meus models ja que són els més capitalistes.
Espanya, Portugal i Grècia estan a partir del número 70 (mitja taula més o menys), es a dir són capitalistes o liberals “a mitges”.
Haití, Hondures i Guatemala estan encara més enrere (menys capitalistes/més socialistes).
Finalitzant la llista tenim (com no podia ser d’una altra manera) Cuba, Veneçuela i Corea del Nord.
Per cert, sí agafem l’esperança de vida dels 10 països més capitalistes dona un promig de 80 anys; sí agafem l’esperança de vida dels 10 països més socialistes dona un promig de 60 anys.
Cadascú es molt lliure de decidir quin model vol, jo ho tinc molt clar.
Comparacions
Anònim, 02/09/2017 a les 18:12
+34
-2
Veneçuela l’any 2000 era el país més ric de Llatinoamerica. Avui, després de gairebé dues dècades de “socialisme real” està entre els més pobres.
Irlanda l’any 1970 era el país més pobre d’Europa. Avui, després d’aplicar les receptes més liberals de tots els països de la UE es el país europeu que més està creixent, té un atur del 6,4% i un salari mínim de 1.563€ mensuals.
Als països capitalistes la gent es juga la vida per arribar-hi, als països socialistes la gent es juga la vida per fugir-ne.
Socialista
"Cal" Marx, 02/09/2017 a les 20:51
+2
-6
Veneçuela està així perquè es va deixar assessorar pel Busqueta ...

Si ho hagués fet qualsevol altre o no li haguessin fet cas, estarien INFINITAMENT millor.

La Unió Soviètica va tenir molt bons, bonsíssims, economistes.

Una temporada de govern de concentració seria ideal.
Anònim, 03/09/2017 a les 03:00
+0
-1
Un equip fort, preparat, transversal i eficient per aixecar el país.

D'aquesta manera ens lliurariem de que es prioritzessin les ambicions dels partits per damunt dels interessos de Catalunya.

Tambè es relativitzarien les dèries de partits d'extrems esquerrosos: l'aplanament de valors morals i històrics, la degradació social, la tendència a disoldre l'autoestima individual, l'empobriment de les classes mitjanes baixes, l'excés de bonismes, l'amiguisme, les consultes poca-solta, les excentricitats, les utopies ràpides...

I d'altra banda, es controlarien voltors econòmics, lobbys interessats, explotació de l'assalariats, l'acaparament de riquesa, operacions pro-corrupteles, privatitzacions, escaqueig d'impostos, estils mafiosos, contaminació del medi...
Ara no toquen aquests debats . Ja votarem i decidirem al seu moment
Ciutadana farta, 04/09/2017 a les 16:16
+3
-0
Catalunya sera el que els catalans vulguem i ho decidirem votant , com es fa a tota democracia, els partits presentaran el seu model/ideologia , i nosaltres votarem el que preferim , i aquest governara, com es fa a totes les democracies del mon, no calen debats ni rotllos ara , votarem i decidirem entre tots el que volguem al seu moment , i res mes, encara que crec que ja se que sortira, catalunya es una terra de classes mitjanes treballadores i emprenedores que el que volen es prosperar i viure cada dia millor, i aixo les esquerres radicalsl el comunisme i socialisme radical no ho donen , jo soc independentista i no soc d,esquerres, i com jo moltisima gent ,crec que la majoria , i sino mireu el parlament ,les esquerres radical ,cup i csqp, amb psc son la minoria,el centreesquerra erc, el centredreta pdecat, son majoria , i c,s i pp tambe minoria, pero si deixem a un canto les tres esquerres mes radicals i a l,altre del centreesquerra a la dreta , es clarament majoria, esta clar que sortira a l,hora de la veritat ,el que la gran majoria de la gent triara perque governi la republica , el centredreta /o el centreesquerra , la resta testimonial
La permanent cursa al diner
Anònim, 05/09/2017 a les 00:35
+1
-0
Quina bojor! Quines ganes de guanyar més diners! Quines ganes de ser el primer del P.I.B.! Quantes estadístiques, mare de D.!

Us heu preguntat mai què heu vingut a fer a la vida, en lloc de voler que els Estats siguin el monopoli de tot.

No us enganyeu: volem l'auto determinació (un Estat independent) i res més. Per que ens deixin tranquil com a nació i com a persones. Res més.
Comentari 17'49
Anònim, 05/09/2017 a les 10:04
+2
-4
Literal " Els últims 25 anys han sigut en els quals el sistema capitalista s’ha instaurat en més països. Ha sigut el període de la història on la pobresa, fam, desnutrició i alfabetització han disminuït més. La pobresa ha disminuït de forma brutal en termes percentuals i en termes absoluts. MAI en la història, el mon ha sigut més pròsper del que es actualment i, és gràcies al capitalisme. "

Ets un catxondo o un cínic....
Francament, nois, per ara encara no tenim la república
Anònim, 08/09/2017 a les 16:33
+1
-0
I si no treballem tot a una i ens fem costat els mesos que venen, no tindrem cap debat d'aquest tipus perquè no hi haurà possibilitat d'aplicar-ne els resultats.

Feu el favor d'esperara una mica i treballar per poder marxar d'Espanya.


Personalment, crec que si el capitalisme salvatge no deixa d'explotar els països pobres, en pagarem tots les conseqüències en forma d'immigracions massives, revoltes i violència. També crec que el socialisme històric no té les respostes a aquests reptes. S'han d'idear noves formes de convivència i explotació i repartiment de recursos.

Però ara, si no anem a una, no podrem repensar ni opinar ni canviar res.

Per cert, nois, no parlem de Venezuela ni de Suïssa, sinó del que tenim aquí, i la realitat és que ara l'esquerra catalana està col·laborant amb la dreta més rància d'Europa occidental a ofegar la veu de , com a mínim, mitja Catalunya, fent la viu-viu i mentint a la gent en les campanyes del 27S fent veure que estava a favor del dret a decidir. La "dreta" té uns quants dels seus jugant-se el futur professional i econòmic, per no dir la possibilitat d'anar a presó.

Menys llengua i més treballar.
Els " preocupats espanyols"
Anònim, 09/09/2017 a les 13:23
+1
-0
Segons ells, sempre som els dolents, aqui a Catalunya no som democratics i fem el que volem, a Europa ...uns farsants que giren l'esquena perque tots son amiguets entre ells per motius "clars" economics amb l'estat Espanyol, ells son molts, nosaltres quatre gats, Rajoy obliga no parla, Catalunya a de pagar i callar, no interesa res més! El referéndum es molt molest, els espanyols fora de Catalunya i els que viuen a Catalunya no volen qué catalunya marxi, la soberanía Nacional es importantisima, lo altre no ....ells radicales noooo son...son democratics , la historia está plena de injusticias i aquí en ve una ...la dels preocupats espanyols.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
El jutge Llarena podria enviar a la presó Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Marta Rovira, Carme Forcadell i Dolors Bassa
 15:07 Els cinc processats han sortit del Suprem a l'espera que Llarena els comuniqui oficialment la resolució. L'anunci del magistrat està previst per d'aquí a dues hores.
 15:05 
 14:55 Rajoy, sobre Rovira: «Quan la justícia ens crida, hem de comparèixer». El president espanyol esquiva fer un pronunciament sobre la situació política a Catalunya des de Brussel·les però reclama a l'independentisme que atengui la crida dels tribunals.
 14:51 El cinc processats –Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa- ja han pogut sortir de la sala. 
 14:49 Acaba la declaració dels líders independentistes al Suprem. Llarena farà públic si demana presó preventiva o, per contra, els deixa en llibertat en un parell d'hores.
 14:42 Independentistes i «comuns» denuncien «la vulneració de drets civils i polítics». La CUP reclama respondre a la repressió implantant la República, mentre que Catalunya en Comú insta a conformar majories àmplies per combatre el PP. Ho explica Roger Tugas.
 14:39 Mariano Rajoy evita valorar la decisió de marxar a l'exili de Marta Rovira i es limita a apuntar, en una compareixença a Brussel·les, que "vivim en una societat en què tots devem respectar les decisions judicials i, si la justícia ens cita, hem de comparèixer".
 14:36 LA BRÚIXOLA Processats, exiliats i empresonats; per Joan Serra Carné, cap de Política de NacióDigital. L'actuació de Llarena arrasa amb la cúpula política que ha conduït el procés sobiranista, condemnada a buscar espais de llibertat per evitar la presó.
 14:30 La petició de presó de la Fiscalia per als processats per rebel·lió activa mobilitzacions de l'independentisme: el col·lectiu Despertem la República fa una crida a concentrar-se ara a plaça Catalunya. A la tarda, els CDR i l'ANC demanen sortir al carrer.
 14:30 La Fiscalia demana una ordre de cerca i captura internacional per a tots els exiliats.  
 14:27 ERC farà una declaració aquesta tarda, a les 19h, després que la secretària general hagi marxat a l'exili. 
 14:15 ÚLTIMA HORA La Fiscalia demana activar una ordre de cerca i captura internacional per a Marta Rovira. Informa Aida Morales.
 14:02 FOTOS Les imatges que desmenteixen Llarena: el 20-S no van actuar només «dos mossos». Ho explica Sergi Ambudio.
 13:43 Tardà demana que Puigdemont i Comín renunciïn a l'escó perquè hi hagi Govern «com abans millor».
 13:40 El govern espanyol criminalitza l'exili de Rovira: «Ha fugit de les seves responsabilitats». El ministre Méndez de Vigo titlla de "fracàs" el ple d'ahir al Parlament i es felicita del "retorn a la normalitat a Catalunya".
 13:38 La Fiscalia també investiga Turull per donar part del patrimoni a la seva dona. El ministeri públic hi veu un presumpte delicte d'alçament de béns. 
 13:26 ÚLTIMA HORA La Fiscalia reclama presó per a Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa. Informa Aida Morales
 12:58 La vistilla és conjunta de tots els encausats, segons han informat fonts judicials a NacióDigital.
 12:55 Colau suspèn el ple del tramvia pel clima polític: «No és un dia per baralles». Les compareixences al Suprem i l'exili de Marta Rovira i impacten en la sessió. Ho explica Jordi Bes.
 12:47 Vox, que exerceix d'acusació popular, confirma que demanarà presó per als processats per rebel·lió.
 12:46 Comença la "vistilla" al Tribunal Suprem. Els líders sobiranistes declaren ja davant el magistrat Pablo Llarena. Informa Aida Morales des de Madrid.
 12:46 Què imputa Llarena als líders independentistes? Les acusacions, una per una. 25 dirigents sobiranistes, del president de la Generalitat als exmembres de la mesa del Parlament, processats per delictes de rebel·lió, malversació i desobediència en una causa general contra l'independentisme; per Pep Martí.
 12:23 
 12:15 RECULL de PREMSA La premsa internacional es fa ressò de l'exili de Rovira: recull de les notícies publicades a mitjans europeus i nord-americans.
 11:53 Es reprèn el ple de l'Ajuntament de Barcelona després del recés d'uns minuts.
 11:41 Xavier García Albiol, sobre l'exili de Rovira: "No beneficia als seus companys que avui estan al Tribunal Suprem”.
 11:34 Segons el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, "Ciutadans i PP són un perill enorme per a l'estat de dret i la democràcia", i defensa que més que mai cal aconseguir que el catalanisme progressista d'aquest país "construeixi una alternativa per preservar les institucions d'autogovern". La líder de Cs, Carina Mejías, l'ha acusat d'"insultar" més d'un milió de votants del partit.
 11:34 AMPLIACIÓ Marta Rovira marxa a l'exili per no «viure silenciada». La secretària general d'ERC va deixar ahir l'escó i avui ha anunciat la decisió de marxar a l'estranger en una carta a la militància. Rovira es va reunir amb Junqueras dimecres a la presó d'Estremera. Informen Irene Ramentol Sara González.
 11:34 El ple de Barcelona se celebra en un ambient enrarit per les compareixences al Suprem i l'alcaldessa, Ada Colau, decideix aturar-lo uns 10 minuts "per agafar aire".
 11:33 
 11:34 Puigdemont, sobre l'exili de Rovira: «Posa èmfasi en l'anomalia política que vivim». "Estem lluitant contra un règim autoritari que no respecta la decisió del poble català", ha afirmat el president des de Hèlsinki.
 11:31 L'acusació popular que exerceix el partit ultradretà Vox demanarà presó provisional per a tots, segons han informat els seus advocats. Informa des de Madrid Aida Morales.
 11:25 La presidenta de Cs a l'Ajuntament de Barcelona, Carina Mejías, diu al republicà Alfred Bosch durant el ple que entén i lamenta "la situació" coincidint amb les compareixences al Suprem, però li recorda que "els poders públics han d'estar sempre sotmesos als tribunals".
 11:22 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, agraeix en el ple de Barcelona les mostres de suport per l'exili de Marta Rovira, i aposta per continuar treballant en la sessió com suggeria Rovira."M'entristeix profundament la situació en la qual una persona per poder ser lliure, companya i mare hagi de marxar del seu país", ha indicat.
 11:21 Puigdemont confessa des de la Universitat de Hèlsinki que "no sabia res" de les intencions de Marta Rovira i li transmet tot el seu suport: "Conec en primera persona que l'exili és una decisió molt dura". 
 11:19 Puigdemont: "Si no s'ha pogut escollir a Turull és perquè l'Estat espanyol ha fet tot per impedir que el Parlament pugui escollir un dels 135 membres com a president".
 11:21 La portaveu socialista a Barcelona, Carmen Andrés, expressa al ple de Barcelona l'afecte pels regidors sobiranistes que tenen companys al Suprem: "Avui també estem tristos i us ho volem traslladar".
 11:16 Marta Rovira marxa a l'exili per no "viure silenciada". Llegeix la carta que ha enviat a la militància on explica la seva decisió.
 11:17 Carles Puigdemont, sobre l'exili de Rovira: "Vol posar èmfasi en l'anomalia política que vivim". El president de la Generalitat de Catalunya ha comparegut des de Hèlsinki aquest divendres al matí i ha denunciat la manca de separació de poders a l'estat espanyol. "El que amoïna als catalans és la repressió de l'Estat espanyol. És una profunda preocupació que fa que els sectors polítics hagin de treballar per sortir d'aquesta situació", afegeix.
 11:07 El Suprem imputa desobediència a Anna Gabriel, exiliada a Suïssa, i Mireia Boya.
 11:04 Artur Mas, Marta Pascal i Neus Lloveras no són processats per cap delicte relacionat amb l'1-O.
 11:03 Llarena imputa a Meritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Serret els delictes de malversació i desobediència.
 11:02 Els tretze líders independentistes processats per rebel·lió són Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Carme Forcadell  Joaquim Forn, Raül Romeva, Clara Ponsatí, Josep Rull, Toni Comín, Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Marta Rovira.
 10:57 ÚLTIMA HORA El Suprem processa per rebel·lió tretze líders independentistes. Puigdemont, Junqueras i Turull, entre ells. 
 10:51 ÚLTIMA HORA La interlocutòria del jutge Pablo Llarena confirma que hi ha 13 persones processades pel delicte de rebel·lió. Entre elles, Puigdemont i Junqueras.
 10:49 Llegeix aquí la carta de Marta Rovira on anuncia que marxa a l'exili. La secretària general d'ERC va deixar ahir l'escó i avui ha anunciat la decisió de marxar a l'estranger en una carta a la militància.
 10:47 Rovira es va reunir dimecres a Estremera amb Junqueras per analitzar la situació. Aquest divendres la fins ara presidenta del grup parlamentari d'Esquerra Republicana ha marxat a l'exili. 
 10:43 El ple de Barcelona se celebra en un ambient enrarit per les compareixences al Suprem i alguns regidors d'ERC com Jordi Coronas no poden reprimir les llàgrimes després de saber-se que Marta Rovira ha marxat a l'exili. En aquest moment l'alcaldessa, Ada Colau, ha aturat un moment la sessió per mostrar la seva solidaritat amb els republicans perquè "ho estan passant malament", i s'ha referit a la decisió de Rovira. "Ho havia de mencionar", ha subratllat, també visiblement emocionada.
 10:41 Llarena dona dues hores als advocats de les defenses i Vox, que exerceix d'acusació popular, per llegir la interlocutòria de processament. Les declaracions començaran a dos quarts d'una. 
 10:40 
Entrades anteriors »
Dolors Bassa, Raül Romeva i Carme Forcadell, al Suprem | ACN
Aida Morales | 4 comentaris
01/01/1970
El jutge del Tribunal Suprem comunicarà aquesta tarda si els torna a empresonar una vegada han estat processats per rebel·lió
Pere Aragonès, nou adjunt a la presidència d'ERC. | Adrià Costa
Roger Tugas
01/01/1970
Els republicans nomenen el secretari d'Economia del Govern com a adjunt a la presidència del partit, que vol situar en primera fila noves cares en ascens netes de processos als tribunals
Jordi Turull, aquest dijous al Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat a la presidència, que viatja aquesta nit cap a Madrid per declarar demà al Suprem, apel·la a la CUP, que no es mou de l'abstenció, per arribar a un acord: "La gent demana unitat" | Dissabte hi ha prevista una segona votació en la qual no està garantida la presència de Turull, a qui Llarena podria empresonar si és encausat per rebel·lió
El tramvia al seu pas per la plaça de Glòries | Adrià Costa
Jordi Bes | 4 comentaris
01/01/1970
Quatre urbanistes i arquitectes que han construït i pensat Barcelona reflexionen a NacióDigital sobre els motius pels quals el projecte ha tornat a encallar com el 2010 | Jordi Hereu, l'alcalde de la consulta de la Diagonal, defensa que requereix un acord de ciutat: "Tirarà endavant segur algun dia quan es donin les condicions"
El periodista Agustí Fancelli | Agustí Carbonell
Toni Vall
01/01/1970
«Tots els temes que tocava Fancelli em semblen imprescindibles. Sobre tots ells hauria escrit jo hagués estat en el seu lloc»
Productes d'un supermercat. | ND
Aida Morales | 2 comentaris
01/01/1970
Detenen un home que va extorsionar diverses empreses catalanes a canvi de no realitzar accions com injectar verí als productes de consum