PROCÉS CATALÀ

Acadèmics de prestigi mundial avalen el procés en la seva fase unilateral

Un informe de quatre professors d'universitats europees i americanes instat pel Departament d'Exteriors afirma que el referèndum de l'1-O és "legítim" i que la llei que el regula s'adequa a l'estàndard internacional

Des de 1991 s'han fet 53 referèndum per part d'entitats subestatals, la meitat d'ells sense acord amb l'estat matriu

| 31/08/2017 a les 21:00h
Arxivat a: Política, procés català, llei del referèndum, experts internacionals, estudi, referèndum
Carles Puigdemont, a l'acte sobre les garanties del referèndum | Adrià Costa
"El referèndum de l’1 d’octubre és la manera més directa i legítima que tenen els catalans per exercir el seu dret a decidir". Aquesta és una de les principals conclusions que es desprenen d’un exhaustiu informe elaborat per una comissió de quatre experts internacionals independents al qual ha tingut accés NacióDigital. Consideren que la llei del referèndum registrada al Parlament -i que s’ha d’aprovar la setmana vinent- respecta els estàndards internacionals i constaten també que la demanda de la majoria de catalans de decidir el seu futur polític és legítima en termes legals i polítics, tant en l’àmbit català com espanyol i internacional.  

L’estudi, encarregat pel Departament d'Exteriors que dirigeix Raül Romeva, ha estat elaborat de forma independent per quatre professors de dret: Nicolas Levrat (que l'ha coordinat i és professor de la Universitat de Ginebra, a Suïssa), Sandrina Antunes (Universitat de Minho, a Braga, Portugal), Guilleume Tusseau (Sciences Po, París, França) i Paul Williams (American University, Washington DC, Estats Units). El treball, fruit de quatre mesos de treball i intercanvi d'informació, parteix de la base que Catalunya és una nació i que, com a tal, té el dret d’autodeterminació. L'informe ha estat enviat a les cancelleries internacionals. 

Els experts fan referència especialment en el caràcter nacional de Catalunya per justificar el seu dret a decidir: “Segons la legalitat internacional i europea, els pobles tenen el dret d’autodeterminació, és a dir, poden decidir lliurament el seu estatus polític”, apunten. Recorden també que això fa referència a “tots els pobles” i no només aquells que es troben sota dominació colonial. 

En aquest sentit, Espanya va signar el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics de 1966 i es va comprometre a “promoure i respectar el dret d’autodeterminació d’acord amb la carta de les Nacions Unides”. És per això que l’argument legalista que ha utilitzat l’estat espanyol des de l’inici del procés sobiranista no és vàlid, perquè es contradiu amb les obligacions que Espanya va subscriure sota la legalitat europea i internacional. 
 

Nicolas Levrat, professor a la Universitat de Ginebra i coordinador de l'informe Foto: Universitat de Ginebra


Retrets a la gestió de l’estat espanyol

L’estudi repassa àmpliament el context històric, polític i social per entendre la situació actual que viu Catalunya. En aquest punt, retreu als diferents govern espanyols el poc interès en integrar les demandes catalanes en la seva agenda política. L’any 2010, amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut encara vigent, és, al seu entendre, la data clau. Des d’aleshores, hi ha hagut un canvi en les preferències territorials dels catalans, des del manteniment de l’statu quo fins a la voluntat de tenir un estat independent.  

El sentiment independentista, argumenten els experts, s’ha vist reforçat per la gestió que el govern espanyol ha fet de la qüestió catalana, sobretot per les històriques i repetides negatives dels diferents governs espanyols a acomodar les demandes catalanes des del retorn de la democràcia.

El suport popular a la independència no té res a veure amb un nacionalisme entès com a quelcom identitari

Un altre dels punts destacats de l’informe fa referència al nacionalisme català i al dret a decidir. “La demanda dels catalans per decidir el seu futur es basa en una concepció cívica i liberal de la nació catalana, no en un nacionalisme essencialista o etnicista”, apunten els professors, i conclouen que el creixement del suport popular a la independència no té res a veure amb un nacionalisme entès com a quelcom identitari, sinó com per la demanda política de Catalunya de decidir el seu propi futur. 
 
"Europa reconeix el dret a decidir"

"No hi ha cap llei internacional que prohibeixi una entitat subestatal de decidir el seu destí polític segons la voluntat de la gent". Així ho confirmen els casos analitzats: des de 1991, hi ha hagut 53 referèndums d’independència d’entitats subestatals, dels quals 27 han estat sense el consentiment de l’Estat. Des del mateix any, 27 estats han aconseguit la seva independència preguntant als seus ciutadans. 

De la mateixa manera, l’estudi refuta la idea segons la qual la Unió Europea no acceptaria una possible independència de Catalunya, i recorda que els estats membres de la Unió han acceptat i reconegut la majoria d’aquests antics territoris sense estat que es van independitzar per la via del referèndum. 

De fet, apunta el text, la Unió Europea reconeix el dret a decidir. Recorda que en absència d’una disposició específica sobre el dret d’autodeterminació d’una nació sense estat europea, el dret de la UE no prohibeix l’exercici del dret a decidir de les nacions europees. Apunta, també, que “els estats membre reaccionarien positivament a una nova candidatura per unir-se a la Unió”, tal com indica l’experiència recent d'Escòcia, tot i que en aquell cas el referèndum era pactat amb el Regne Unit.
 

Anunci de la data i la pregunta Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Papel mojado
f b, 31/08/2017 a les 21:21
+70
-142
"L’estudi, l'elaboració del qual ha estat suggerida pel Govern, ha estat elaborat de forma independent per quatre professors de dret"

Es un hecho comprobado: los resultados de los estudios, siempre tienden a acomodarse a los deseos de los propulsores. Papel mojado.
De "prestigio"
Anònim, 31/08/2017 a les 21:24
+69
-136
Esta gente de "prestigio" (cuatro y pagados probablemente por la Gene) se ha leído los tres supuestos en los que la ONU ampara el derecho de autodeterminación?? A cuál acudirán? Colonia? Es una colonia un territorio con representación en el congreso e históricamente con una gran capacidad de influencia?? O quizás es una colonia el hecho de que La diagonal es la calle con más empresas del ibex 35 de España? No hay justificación legal ni en derecho nacional, ni europeo ni internacional, así que la gene haría bien en dedicar el dinero d todos a cosas más útiles.
Vamos que nos vamos...
Altmaresme, 31/08/2017 a les 21:37
Interessant
+138
-39
Ya queda menos para el 1 de octubre. Tic tac tic tac //*//
Sin dudas
Anònim, 31/08/2017 a les 21:57
+61
-92
Mira que yo tenía dudas de esto del proceso, pero claro ahora con pretigiosos y lo de un diputado de Dinamarca, puedo dormir tranquilo.
Nacionalisme identitari
Anònim, 31/08/2017 a les 22:26
Interessant
+101
-35
Quin altre nacionalisme hi ha que no sigui identitari? Que jo sàpiga cap, per tant no cal afegir l'adjectiu identitari. Nacionalisme i punt. La oposició no és nacionalisme vs no-nacionalisme, que és el que la propaganda espanyola ens vol fer creure, sinó imperialisme vs autodeterminació. Els nacionalistes espanyols defensen l'imperialisme i els nacionalistes catalans l'autodeterminació. Aquesta és la diferència.
Vergonya aliena
Anònim de prestigi mundial, 31/08/2017 a les 22:55
+58
-94
Romeva fots pena.
@papel mojado
Anònim, 31/08/2017 a les 22:59
Interessant
+95
-32
És un hecho comprobado. Los resultados de los dictamenes del Tribunal Constitucional siempre tienden a acomodarse a los deseos de los ppropulsores. Papel mojado y sucio, muy sucio.
No busquem raons, oassem exàmens
Anònim, 31/08/2017 a les 23:01
+60
-29
Alguns comentaris d'índole crítica amb el procés dubten de l'abast d'aquesta notícia. Segons ells, pagant ... En tot cas, potser no acabin de veure'n la part més significativa: no busquem pas raons que ja tenim; però sí l'examen que mostra al món que la lliçó la tenim apresa.
TROLLS UNIONISTES, DEPENDENTISTES I ALTRES MENTS INFANTILS
Orellut, 31/08/2017 a les 23:03
Interessant
+91
-39
El dret a decidir no necessitaria de cap estudi si els ineptes servils no m'obliguessin a regalar una part important de la meva vida als mafiosos del Cortijo.

Definició d'inepte servil: individu que afirma que això és Espanya perquè el papa i la mama m'ho van dir i a mi no em deixen ni opinar; a més, si no em porto bé em faran pam-pam al cul.

Salut i República catalana (i a Espanya, si pot ser, gent amb opinió pròpia)
Ole tú !
Anònim, 31/08/2017 a les 23:06
Interessant
+90
-34
Com era d'esperar, ja surten els desqüalificadors compulsius de tot el que tingui a veure amb Catalunya en positiu. No m'estranya, per ells els experts de prestigi son el Marhuenda, l'Inda i els tertulians de 13TV, senyal inequivoca del seu nivell intel.lectual.
@papel mojado
Anònim, 31/08/2017 a les 23:07
+63
-29
És un hecho comprobado. Los resultados de los dictamenes del Tribunal Constitucional siempre tienden a acomodarse a los deseos de los ppropulsores. Papel mojado y sucio, muy sucio.
@22:26
Anònim, 31/08/2017 a les 23:10
+43
-85
Un poco de seriedad por favor, aquí los únicos imperialistas son ustedes o si no qué es eso de los paises catalans que tanto defienden?? Alguien se imaginaría hablar de países españoles con todos los paises de habla hispana que estuvieron bajo la misma corona?? Los imperialistas son ustedes con sus delirios de grandeza
Condado de BCN
Anònim, 31/08/2017 a les 23:24
+44
-87
Nunca habéis sido un reino ...
Quien quiera irse de España q se pire a Sri Lanka, Goa, Nigeria o donde quiera ... Pero q no se intente apropiar de lo que pertenece a todos españoles ...
ELS CATALANS TENIM DRET A L'AUTODETERMINACIÓ
Anònim, 01/09/2017 a les 00:00
+65
-33
1. Carta de les Nacions Unides. San Francisco. Dimarts, 26 de juny de 1945.
«Capítol I.
Propòsits i principis.
Article 1.
Els Propòsits de les Nacions Unides són:
(...)

2. Desenvolupar entre les nacions relacions amistoses basades en el respecte al principi de la igualtat de drets dels pobles i del seu DRET A LA LLIURE DETERMINACIÓ, i prendre totes aquelles altres mesures adequades per enfortir la pau universal;».

2. Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics. Nova York. Divendres, 16 de desembre del 1966.
«Article 1.
1. TOTS ELS POBLES TENEN DRET A L'AUTODETERMINACIÓ. En virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural.

2. Tots els pobles poden, per a les seves pròpies finalitats, DISPOSAR LLIUREMENT DE LLURS RIQUESES I DE LLURS RECURSOS NATURALS sense perjudicar, però, cap de les obligacions que sorgeixen de la COOPERACIÓ ECONÒMICA INTERNACIONAL basada en un principi de benefici recíproc, i també del dret internacional. EN CAP CAS, UN POBLE NO POT SER PRIVAT DELS SEUS MITJANS DE SUBSISTÈNCIA.

3. Els estats part en aquest pacte, incloent-hi aquells que tenen responsabilitat d'administrar territoris no autònoms, i territoris en fideïcomís, PROMOURAN L'EXERCICI DEL DRET A L'AUTODETERMINACIÓ i RESPECTARAN AQUEST DRET D'ACORD AMB LES DISPOSICIONS de la Carta de les NACIONS UNIDES».

3. Constitució espanyola. Dimecres, 6 de desembre del 1978.
«Títol I. Dels drets i dels deures fonamentals.
Article 10.
(...)

2. Les normes relatives als DRETS FONAMENTALS i A LES LLIBERTATS que la Constitució reconeix S'INTERPRETARAN de CONFORMITAT AMB LA DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS i ELS TRACTATS i ELS ACORDS INTERNACIONALS sobre aquestes matèries RATIFICATS PER ESPANYA».

PER TANT, L'1 D'OCTUBRE ESTÀ EMPARAT PELS DRETS INTERNACIONALS!!
A l'Anònim del de prestigio
Enric SP, 01/09/2017 a les 00:12
+40
-20
Llavors no crec que coneguis massa el cas de la Índia. O d'Algèria. O...
Ara més que mai, CATALUNYA POSA'T GUAPA!!!!
Anònim, 01/09/2017 a les 00:48
+56
-33
Que el món sàpiga que el 80% dels catalans volem VOTAR l'1 d'octubre.
Ara, quan caminem cap l'1 d'Octubre, els catalans hem de mostrar la nostra alegria posant banderes catalanes i estelades a tots els balcons de Catalunya.

Una imatge dels carrers de Barcelona, de Girona, de Tarragona, de Lleida...i de totes les ciutats i pobles de Catalunya amb banderes i estelades penjades als balcons, serà una imatge MOLT POTENT que quedarà enregistrada a tots els mitjans audiovisuals internacionals.
T'ESTIMO!!!
Catalunya, POSA'T GUAPA!!!!
Pel de les orelles grosses
Troll unionista sovint censurat per Nació Digital, 01/09/2017 a les 06:59
+39
-46
Això d'ineptes queda una mica lleig, però et donaré una altra definició de servil: persona que cada 11S es compra la samarreta que li diuen, va on li manen, fa els saltirons que li ordenen i repeteix els mantres que li ensenyen. Aquest any per només 15 euros (transport a part).

Salut i república catalano-coreana (del nord, of course)

Aneu insultant , no sabeu fer res més
Anònim, 01/09/2017 a les 08:23
+61
-34
A tots aquests que defenseu la unitat d'Espanya mitjançant insults i burles cap els catalans ,no us pregunteu el que les vostres grans institucions espanyoles ha fet malament ? després de 300 anys d'ocupació no ha aconseguit ni que ens sentíssim espanyols ni que vulguem formar part del vostre regne. Més val que us preocupeu de la vostra incompetència i ens deixeu tranquils d'una vegada //*//
2017
Anònim, 01/09/2017 a les 08:42
+40
-48
La sobirania nacional, segons la Constitució Espanyola de 1978, resideix a TOTS els espanyols, i no en un grapat d'independentistes catalans, com pretenen els vostres amos.

La llei de Transitorietat que preten portar a terme aquest grapat d'independentistes també estableix que la sobirania de Catalunya resideix en el poble català. Així, doncs, si una part de Catalunya vol independitzar-se de la Catalunya casposa creada pel nacionalisme, ho tindria molt clar.

Una cosa queda clara. I és que mentre la Constitució Espanyola de 1978 va ser avalada per un 61,43% del cens català, tan sols un 34,42% del cens català va votar afirmativament si a la independència. I això malgrat haver deixat votar durant 15 dies, menors d'edat, estrangers, etc. Però ni amb aquestes aconsegueixen el suport majoritari del poble català.

Així que té molta gràcia això de:

"Un informe de quatre professors d'universitats europees i americanes instat pel Departament d'Exteriors afirma que el referèndum de l'1-O és "legítim" i que la llei que el regula s'adequa a l'estàndard internacional"

Ja sé que és demanar molt, un impossible diria jo, als crèduls independentistes. ¿Però no podrien reflexionar una miqueta sobre el text. És com el comentari de les 00:00, que pretén basar-se en la Carta de les Nacions Unides per a defensar el seu dret a robar una part de territori espanyol. Un exemple d'crèdul, almenys això és el que vull creure. Doncs el text és clar:

Carta de les Nacions Unides
Capítol I
2. Fomentar entre les nacions relacions d'amistat basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de la lliure determinació dels pobles, i prendre altres mesures adequades per enfortir la pau universal;

Només una ment crèdula, o manipuladora, pot interpretar que el text estableix el dret a l'autodeterminació de les nacions. L'ONU no creu que Catalunya sigui una colònia, no figura en el seu llistat. "Fomentar entre les nacions" I Catalunya no és una nació !. Les nacions deuen respectar-se.

En fi, segueixin vostès amb el seu procés cap als abismes. La seva frustració serà molt gran. Doncs amb un 34% no poden dur a terme el seu sinistre projecte ni de broma. On és aquest 80% que vol votar? Al Butifarrendum tot just va anar a votar un 43% i, com ja he dit abans, havent-se donat mètodes tendenciosos.

El Nacionalisme català va quedar ben retratat el dia de la manifestació contra el terrorisme. Doncs en lloc de carregar contra els terroristes, ho van fer contra les autoritats de l'Estat i contra Espanya, mostrant les seves horribles cubanes al crit d ' "independència". El seu respecte a les víctimes del brutal atemptat i als seus familiars va quedar patent. Van aprofitar l'acte per fomentar la seva independència al crit de "in- inda- -indapandencia".

'Quin fàstic dóna tot això !!!
MANCA D'EDUCACIÓ I CULTURA
Anònim, 01/09/2017 a les 09:17
+44
-29
A Castella secularment els hi ha mancat educació i cultura, fins al punt que aquestes mancances acaben formant part del ADN i es manifesta amb símptomes comuns com l'enveja, l'odi, la rancúnia, el ser venjatius i fins i tot en la dificultat d'argumentar a través del diàleg. Recordin que els seus hidalgos i noblesa se sentien orgullosos per no saber llegir ni escriure ni haver treballat mai, tota la seva historia es fonamenta en aquestes mancances, eren, son i serán per molts anys la població menys culta d'Europa, els portarà molt anys segurament segles per assolir un nivell cultural com els seus veïns, per tant no perdin temps argumentant amb ells.
Rabien
Anònim, 01/09/2017 a les 09:29
+46
-27
Veig que els unionistes rabien més que mai. Que votin, doncs.
Realitat
Anònim, 01/09/2017 a les 09:45
+32
-34
Aquest es el reconeixement internacional??? Mare meva quein ridicul que estem fent.....
Si la super estrtategia es recorrer al dret internacional, està clar que mai hi haurà independencia, nomes cal saber llegir i mirar els exemples al mòm. Per molt que alguns se sentin en una colònia, clarament no ho som, es com si et penses que vius a mart, tu et pots pensar el que vulguis pero la realitat no es així, simplement.
tothom a la manifestació de l'11
simonet, 01/09/2017 a les 09:52
+41
-22
Cadascuna de les últimes manifestacions de l'11-S ha estat una victòria del catalanisme sobre l'estat espanyol.

Ara tenim l'oportunitat de marcar-li un altre gol a l'estat. No la desaprofitem.

Si aquesta manifestació punxa, a Madrid brindaran amb xampany. És això el que volem? Donar moral a l'enemic?

Hem d'anar tots a la manifestació de l'11. Que sàpiguen, que tot el món sàpiga, quants som i què volem.

La veu i el vot són les úniques armes que tenim. No podem renunciar a fer-les servir. L'11 de setembre fem sentir la nostra veu, i l'1 d'octubre, votem.
PdBlufs
Anònim, 01/09/2017 a les 09:52
+29
-35
Anònim, 01/09/2017 a les 09:17, tu argumentación es más propia de Goebbles que de un ciudadano del SXXI, háztelo mirar, por favor.

En cuanto a estos avales y tal, opino que si Pigdemont y sus colegas tienen claro que van a desobedecer al Constitucional y saltarse la legislación vigente, no se a qué esperan: declaración de independencia unilateral ya y punto. ¿Tienen mayoría en el Parlament? Si? pues adelante. ¿Por qué hacen esperar al desesperado y sufrido pueblo? Tanta ley de desconexión, referéndums y tictactictacs...

Evidentemente están manipulando a la gente, y lo peor es que alguno habrá de buena fe y no ve que le están tomando por tonto.
Como era de esperar
Anònim, 01/09/2017 a les 10:21
+40
-26
por parte de los comentarios españolistas, obvian y ridiculizan el carácter académico y especialista del informe, lo cual nos recuerda que España, esa España castiza y funcionarial, todo lo que no sean toros, banderillas, castañuelas, peinetas y traguitos de Tio Pepe no es cultura ni es ná. Así que imagínense el esfuerzo para leer (ya no digo entender) un informe como el que nos ocupa.
Derecho de autodeterminación
Anònim, 01/09/2017 a les 10:40
+20
-21
Ahora bien, este “pueblo” al que se refiere el derecho internacional no es cualquiera, sino el sometido a colonialismo, con gran separación geográfica de la metrópoli o con diferencias étnicas radicales con ella (resoluciones 1541 (XV) y 2625 (XXV); o los que estén sujetos a dominación por una potencia extranjera, entendiéndose como tal la intervención mediante el uso de la fuerza y la ocupación militar, nunca, por ejemplo, por vínculos o sometimientos económicos, pongo como caso (resoluciones 1415 (XV) y 2625 (XXV); o el conjunto de minorías o habitantes de un Estado que padecen violación sistemática de derechos democráticos palmarios (resolución 2625 (XXV); o los grupos diferenciados de un Estado a los que no se les permite con plenitud ningún ejercicio de su autogobierno (resolución 2625 (XXV); así como los grupos étnicos o indígenas o minorías oprimidas notoriamente (resoluciones 1723 (XVI), ó 2625 (XXV), entre otras).
sou graciosos els espanyolistes...
Anònim, 01/09/2017 a les 10:41
+37
-22
He baixat a la secció de comentaris només per veure si el ramat habitual de trolls espanyolistes havia vist la llum i havia canviat d'estratègia, més seductora, propositiva, il·lusionadora. Però segueixen amb la seva altivesa, menyspreu, arrogància i amenaça prepotent farcida d'un narcisisme absolutament mancat d'autocrítica.

Ens veiem l'1 d'octubre, els catalans que votin sí, i els catalans que votin no. Els que no votin, i els no catalans, espereu el resultat del sofà estant i la seva aplicació tal i com pertoca a tot referèndum d'independència. Perquè és això el que és i potser que us tregeu el son de les orelles o fareu com amb Cuba, que durem un any expedint passaports amb normalitat i vosaltres encara discutireu si oferir un nou estatut a l´autonomia catalana com en dieu.
Ya falta menos para el fin de esta pesadilla independentista
Cromañón, 01/09/2017 a les 10:44
+36
-40
Es una pena que os hayais gastado tanto de dinero de todos los catalanes en pagar articulos en periodicos o a profesores de universidad. Bastaría con que hubierais consultado a cualquier estudiante de 1º de derecho y os hubiera dicho que la independencia de Cataluña, es jurídicamente imposibles sino se reforma la CE.
Constitución que vale la pena recordar votamos a favor más del 80% de los catalanes. Y me vale el argumento de que tiene 40 años y por eso ya no vale ¿Cuantos tiene por ejemplo la de Estados Unidos, etc)
De todas maneras aprovechad este mes para decir todas las tonterias y barbaridades, porque desde luego el día 1 , yo no se si habrá butiferrendum o no, pero referendum democrático y legal desde luego que no.
Y ahora vas y lo cascas ( y me poneis mil negativos)
Proposta
Anònim, 01/09/2017 a les 11:05
+7
-8
Ei, negacionistes, després de les desqualificacions habituals, que Catalunya no ha sigut mai un regne i que som uns imperialistes pancatalanistes, us falta preguntar-nos què hi posa al nostre DNI. De res.
Fins i tot Machado va renegar de Castella i de l'estat espanyol!
Anònim, 01/09/2017 a les 11:12
+18
-9
Al seu poema a Orillas del Duero, la defineix amb claredat:

"Castilla miserable, ayer dominadora,
envuelta en sus andrajos desprecia cuanto ignora."

Castella i l'estat espanyol no entenen els catalans ni la nostra cultura i per això ens menyspreen i fins i tot ens volen empresonar, per ser diferents!

Els catalans volem votar l'1 d'Octubre! I VOTAREM!!
NO TENIM POR!!
Anònim, 01/09/2017 a les 11:13
+18
-9
NO ES POT ATURAR TANTA DEMOCRÀCIA!!!!
Qué es una nació?
Catali, 01/09/2017 a les 11:14
+11
-15
"... parteix de la base que Catalunya és una nació i que, com a tal, té el dret d’autodeterminació."

Catalunya es una nación, pero nación no se identifica con soberanía política. Catalunya no tiene derecho a la autodeterminación porque no es una colonia ni está ocupada militarmente ni se niegan los derechos de las minorías nacionales, que son los únicos casos para los cuales la ONU reconoce ese derecho.

Perquè som una nació!
Anònim, 01/09/2017 a les 11:53
+8
-6
"Els experts fan referència especialment en el caràcter nacional de Catalunya per justificar el seu dret a decidir". D'això n'haurien de prendre nota tots els independentistes que reneguen del caràcter nacional de la independència i del poble català. Internacionalment és perquè som una nació, amb una identitat, llengua i cultura diferenciades, que tenim dret a l'autodeterminació. No pas perquè creiem que ens podem administrar millor pel nostre compte.
a Cromañon
Anònim, 01/09/2017 a les 12:28
+4
-8
certament fas tots els honors al nivell intel·lectual de l'època originària del teu pseudònim.....
jajajajajajajajajajajajajajjajajajajajajaja!!!!!!!!
Inadaptado, 01/09/2017 a les 12:30
+16
-20
Hay que partirse la caja con vosotros, separatistas.... unos "intelectuales" que han hecho este informe por encargo de vuestro "ministerio de exteriores". Oye, y que credibilidad tienen?? Que pasa, queréis tomar el pelo a la gente o qué??? Sois patéticos.
Respecte
1-0 2017, 01/09/2017 a les 13:03
+7
-3
Els informes fets per acadèmics haurien de ser transparents, documentats i no esbiaixats. No tenim accés ni a l'informe ni les fonts per fer una avaluació crítica ara mateix però igualment he trobat interessant el tast que ens han donat de l'informe en aquest article. És una llàstima que tots els debats per aquests fòrums degeneren en insults dels dos costats. Menyspreen a tot des dels acadèmics, l'informe, el referèndum, els espanyols, els catalans, la capacitat intel·lectual de la gent..... Agraeixo moltíssim als comentaris que aporten informació de l'àmbit històric / legal o d'opinió sobre el procés i com ens pot afectar.
Els estudis a mida del qui l'encomana i paga...uf!!! No tenen cap valor
Escarxa, 01/09/2017 a les 13:37
+15
-18

Ja se sap quant han costat aquests estudis i si els ha pagat el sr. Romeva o altres Entitats ben sucosament finançades per la Generalitat?

Se pagaran a partir del dia 2-O ?

Forcetjant les coses per veura de tenir la raó que no se té és fer de nou el ridicul.
Que volen tapar?
Anònim, 01/09/2017 a les 14:40
+15
-14
Per que surt ara aquest informe? per tapar el que publica El Periódico: Informes previos de la inteligencia estadounidense acreditan contactos fluidos entre la CIA y "the Mossos" i que el Govern ja no pot negar.
Expertos
Anònim, 01/09/2017 a les 17:33
+8
-6
A todos los que se están riendo de estos "expertos", que sepáis que uno de ellos fue el que llevó de la manita la independencia y constitución como estado soberano de Montenegro y Kosovo, ambos en Europa. Uno de ellos con independencia legal y el otro ilegal.
ODI irrecocnciliable
Adéu, 01/09/2017 a les 18:53
+6
-4
Només cal veure la virulència a ambdues bandes, a nivell de premsa, polític, opinadors, opinió pública i comentaris de la gent arreu. No ens traguen i no traguem el seu totalitarisme.

No hi ha reconciliació possible amb Castella i el seu estat i tota la gent que vota PPSOEcolonos i recolza la seva prohibició que votem.

Votar i marxar, negociant o putejant-nos fins al final (no ens reconeixen i no assumim res del seu deute ) , és l'única sortida digna i viable per als catalans.

Votaré SÍ.
¿Alguien ha leído el texto?
Jtgn, 01/09/2017 a les 19:39
+4
-3
No he acabado de leerlo y por lo tanto puedo equivocarme, pero es preocupante la cantidad de páginas y referencias a Kosovo.
El valor del informe está en el título del mismo, si a estas alturas no comprendemos la diferencia entre legitimidad y legalidad, tenemos un problema grave.
No creo que nadie pueda negar la legitimidad de los catalanes a ser consultados, sobre este tema o sobre cualquier otro.
Lo que se cuestiona es la legalidad, la competencia de la Generalitat para hacerlo. A fecha de hoy, puesto que no existe una ley de referéndum aprobada, es evidente que esa legalidad no existe. Cuando esa les sea aprobada serán los tribunales, si alguien la recurre, los que determinen su legalidad o no. Sobre lo que no se podrán pronunciar los tribunales será sobre la legitimidad.

Determinar si un acto es legal o no, es función de los tribunales, no de medios de comunicación, académicos o políticos. A quién no le gusten los españoles que acuda a los internacionales.
Para los que citáis la Carta de NU, os recuerdo que se matizo con toda claridad, en la conferencia de Viena del 93.
Espero que el 2-O recordéis todos que seguís siendo catalanes, pase lo que pase el 1-O, votéis si o no, vayáis a votar o no.
¿Alguien ha leído el texto?
Jtgn, 02/09/2017 a les 01:12
+1
-2
No he acabado de leerlo y por lo tanto puedo equivocarme, pero es preocupante la cantidad de páginas y referencias a Kosovo.
El valor del informe está en el título del mismo, si a estas alturas no comprendemos la diferencia entre legitimidad y legalidad, tenemos un problema grave.
No creo que nadie pueda negar la legitimidad de los catalanes a ser consultados, sobre este tema o sobre cualquier otro.
Lo que se cuestiona es la legalidad, la competencia de la Generalitat para hacerlo. A fecha de hoy, puesto que no existe una ley de referéndum aprobada, es evidente que esa legalidad no existe. Cuando esa les sea aprobada serán los tribunales, si alguien la recurre, los que determinen su legalidad o no. Sobre lo que no se podrán pronunciar los tribunales será sobre la legitimidad.

Determinar si un acto es legal o no, es función de los tribunales, no de medios de comunicación, académicos o políticos. A quién no le gusten los españoles que acuda a los internacionales.
Para los que citáis la Carta de NU, os recuerdo que se matizo con toda claridad, en la conferencia de Viena del 93.
Espero que el 2-O recordéis todos que seguís siendo catalanes, pase lo que pase el 1-O, votéis si o no, vayáis a votar o no.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
A Catalunya cada any s'utilitzen 892 milions de tovalloletes | Adrià Costa
Guillem Genovès | 12 comentaris
01/01/1970
Les depuradores pateixen avaries per culpa de les tovalloletes llençades al vàter, que embussen les instal·lacions | Aigües de Barcelona impulsa una campanya per conscienciar d'aquest mal hàbit
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Les candidatures de Puigdemont i Junqueras acorden uns compromisos compartits en els programes del 21-D que ara han de negociar amb la CUP | Les llistes també reclamarien la llibertat dels presos, la fi del 155, la retirada dels "piolins" i un compromís de Rajoy davant la comunitat internacional de respectar els resultats
Joel Joan, en la inauguració oficial del Zoom d'Igualada | ACN
01/01/1970
L'obra adapta la peça teatral del mateix nom i és una de les vuit produccions que competiran a la Secció Oficial del certamen, que tindrà com a novetat el Talent Campus
01/01/1970
Guillem Fuster, juntament amb tres militants més de l'organització d'esquerra independentista entre els quals hi ha el diputat de la CUP Albert Botran, van ser citats a declarar per l'Audiència Nacional després d'un acte d'homenatge al militant independentista Julià Badia
José Manuel Maza, fiscal general de l'Estat mort a l'Argentina. | Europa Press
Pep Martí | 4 comentaris
01/01/1970
Cinc claus sobre l'escenari obert després de la mort sobtada de José Manuel Maza, el tercer fiscal general de l'Estat en sis anys designat pel govern del PP
Els herois de la «Liga de la Justicia», darrer gran film de la factoria DC Comics
Esteve Plantada
01/01/1970
Set claus per saber quin és el "supergrup" més prodigiós del cinema
Una escena de la magnífica «Viaje al fin de la noche» | Alba Muñoz
Teresa Ferré
01/01/1970
La companyia Proyecto 43-2 acaba d’estrenar a Barcelona "Viaje al fin de la noche", la darrera peça de la trilogia sobre el conflicte basc i la memòria col·lectiva
Mural a favor dels presos polítics | Adrià Costa
01/01/1970
L'entitat demana anar més enllà dels grans actes de carrer i proposa reivindicar l'alliberament dels líders sobiranistes en el dia a dia