Junqueras assegura que l'1-O «és també una palanca de canvi per a Espanya»

El vicepresident català insta els espanyols a no desaprofitar l'ocasió i defensa que "la millor manera d'estimar és sent lliures, d'igual a igual" | El líder d'ERC reclama les eines d'un estat per defensar amb més força els valors expressats arran de l'atemptat terrorista

31 d'agost del 2017
Actualitzat el 01 de setembre a les 12:05h
Oriol Junqueras, durant la seva intervenció al Círcol Catòlic de Badalona.
Oriol Junqueras, durant la seva intervenció al Círcol Catòlic de Badalona. | ERC
El referèndum és també una oportunitat perquè Espanya es reformi. En un missatge centrat en intentar guanyar el suport o les simpaties dels republicans espanyols que reclamen un procés constituent a nivell estatal, aglutinants en bona mesura a l'entorn de Podem, el vicepresident català, Oriol Junqueras, ha defensat aquest dijous en un acte d'ERC a Badalona que "aquesta oportunitat i palanca de canvi que és l'1-O i la possibilitat de construir una nova República és també una palanca de canvi per a Espanya, per a la societat espanyola i la ciutadania d'Espanya".

En aquest sentit, ha fet una "crida perquè ells vulguin també utilitzar aquesta palanca de canvi, per canviar el seu país també a millor" i ha demanat "que no la desaprofitin". Així, en un missatge similar al que va transmetre dissabte al líder de Podem, Pablo Iglesias, en un sopar a casa de l'empresari Jaume Roures, en què li va reclamar que els "comuns" col·laboressin en l'1-O a canvi de tenir la mà estesa per ajudar a reformar Espanya, ha asseverat que els sobiranistes catalans són "mereixedors de la mateixa estima i respecte" i, en aquest sentit, ha assenyalat que "la millor manera d'estimar és sent lliures, d'igual a igual".

"Entre jo, que votaré que , i algú que votarà que no les diferències són mínimes", ha afirmat, per posar en valor la unitat dels que defensen el referèndum. "Fins al moment de posar la papereta dins l'urna defensem els mateixos valors, els de la democràcia, i després defensarem el respecte als valors democràtics", ha subratllat des del Círcol Catòlic de Badalona, davant d'una sala plena per 300 persones.

La tasca a l'executiu

En un altre sentit, el també president d'ERC ha posat en valor la tasca de dirigents del seu partit, com el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, qui "amb menys de 18 mesos ha construït quelcom que molts deien que era impossible de construir", en referència a les noves oficines de l'Agència Tributària de Catalunya o les noves funcions que ha desplegat durant aquest temps per esgotar les competències autonòmiques. "Una feina sovint discreta i silent, però imprescindible per fer una societat més justa, moderna i eficaç", ha destacat, i ha afirmat que la seva feina té com a objectiu "que la gent visqui millor, tingui més oportunitat, eines i recursos". S'ha referit igualment al tancament de la presó Model o a la contractació de "més mestres i professors que mai en la història" o en les inversions en centres sanitaris

Així, Junqueras ha assegurat que l'estima per la gent porta a defensar "que sigui el conjunt d'aquest país qui decideixi el seu futur", ja que "el futur de molts d'ells està molt més garantit" en les seves mans "que en les dels que han donat proves de no tenir-nos l'estima que mereixen o de tenir prioritats diferents". I és que ha recordat algunes de les impugnacions de lleis socials presentades pel govern espanyol: "Davant també ens trobem els que estan en contra de la igualtat entre homes i dones o en contra de la lluita contra l'emergència social o la pobresa energètica". "No és només una qüestió relacionada amb la independència, la República o els marcs institucionals, sinó de tenir les eines per fer front al dia a dia", ha conclòs.

Exportar els valors mostrats arran de l'atemptat

Finalment, ha lloat algunes de les reaccions arran de l'atemptat terrorista a Barcelona i Cambrils com l'emotiva abraçada entre el pare d'un nen mort i l'imam de Rubí o la tasca dels serveis d'emergències, sanitaris, mossos d'esquadra, policies locals i altres treballadors públics que "es van presentar en els seus llocs de treball per ajudar". "Ens hem enamorat, a vegades una mica o a vegades molt, d'aquests treballadors públics, i ens fan sentir orgullosos d'allò que som o representem, de la societat que som o que volem ser, dels valors que encarnem o volem encarnar, d'aquesta manera d'afrontar una realitat tan complexa com la que ens presenta el món", ha apuntat, motiu pel qual vol defensar aquest model de societat "amb totes les eines possibles", que ha identificat amb les d'un estat.

Així mateix, Marta Vilalta, directora general de Joventut de la Generalitat, s'ha mostrat esperançada que el referèndum sí que se celebrarà: "Encara que ho posin tan difícils com puguin, depèn de nosaltres". De fet, ha indicat que l'1-O és "l'única possibilitat de canvi i de canviar tot allò que no ens agradi", en un missatge dirigit als "comuns" i els sectors d'esquerres que no donen suport actiu al referèndum, i s'ha referit a l'anul·lació de la llei d'igualtat entre dones i homes per part del Tribunal Constitucional o la necessitat de donar oportunitats al jovent o de millorar les pensions de la gent gran i no seguir buidant la guardiola de les pensions. De fet, ha demanat precisament a la gent gran que voti pensant en les generacions futures i, per tant, que no remin a favor del no com va passar a Escòcia.
 

Marta Vilalta, durant la seva intervenció a Badalona, davant d'Oriol Lladó. Foto: ERC


Al seu torn, Oriol Lladó, primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de Badalona, ha defensat que "el referèndum és un punt de trobada de moltíssima gent d'aquest país, alguns defensant el  i d'altres el no". "Això no va de sentiments", ha assegurat, sinó de condicions de vida, i ha insistit que l'1-O "no és un festa indepe, és el dia en què aquest país es reivindicarà en la seva diversitat". "A Badalona votarem i votarem com sempre", ha conclòs.

L'acte ha comptat amb la presència de representants de dirigents locals de partits i entitats de Badalona, entre els quals Roger Sallas (CUP), Núria Sabater (Guanyem), Àlex Mañas (regidor d'ICV), David Torrents (PDECat), Jordi Ballesteros (president local d'Òmnium), Eduardo Alessandria (Òmnium), Enric Boutín (ANC), Baptista Silanes (Indepes de CCOO), Júlio Molina (president de la Federació d'Associacions de Veïns de Badalona (FAVB)), Enrique Lara (vicepresident FAVB) o David Guerrero (president de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Badalona).