Puigdemont alerta Rajoy: els recursos que ja té preparats no aturaran el referèndum

El president de la Generalitat assenyala que l'única demanda que farà el Govern per a l'1-O serà que els catalans omplin les urnes de vots

Carles Puigdemont, Raül Romeva i Francesca Guardiola, prop del parlament danès
Carles Puigdemont, Raül Romeva i Francesca Guardiola, prop del parlament danès | Jordi Bedmar / Govern
31 d'agost del 2017
Actualitzat a les 14:39h
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, destaca des de fa dies que l'Estat ho té tot a punt per frenar el referèndum. La via més directa és també la més habitual: portar al Tribunal Constitucional (TC) la llei catalana que empararà la consulta vinculant de l'1-O, i després prendre les mesures oportunes si el Govern -com ha promès- es manté ferm en obeir el mandat del Parlament. Segons el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, l'estratègia judicial no servirà per frenar el referèndum perquè, fins ara, dur el procés als tribunals no ha fet que s'hagi avortat.

"El referèndum se celebrarà, la llei ens legitima", ha assegurat Puigdemont, que no s'ha volgut referir al calendari específic de la setmana vinent. El més probable, com va avançar NacióDigital, és que durant el ple s'aprovi la norma de l'1-O i immediatament, després de la publicació digital del text, se signi el decret de convocatòria. "La immensa majoria de la gent volem votar, és un deure polític", ha assegurat el president de la Generalitat després de reunir-se amb representants de vuit grups parlamentaris danesos. Puigdemont no ha volgut comentar el contingut específic de la trobada.

El president ha assenyalat que "fins al darrer minut" hi ha voluntat de diàleg amb el govern espanyol per pactar el referèndum, però ha volgut deixar clar que quan falta un mes per la celebració de la consulta vinculant no hi ha cap senyal que faci pensar en un acostament. I, precisament per això, sosté que cal seguir endavant amb els preparatius. "El que el govern espanyol hauria de fer és asseure's a negociar, no fer recursos avant la lettre", ha destacat el dirigent nacionalista.

L'única demanda que farà l'executiu català a la ciutadania, ha ressaltat Puigdemont, serà la "d'omplir les urnes de vots". "Jo demano als catalans que vagin a votar", ha reiterat el president de la Generalitat, que ha destacat que la maquinària del referèndum es posarà ràpidament en marxa en el moment en què sigui convocat formalment.
 

Carles Puigdemont, Raül Romeva i Francesca Guardiola, sortint del parlament danès Foto: Oriol March