El diputat danès que fa campanya activa per l'autodeterminació catalana

Nikolaj Villumsen, portaveu d'afers exteriors de l'Aliança Roja i Verda, revela que la Generalitat s'ha posat en contacte amb el seu partit per tal de fer d'observadors en la consulta vinculant

Nikolaj Villumsen defensa el dret a l'autodeterminació de Catalunya
Nikolaj Villumsen defensa el dret a l'autodeterminació de Catalunya | Oriol March
31 d'agost del 2017
Actualitzat el 01 de setembre a les 6:31h
Nikolaj Villumsen té 34 anys i en fa sis que és diputat al parlament danès. Quan se li fa notar que a la cambra catalana seria dels més joves, se sorprèn i remarca que aquí, a Copenhagen, no és estrany tenir companys d'escó de la seva edat. Villumsen és el portaveu d'afers exteriors del seu grup, la formació d'esquerres Aliança Roja i Verda, i és un ferm defensor del referèndum de l'1-O. "Catalunya té dret a fer la consulta vinculant i al dret a l'autodeterminació. I això s'ha de respectar", sosté el diputat.

Villumsen va ser un dels impulsors de la moció que es va debatre l'any 2015 a la cambra danesa, que va concloure amb una crida al diàleg entre Catalunya i Espanya per tal de resoldre el plet polític català. El diputat sosté que ara cal fer un pas més i té intenció de posar-se en contacte amb el seu ministre d'afers estrangers per tal que s'impliqui de prop en el referèndum de l'1-O. A banda, considera que la consulta vinculant és un afer europeu i que, per tant, ho ha de seguir de ben a prop.

Villumsen demana a Europa que s'impliqui en el referèndum i es posarà en contacte amb el ministeri d'afers exteriors danès perquè faci el mateix

"Espero que puguem ser llestos amb això", destaca sobre la implicació del govern danès en el referèndum. Villumsen retreu al govern espanyol que no hagi optat per al diàleg, i per això considera que Europa hauria de fer un pas més. Dinamarca té dues situacions -Illes Fèroe i Groenlàndia- que es poden comparar relativament de lluny amb Catalunya. Els partits situats més a la dreta del parlament danès estan en contra del dret a l'autodeterminació d'aquests dos territoris. 

Villumsen revela que la Generalitat s'ha posat en contacte amb el seu partit per tal de fer d'observador internacional en el referèndum. Ell no hi podrà assistir, perquè en aquelles dates es reobre l'activitat parlamentària danesa, però sí que hi haurà un company seu de partit. El Govern intentarà tenir el màxim nombre d'observadors estrangers per tal de validar internacionalment el resultat.

El president Carles Puigdemont s'ha reunit aquest dijous amb representants de vuit grups parlamentaris, als quals ha explicat els plans de l'1-O en una cita la cambra del país nòrdic. Puigdemont va inaugurar ahir la delegació del Govern als Països Nòrdics i va agrair la feina feta pels parlaments que han tractat la qüestió catalana.
Arxivat a