Podem es compromet a no votar en contra de la llei de referèndum

El líder de la formació a Catalunya, Albano Dante Fachin, diu que decidiran entre el "sí" i l'abstenció en funció de l'acceptació de les esmenes | El sentit del vot es prendrà independentment del que decideixi la resta del grup Catalunya Sí que es Pot

31 d'agost del 2017
Actualitzat a les 12:15h

Albano Dante Fachin i Ruth Moreta, avui a la seu de Podem Catalunya. Foto: @podem_cat


El líder de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, ha assegurat avui que la seva organització descarta votar en contra de la llei de referèndum i que decidiran entre el "sí" i l'abstenció en funció de l'acceptació de les seves esmenes. Ahir, el comitè ciutadà de la formació va decidir presentar esmenes a la llei i tornar-se a reunir dimarts vinent per decidir definitivament el sentit del vot davant del text definitiu. El ple al Parlament està previst per al 6 de setembre.

Albano Dante Fachin ha explicat que "tal i com és la llei actualment, difícilment podrem votar-la favorablement, però no contemplem votar-la negativament". El líder de Podem Catalunya ha dit que veu una excessiva càrrega ideològica en el seu redactat i que "no ens molesta el caràcter vinculant del referèndum, ni el volem negar". Però el líder de Podem ha afegit que la situació política que es viu a Catalunya no és normal: "A trenta dies encara no sabem si hi haurà urnes o no, perquè el context és el que és, i no sabem encara com es pot executar una declaració d'independència".  

Al marge del que decideixi la resta de CSQP

Hi ha una divisió evident en el si del grup de Catalunya Sí que es Pot sobre les lleis de desconnexió. Dos dels tres diputats de Podem Catalunya, Àngels Martínez i Joan Giner, han anunciat que hi votaran a favor, mentre que el president del grup de CSQEP, Lluís Rabell, i el seu portaveu, Joan Coscubiela, no en són partidaris. El grup es debat entre la llibertat de vot i l'abstenció

Albano Dante Fachin ha dit que els diputats de Podem Catalunya debatran entre ells els entit final del vot, d'acord amb el consell ciutadà de la formació, i que la traslladaran a la resta de forces del grup CSQP. Però ha volgut deixar clar que la seva decisió es prendrà independentment de la que adopti la resta del grup presidit per Lluís Rabell. 

Dante Fachin ha presentat la pregunta que serà elevada a les bases de l'organització per decidir la seva posició davant del referèndum de l'1 d'octubre: "Creus que Podem Catalunya ha de cridar a la participació i mobilització ciutadana el proper 1-O?". I es proposen les tres respostes de sí, no o abstenció. Entre maig i juny, els cercles de Podem a Catalunya -més de noranta-, han debatut sobre la convocatòria de l'1-O. Com a resultat d'aquest debat, la formació,  va decidir, davant la impossibilitat d'un referèndum pactat, fer una crida a la participació en el referèndum, invocant l'esperit del 15-M, com un acte de protesta ciutadana contra la política autoritària del PP.