​«​El Periódico» publica la suposada nota de la CIA que advertia els Mossos de l'atemptat

WikiLeaks qüestiona la veracitat de l'avís adduint que no respon a l'estil del centre d'intel·ligència | El conseller d'Interior i el major dels Mossos compareixen aquest migdia per "desmentir" la informació

Agents dels Mossos d'Esquadra a la carretera de Subirats, lloc on haurien abatut Younes Abouyaaqoub
Agents dels Mossos d'Esquadra a la carretera de Subirats, lloc on haurien abatut Younes Abouyaaqoub | ANC
Redacció
31 d'agost del 2017
Actualitzat a les 11:30h

Portada del diari, aquest dijous. Foto: El Periódico


Josep Lluís Trapero, major dels Mossos d'Esquadra, desmentia aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio que els Mossos haguessin rebut informació de la CIA d'un imminent atemptat a Barcelona. “És mentida”, va dir taxativament, amb relació a les informacions aparegudes a El Periódico, just una hora després de l'atemptat de Barcelona. D'aquesta manera, corroborava la versió del Govern, així com del mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller d'Interior, Joaquim Forn.

Unes declaracions que no han deixat indiferent a El Periódico, que aquest dijous ha publicat en portada la suposada nota de la CIA en què advertia els Mossos de l'atemptat. El títol és del tot explícit: “L'alerta de la CIA als Mossos: Específicament a la Rambla”. El mateix director del diari i autor de la informació, Enric Hernàndez, ho ha esbombat aquesta matinada, per la xarxa.
 
“Els serveis d’intel·ligència dels Estats Units van contactar amb els Mossos d’Esquadra per transmetre’ls una informació confidencial i molt rellevant: els indicis recollits per l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA, en les seves sigles en anglès) que apuntaven que l’Estat Islàmic (ISIS) planejava atemptar aquest mateix estiu en 'zones turístiques molt concorregudes' de Barcelona, i 'específicament a la Rambla', diu el diari.

Segons el rotatiu, els Mossos van rebre l'alerta d'atemptat de la CIA el 25 de maig. La nota va arribar el mateix dia al CNI, a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional espanyola, una informació que no apareixia en la primera notícia publicada a El Periódico.

El document, però, ha aixecat recels immediatament. WikiLeaks i el seu fundador, Julian Assange, han publicat una sèrie de tuits en què, en un primer moment, afirmaven taxativament que la nota era falsa. Poc després, l'esborraven i en publicaven un altre assegurant que com a mínim era “sospitosa” atès que la CIA no fa servir mai en els seus textos les cometes baixes.
 
En la mateixa línia, s'ha manifestat l'economista Xavier Sala-i-Martín, que en una successió de tuits també ha dubtat de la veracitat del text. Per exemple, ha apuntat que la data i la paraula “Irak” en anglès estan mal escrites.

 

Enric Hernàndez ha explicat llavors a RAC1 que el diari havia preservat el contingut del text però no la tipografia, ja que els havia arribat per via digital. També ha assegurat que fonts de la Generalitat els havien corroborat la informació.

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, s'han reunit aquest matí per abordar la qüestió i han acordat comparèixer aquest migdia per "desmentir la informació", segons ha informat la policia catalana per Twitter.

 
Arxivat a