El Govern no detallarà tot l'operatiu del referèndum fins que estigui convocat

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, evita aclarir si la desconnexió es tramitarà al Parlament a través d'un decret llei, fórmula que la CUP descarta

Puigdemont, Junqueras i Turull, a la primera reunió del Govern després de vacances
Puigdemont, Junqueras i Turull, a la primera reunió del Govern després de vacances | Govern
29 d'agost del 2017
Actualitzat a les 14:42h
Quan falten 32 dies per a l'1 d'octubre, el Govern encara té pendents d'explicar detalls rellevants del referèndum sobre la independència. Tot l'operatiu, segons ha destacat aquest dimarts el conseller de la Presidència, Jordi Turull, es concretarà quan la votació estigui convocada. I per tal que sigui així, abans cal que s'aprovi el marc legal al Parlament. Una tramitació, per cert, que encara no està tancada: podria ser a través d'un decret llei -Turull ha evitat concretar-ho- o bé amb l'article 81.3 del reglament a la mà, que permet als grups alterar l'ordre del dia d'un ple que s'estigui celebrant.

"L'1 d'octubre les urnes hi seran i tothom es podrà pronunciar", ha determinat Turull en la roda de premsa posterior al consell executiu. La CUP ha descartat la via de decret llei, però l'executiu encara no la vol deixar al marge. "El que no és normal és que el Parlament no pugui fer la seva", ha apuntat el conseller de la Presidència, en referència a la investigació judicial que pesa sobre els membres de la mesa i a les "traves" que ha posat l'oposició davant del Tribunal Constitucional (TC) per frenar els debats sobre el procés.

Turull ha assenyalat que les formes són "determinants", i ha indicat que quan hi hagi una decisió ferma sobre la manera com es tramitarà la desconnexió -la llei del referèndum i també la de transitorietat jurídica- ja es farà públic. "La confiança amb el grup de Junts pel Sí és tota", ha destacat el portaveu de la Generalitat, que no s'ha sorprès de l'anunci de la CUP de voler tramitar la setmana vinent les dues normes. "Votarem l'acord al qual arribin els dos grups", ha assenyalat en ser preguntat sobre la qüestió.

En tot cas, el conseller de la Presidència ha volgut assegurar que el Govern serà "absolutament lleial" al mandat que surti del Parlament. "Amb totes les conseqüències", ha destacat Turull en relació a les mesures que arribin del Tribunal Constitucional (TC) per tal de suspendre el referèndum. "Només depuren jurídicament les mesures polítiques que surten de la Moncloa", ha assenyalat el portaveu del Govern.