L'oposició no dona credibilitat a la llei i el PP ja parla de suspendre la «república bolivariana»

Albiol i Arrimadas asseguren que els independentistes no aniran més enllà de registrar unes lleis que "no entraran mai en vigor" | Els socialistes recorden que cal una majoria de dos terços per fer que una llei "substitueixi" l'Estatut

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, amb Esperanza García i Santi Rodríguez
El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, amb Esperanza García i Santi Rodríguez | @PPCatalunya
28 d'agost del 2017
Actualitzat a les 14:30h
La presentació de la llei de desconnexió ha tornat a obrir la capsa dels trons al Parlament. En plena recta final per a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre, Junts pel Sí i la CUP premen l'accelerador en els preparatius mentre l'oposició es posa en peu de guerra. Tots els grups unionistes coincideixen, però, en no donar credibilitat al Govern a l'hora d'executar els seus plans amb unes lleis que "no s'aplicaran mai". 

A 35 dies de la data assenyalada, el Parlament s'ha reactivar aquest dilluns a ple rendiment. Els independentistes han tret del calaix la llei de transitorietat, però l'oposició dona per fet que no gosaran tramitar-la per por a les represàlies per part de l'Estat. Ciutadans parla "de carreró sense sortida", els socialistes "d'engany" i el PP aplaudeix ja la possibilitat de suspendre l'autonomia de Catalunya per frenar la "república bolivariana" dels independentistes.

Unes eleccions "més a prop"

En un intent de donar una visió optimista a l'escenari polític post-vacacional, la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas, ha celebrat que tot apunta que cada cop queda menys per a la celebració d'unes eleccions que retornin el "sentit comú" a Catalunya. S'ha mostrat convençuda que és la pròpia legalitat espanyola la que acabarà amb uns plans que no tenen, al seu judici, "cap recorregut" perquè mai arribaran a entrar en vigor. "No s'atreveixen a fer res", ha sentenciat.

La líder de Ciutadans ha esquivat a consciència un ple suport a l'aplicació de l'article 155, el de la suspensió de l'autonomia. El seu homòleg del PP, Xavier García Albiol, no n'ha fet, però, cap escarafall. De fet, ha animat al govern espanyol a aplicar-lo si ho considera oportú. Els populars han tornat a acusar el Govern de la Generalitat de voler perpetrar un "cop d'estat" i ha insistit que l'únic objectiu de presentar la llei de transitorietat aquest dilluns és "tapar la vergonya i l'escàndol que va suposar el comportament dels independentistes" durant la manifestació de dissabte. En tot cas, Albiol ha assegurat que els plans del Govern no tenen credibilitat perquè, si bé registren lleis com la del referèndum o la de desconnexió, no les admeten a tràmit. "No s'atreveixen a fer-ho perquè temen les conseqüències", ha dit Albiol.

"Ni l’1 d’octubre hi haurà un referèndum efectiu, vinculant i amb garanties, ni el dia 2 hi haurà una república", ha dit, ras i curt, el líder del PSC, Miquel Iceta. És per això que ha subratllat que Catalunya segueix sotmesa a un "engany" per part del Govern. Entrant ja en el terreny de la legalitat, el primer secretari dels socialistes catalans no s'ha estat de recordar que si aquesta llei de transitorietat ha de ser "suprema" i "substituir l'Estatut", caldria el suport de dos terços del Parlament. 

Qui per ara no ha opinat sobre la presentació de la llei de transitorietat és Catalunya Sí que es Pot. Ho farà demà, quan hagi llegit tot el text de la norma.
 

El líder del PSC, Miquel Iceta, aquest dilluns en roda de premsa Foto: ACN