​La BBC analitza com pot afectar l'atemptat terrorista al procés

En un article, el mitjà britànic analitza la feina dels Mossos, el paper de Felip VI i fins i tot l'editorial d'"El País"

Redacció
20 d'agost del 2017
Actualitzat el 21 d'agost a la 13:14h

L'article de la BBC analitza com afecten els atemptats al procés. Foto: BBC


"Els atemptats de Barcelona: què poden significar per a la independència de Catalunya?", es pregunta la BBC en una anàlisi del seu periodista Patrick Jackson. A l'article, Jackson diu que fa deu anys es va produir un punt d'inflexió en les relacions Catalunya-Espanya amb l'esclat de la crisi i es pregunta si l'atemptat terrorista a Barcelona i Cambrils pot ser un de nou.

"Aquest mes fa deu anys que un fet a l'estranger va acabar tenint un gran impacte a les relacions de Catalunya amb la resta d'Espanya", indica, en referència amb la crisi de les hipoteques subprime i l'esclat de la crisi econòmica. "Les reclamacions històriques dels catalans van reviure" llavors, apunta l'article, que explica com Catalunya, "una regió pròspera", sentia que els governants "incompetents" de Madrid estaven esprement els seus recursos.
 

Una estelada. Foto: Adrià Costa


La BBC recorda que els atemptats arriben a menys de dos mesos del referèndum de l'1-O i es pregunta si el fet que el rei Felip VI fos aplaudit durant el minut de silenci a plaça Catalunya té algun altre significat. "Probablement, no", diu l'article, que ha parlat amb Manuel Arias-Maldonado, politòleg de la Universitat de Màlaga, i amb el periodista i activista de l'ANC Adrià Alsina. Tots dos coincideixen a restar importància al fet que el govern espanyol i català s'hagin mostrat units en aquestes circumstàncies i preveuen que, a partir de diumenge, quan els dies de dol decretats acabin, tot comenci a retornar a la normalitat i el procés torni a l'actualitat.

El polèmic editorial d'El País

La BBC explica que molts independentistes estan "indignats" per com les grans capçaleres de Madrid han utilitzat l'atemptat contra el procés. De fet, citen l'editorial d'El País, que "bàsicament argumenta que un atac d'aquesta magnitud" hauria de "convèncer els catalans de deixar" les seves aspiracions sobiranistes. "Utilitzar un editorial per carregar contra els partidaris de la independència va ser una mica excessiu", explica Alsina a l'article.

El paper dels Mossos, a debat

L'article també analitza si les actuacions de les institucions catalanes en matèria de seguretat han estat correctes, ja que això podria beneficiar l'independentisme. D'una banda, reconeix que l'actuació dels Mossos ha estat molt aplaudida, fins i tot als carrers. De l'altra, qüestiona algunes actuacions, com el fet de no posar pilones a la Rambla. També apunta que la policia va "malinterpretar" l'explosió a Alcanar, confonent-la amb un incident relacionat amb les drogues. "Tot i això, la percepció és la clau i si la percepció pública diu que la policia catalana ho ha gestionat bé, això pot ajudar a la causa independentista", apunta.

L'article assenyala que, probablement, el debat sobre la independència no canviï "perquè la situació de fons no ha canviat", i apunta que l'economia espanyola està recuperant-se, un fet que Mariano Rajoy, "un expert del joc a llarg termini", voldrà utilitzar com el seu as a la màniga.
Arxivat a