L'Aquelarre de Cervera, una disbauxa que arriba als 40 anys

Del 25 al 27 d'agost, la capital de la Segarra reviu la llegenda protagonitzada pel Mascle Cabró, en una festa singular que omple els carrers de correfocs, música, espectacles, màgia i esoterisme | L'esdeveniment compta amb una programació musical repartida en cinc escenaris i una desena de grups com La Pegatina, Oques Grasses, Pastorets Rock o l’Hora de Joglar

L'Aquelarre celebra 40 anys d'història, disbauxa i ritual festiu
L'Aquelarre celebra 40 anys d'història, disbauxa i ritual festiu | Paeria de Cervera
25 d'agost del 2017
Actualitzat a les 10:06h
L’Aquelarre de Cervera, la gran festa del foc i la música de les terres de Ponent, celebra 40 anys aquest cap de setmana, del 25 al 27 d’agost. Bruixes i diables surten dels boscos, prats i castells màgics, per oferir tres dies de disbauxa, espectacle i diversió, amb cascades i cercaviles de foc. A tot aquest bullici festiu tan singular se li afegeix una potent programació musical, amb rock, mestissatge i electrònica repartits en cinc escenaris i una desena de grups com La Pegatina, Oques Grasses, Pastorets Rock o l’Hora de Joglar.
 
A partir d'aquest divendres, la capital de la Segarra reviurà la llegenda protagonitzada pel Mascle Cabró, un ésser misteriós i inquietant, que fascina els cerverins i diversos assistents a la festa amb la seva espectacular escorreguda i un espectacle que omple la ciutat d'un viu llegat de la tradició popular. L'Aquelarre suposa un impacte econòmic d'un milió d'euros per a Cervera, amb 25.000 persones que assisteixen a l’única festa relacionada amb el foc protocol·litzada que crema 360 quilos de pólvora al llarg de tots els actes.
 
La disbauxa viurà la festa grossa aquest dissabte 26 d’agost, amb l’acte principal, un espectacle especial pel 40è aniversari dirigit pel cerverí Albert Parra i protagonitzat per Alea Teatre, que compta amb cercaviles, el Ball de la Polla, l’Encesa de la Universitat, la Invocació del Mascle Cabró, l’Escorreguda final i el Foqueral. Una gran programació que es complementa amb la Fira del Gran Boc, una fira esotèrica i alternativa que enguany celebra 20 anys i una de les més importants del sud d’Europa d’aquesta temàtica, amb més de 80 paradistes.
 
De la mort i purga de l’ànima, fins a l'Escorreguda del Mascle Cabró
 
"La mort i la purga de l’ànima" seran l’eix temàtic de la 40a Festa de l’Aquelarre que se celebrarà a Cervera el darrer cap de setmana d’agost. El director de la companyia Alea Teatre, el cerverí Albert Parra, defineix així l’essència de l’espectacle sensorial que ha creat expressament i que serà com cada any el plat fort de les celebracions, amb la complicitat d’un equip artístic "aquelarrer i cerverí", des de sempre lligat a la festa.
 

La tradicional escorreguda del Mascle Cabró, un dels plats forts de l'Aquelarre de Cervera Foto: ACN


Amb un ritual que arriba a 40 anys d’història, el dissabte 26 d'agost s’invocarà el gran Mascle Cabró. Serà un espectacle "impactant i inoblidable", tal com afirmen els responsables, caracteritzat per "una inabastable orgia de foc, efectes visuals i música en directe i itinerant composta per Carlos Montfort". La singularitat de l’Aquelarre se centra precisament en l’aparició del Mascle Cabró, en un espectacle que cada any es dissenya de nou, tot i que la cerimònia compta amb tres actes inamovibles: l’Encesa de la Universitat, la Invocació del Mascle Cabró i l’Escorreguda final del Mascle Cabró i el Foqueral. També cal destacar tot el cerimonial festiu que l’acompanya de correfocs i balls de diables, amb dues colles convidades aquest any, el Ball de Diables de la Colla Jove de Ribes i el Ball de Diables de Tarragona.

La culminació de la festa i el moment més esperat pels cerverins és l’Escorreguda del Mascle Cabró a Cal Racó. "Es tracta d’una mena de catarsi col·lectiva potenciada amb pirotècnia a ritme de músics i actors cerverins", subratllen els organitzadors. A la matinada, el final de la celebració esbojarrada arriba amb el Foqueral, una carretillada on el nivell de foc augmenta constantment i de manera gradual, tot concloent amb una espectacular encesa conjunta de tots els diables i de les maces grans: en Llucifer i la Diablesa.
 
Vintè aniversari de la Fira del Gran Boc
 
La Fira del Gran Boc, que enguany celebra 20 anys, és una fira esotèrica i alternativa que s’ubica als patis interiors de la Universitat de Cervera dissabte 26 d’agost (de 10h a 14h i de 17h a 02h) i diumenge 27 d’agost (de 17h a 22h). Dissabte a les 21:30h hi haurà el Ritual de celebració del 20è aniversari de la fira. Un ritual especial al pati de la Universitat on hi podran participar tots els assistents.
 
Incorporada a l’Aquelarre des del 1998, ha esdevingut amb el temps una de les fires més grans del sud d’Europa pel que fa a aquesta temàtica. Té com a objectiu i raó de ser el fet d'oferir un espai alternatiu per a tot tipus de públic durant els dies de la festa. Desenes de paradetes ocupen els espais dels patis de la Universitat, com el Pati Gran, on s’ubica el punt d’informació i la botiga amb marxandatge de la festa, un bar i parades de productes naturals, artesans i tèxtils. Un altre dels patis interiors de la Universitat acull els professionals esotèrics, el tarot, la quiromància i les teràpies alternatives, entre d'altres activitats.
 

Aquelarre de Cervera Foto: ACN