Reportatge: Precarietat

Precarietat i externalitzacions: quatre conflictes a Barcelona similars al del Prat

A més dels vigilants de l'aeroport en el darrer any han fet vaga i protestes els del Bicing, Deliveroo, els museus públics i les netejadores d'hotel contra el mateix mal

| 12/08/2017 a les 21:00h
Especial: Els reportatges de NacióDigital
Arxivat a: Societat, vaga aeroport, hotels, vaga, bicicleta, aeroport del prat, Barcelona, conflicte laboral, treball, Eulen, Deliveroo, Bicing, Riders x Derechos, Ciut'Art, Las Kellys, riders urbans, museus
Protesta dels treballadors del Bicing davant l'Ajuntament de Barcelona | Adrià Costa
En el paisatge quotidià de Barcelona no és difícil trobar-se amb joves en bicicleta amb una motxilla quadrada a l'esquena que duen menjar a domicili. O els que es passen el dia carregant bicicletes per redistribuir-les entre les estacions del Bicing. N'hi ha que hi són, però no es veuen, com les dones que deixen els llits dels hotels perfectament fets. Podem fer ús dels seus serveis, sense adonar-nos que a tots els uneix el mateix mal: la precarietat.

La vaga dels vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat ha evidenciat un cop més que al sector serveis hi ha feines mal pagades. I ha posat en qüestió de nou l'adjudicació de concursos públics a preus rebentats. En l'últim any no només els treballadors d'Eulen del Prat han fet aturades i protestes per reivindicar millores, repercutint en la prestació dels serveis. A NacióDigital repassem cinc lluites laborals per posar fi a la precarietat. La majoria encara no han conclòs.

EULEN
1. Jornades maratonianes a l'aeroport a 900 euros

Les vagues convocades al Prat pels vigilants d'Eulen tenen de rerefons una externalització massa ajustada: el gestor aeroportuari Aena, el 51% del qual és estatal, paga ara un 0,5% menys que en el 2009 per a la seguretat, malgrat que l'aeroport ha multiplicat els passatgers, i ha passat dels 27 milions d'aquell any als 44 del passat.

La representant del comitè de vaga, Genoveva Sierra, ve criticant que les condicions laborals són "precàries" i considera que Aena ha d'augmentar els diners que es destinen a aquests concursos. Els empleats fan jornades maratonianes de 14 i 16 hores, cobren sous de 900 euros i no poden descansar perquè "no hi ha prou personal", relata. Els treballadors votaran aquest diumenge en assemblea només la proposta de la mediació de la Generalitat, que accepta Eulen: si també l'accepten implicaria evitar la vaga indefinida in extremis.

El rebuig que han expressat fins ara a la proposta que se'ls ha ofert fins ara ha implicat que l'Estat espanyol s'impliqui directament en el conflicte. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha redoblat la pressió sobre els treballadors i els ha advertit que podria recórrer a un laude d'obligatori compliment per garantir la fi del conflicte. Si no es desconvoca la vaga, el govern espanyol i Aena intensificaran la presència de la Guàrdia Civil a l'aeroport
 

Recompte dels vots a l'assemblea dels treballadors d'Eulen. Foto: ACN

HOTELS
2. Cobrar 1,80 euros per fer una habitació que es ven a 300

Les cambreres d'hotel, les treballadores que s'encarreguen de netejar les habitacions i fer els llits, s'han plantat. Cansades de la inacció sindical contra les externalitzacions de la neteja en els establiments hotelers, s'han unit en l'associació Las Kellys per actuar pel seu compte. Culpen de la precarietat a la subcontractació: arriben a cobrar 1,80 euros per cada habitació que fan malgrat que l'hoste en pagui 300. Ara veuen com el sindicat UGT preveu firmar el 6 de setembre el nou conveni de l'hostaleria amb els hotelers en el qual "accepten les externalitzacions", critica Vania Arana, una de les portaveus de Las Kellys. CCOO no pensa rubricar-lo per ara perquè no està d'acord amb aspectes salarials, però no s'oposa a les subcontractacions, afegeix Arana.

Moltes cambreres de pis treballen medicades per aguantar l'elevada càrrega de treball. La feina és dura perquè cal moure llits pesats, ajupir-se i deixar-ho ben net ràpidament. "Et fan un contracte de sis hores, en treballes fins al doble, però et paguen el sou de sis. Has de fer unes 400 habitacions per guanyar entre 800 i 900 euros al mes", relata Arana. Acabar amb les externalitzacions és el seu principal cavall de batalla. "Si s'accepten en el nou conveni, ja s'està acceptant la cessió il·legal de treballadors", adverteix, i defensa que la neteja és "una activitat pròpia" dels hotels que no haurien de subcontractar.
 

Pancarta reivindicativa de Las Kellys a la Festa Major de Gràcia. Foto: Jordi Bes

BICING
3. Només 700 euros en 12 pagues per carregar bicis públiques

Els treballadors del Bicing, un servei municipal externalitzat a Clear Channel, han fet aturades la meitat dels dies del juliol. Es queixen dels salaris baixos (els que comencen cobren 700 euros en 12 mensualitats, i molts es queden amb poc més de 1.100), la càrrega i descàrrega de bicis de 23 quilos –les elèctriques, i 16,8 quilos les convencionals- i els ritmes i organització de treball "inacceptables" que "incompleixen les normes de prevenció i del codi de circulació". Les negociacions es reprendran el 21 d'agost amb un objectiu: aconseguir "salaris dignes" que impliquin un sou de 1.500 euros en 15 pagues.

"El que no volem negociar és la precarietat", afirma el president del comitè d'empresa, José Manuel Pelayo (CGT), que posa com a requisit per arribar a un acord "que la gent es guanyi la vida". Consideren que hi ha marge per canviar els plecs de condicions que ha fet l'Ajuntament per a la nova licitació del Bicing per al període 2018-28. No s'hi preveu cap millora laboral, excepte la subrogació dels treballadors.

Com és que la reivindicació laboral arriba ara quan el servei va néixer fa deu anys? Els que es van queixar llavors "van ser acomiadats", segons Pelayo. A més, era una plantilla molt jove i se'ls donava "l'excusa" que era un servei nou que encara havia d'arrelar a la ciutat, però ara ja ha complert un decenni i els empleats tenen parella i fills. "Amb 900 o 1.000 euros no puc viure", remarquen.
 

Un treballador del Bicing, al centre de la ciutat. Foto: Adrià Costa

DELIVEROO
4. La plena disponibilitat dels riders urbans és tendència

No cal una subcontractació per a ser precari. Els riders urbans de Deliveroo, que duen menjar dels restaurants a casa, són una mostra d'una tendència en auge en el mercat laboral: el treballador queda totalment subjecte a les necessitats de l'empresa. Els ciclistes es queixen que la companyia ha empitjorat les condicions, i que actuen de "falsos autònoms". Fins ara cobraven 8 euros l'hora i, segons els repartidors, Deliveroo ha passat a pagar 4 euros per comanda als ciclistes i 4,25 euros als motoristes, i els obliga a estar disponibles al carrer un mínim de tres hores.

Cada treballador firma un contracte mercantil de prestació de serveis amb Deliveroo, i qui no ha accedit a subscriure el nou ha anat directament al carrer el 8 d'agost. "Ens han fet fora com a mínim a trenta persones d'una tacada", adverteix Oriol Alfambra, un dels portaveus de la plataforma Riders x Derechos, en la qual s'han unit els treballadors. Segons Alfambra, Deliveroo ja els va advertir: "Si no firmàvem, no podríem treballar".

Es queixa que els que han acceptat el nou contracte l'han rubricat "sota coacció" i considera que no s'ha produït "cap incompliment" que justifiqui rescindir l'anterior, motiu pel qual preveuen denunciar l'empresa al jutjat i a Inspecció de Treball. Els riders es mobilitzaran el 30 de setembre, en el marc d'una protesta europea, i no pensen limitar-se aquí: preveuen crear una cooperativa, amb la seva pròpia aplicació, per fer encàrrecs o dur el menjar a gent gran.
 

Protesta de «riders» de Deliveroo davant de l'Ajuntament de Barcelona. Foto: ACN

CIUT'ART
5. Temporalitat i sense descans en museus públics

En l'àmbit cultural també impacten les externalitzacions en les condicions dels treballadors. Ara ja ha caigut en l'oblit perquè ha transcorregut més d'un any, però la primavera de l'any passat els empleats dels serveis d'atenció dels museus públics de Barcelona, contractats pels Serveis Educatius Ciut'art, van recórrer a la vaga. L'acció va obligar a tancar centres com el MACBA i la Fundació Tàpies, però es va aconseguir un acord després que Ciut'art cedís "en tots els punts" que reivindicaven els treballadors, va celebrar el sindicat Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT).

Acabar amb la subcontractació era l'objectiu de SUT, ja que "els abusos derivats del treball assalariat s'amplifiquen" amb aquesta pràctica, però considerava que no s'aconseguirà si abans no es planta cara "als abusos quotidians". Les reivindicacions principals es referien a les vacances i els festius –difícilment feien els dies que tocaven, i els festius havien de treballar i no es compensaven-, i a "l'ús abusiu de la contractació temporal en frau de llei". Amb l'acord, Ciut'art va regularitzar les vacances, cosa que va permetre recuperar 764 dies que l'empresa devia a la plantilla. Els treballadors també van aconseguir un dia lliure per cada festiu treballat, a més de rebre el plus previst en el conveni.
 

Mobilització de treballadors de Ciut'art davant la Fundació Tàpies. Foto: Jordi Bes

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Mercedes Vidal dimissió
Marc Leroy, 12/08/2017 a les 21:13
+18
-0
Fora corruptes de l'ajuntament!

Que dimiteixi aquella persona que ha intentat privatitzar TMB i només ha pogut a mitges abans de que es beneficii d una porta giratoria.
Residencias de gent gran
Anònim, 12/08/2017 a les 21:55
+13
-0
La gestió de les residenciàs de gent gran també esta externalitzada i gestionadaper Eulen, Ingesan i altres empreses similars i t'acord amb l'informacio apareguda els dares mesos la situació es investigada per el sindic de Greuges i la sindica de Barcelona.

De les prop de 200 residències de gent gran que hi ha a Barcelona, les públiques no arriben a la trentena, segons la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Les deficiències detectades en les cinc que gestiona Ingesan-Asproseat poden ser només "la punta de l'iceberg" d'una situació que es pot repetir en altres centres. A partir de la seva denúncia –el síndic de Greuges i la síndica de Barcelona investiguen el cas-
Contra la precarietat!!!
Antoni Ferret, 12/08/2017 a les 22:01
+1
-8
Vejam: 1) Els treballadors/es dels museus se n'han sortit. / 2) El personal de l'aeroport i el del Bicing són dos casos que afecten empreses públiques o l'Ajuntament, que ho té externalitzat (i no l'hi hauria de tenir). Aquí s'ha d'aconseguir una implicació de les institucions públiques. / 3) Els casos de la neteja dels hotels i el repartiment d'aliments són empreses privades, contra les quals s'ha de lluitar amb aferrissament fins a fer-los cedir. Atenció sindicats!!
Clars exemples que dona l' administració pública
Anònim, 12/08/2017 a les 22:28
+6
-0
Després ens demanen que paguem religiosament els impostos, cada dia més elevats. I t' en adones que els polítics han dimitit en els seus valors morals i del servei públic al que estan obligats s dónar, totes les administracions fan el mateix: externalitzar els serveis en un propòsit de... no se sap , en teoria treure un millor rendiment, a la pràctica precaritzar el treballador i la funció pública.
Si segueixen per aquest camí ens preguntarem, potser: per què complir amb els nostres deures? si els polítics no fan el que haurien de fer i alhora son corruptes, defraudadors.
Cal una revolució, que els senyors polítics, massa mandrosos no volen fer. De servidors públics es converteixen en VIP's al que els hem de pagar bé perquè no robin, quina falta de vocació. Els diners ho espatllen tot.
contents els votants de la Colau?
Anònim, 13/08/2017 a les 08:18
+3
-0
Us ha enrredat. La Colau, entre el PP i el PSOE

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Un operari, protegit per la Guàrdia Civil, carrega obres traslladades a Sixena | ACN
Àlvar Llobet | 3 comentaris
01/01/1970
El trasllat de les obres del Museu de Lleida a l'Aragó intensifica les crítiques del sobiranisme a les formacions que van avalar l'aplicació de l'article 155, amb especial intensitat cap al PSC | Àngel Ros es converteix en diana dels manifestants per la complicitat dels socialistes amb PP i Ciutadans
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 23:28 L'independentisme, a les portes de la majoria absoluta segons una enquesta sobre el 21-D. ERC guanyaria les eleccions amb 33 escons però la suma dels partits independentistes es quedaria amb 66 diputats, a dos de la majoria absoluta.
 22:22 PÒQUER DE CAMPANYA 11 de desembre: Dante Fachin es mulla, Domènech evoca, Rajoy avisa i Parlon ataca; per Ferran Casas. 
 21:53 Més de 200 persones rebutgen les maniobres de l'exèrcit espanyol a Tarragona. La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau ha manifestat "la nostra oposició als exèrcits, que mai no poden ser garantia de pau" i ha rebutjat "l'ús de les instal·lacions del territori com a base d'operacions o maniobres militars". La protesta ha acabat davant la Delegació de Defensa. 
 21:57 El litigi de Sixena alimenta l'enfrontament entre blocs camí del 21-D. Crònica de l'abast polític d'una jornada de tensió a Lleida, a càrrec d'Àlvar Llobet. El trasllat de les obres del Museu de Lleida a l'Aragó intensifica les crítiques del sobiranisme a les formacions que van avalar l'aplicació de l'article 155, amb especial intensitat cap al PSC.
 21:52 La Junta Electoral exigeix la retirada de la pancarta «Llibertat presos polítics» a Sabadell. Ho fan davant la denúncia de Ciutadans i PP. L'Ajuntament, de moment, no ha respost què farà.
 21:50 LA CARAVANA. L'aniversari de noces més trist de Joaquim Forn: el conseller d'Interior, empresonat a Estremera, celebrava aquest divendres els 25 anys de casa amb la seva dona, Laura. Per Oriol March.
 21:36 La CUP presenta al cinturó que Ciutadans és «el cavall de Troia de l''aznarisme'». L'exdiputat David Fernàndez demana que ningú es pensi que el partit d'Arrimadas és una formació d'esquerres. Informa Aida Morales des de l'Hospitalet de Llobregat. 
 21:28 Gabriel Rufián, a l'acte d'ERC a la Ràpita: "L'1 d'octubre aquí van entrar a sang i us van moldre a pals, recordeu-ho perquè el 21 de desembre els hem de moldre a vots", ha dit a un públic que, emocionat, ha tornar a omplir el pavelló que estava ple de gent votant el dia del referèndum fins que va irrompre la Guàrdia Civil.
 21:21 Iglesias aposta per un govern de «reconciliació» que inclogui independentistes. Ho expliquen Sara González i Jonathan Oca des de Tarragona.
 

El líder de Podem, Pablo Iglesias, al míting dels comuns a Tarragona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú
 21:16 Raül Romeva, a l'acte d'ERC a La Ràpita: "Avui fa una setmana que sortíem sis persones de la presó després d’un mes de captiveri, i havia de ser un dia de felicitat després d’un mes. Ja us podeu imaginar que no ha estat fàcil. I no ho va ser, i malgrat que ens va fer una il·lusió enorme abraçar aquells que estimem, quatre pesones romanen tancades. Això va fer que quan vam sortir ens vam conjurar a sortir a guanyar". 
 21:01 Puigdemont alerta que hi haurà més empresonaments si guanya el bloc del 155. El president de la Generalitat, en un míting a Tortosa, assenyala que l'Estat vol privar de llibertat "tothom que passava per allà" en la maquinària del referèndum. Per Oriol March des de Tortosa.
 20:58 LA CARAVANA Ciutadans per terres càtares; la contracrònica de Pep Martí sobre la campanya de Ciutadans. 
 20:58 
 20:39 
 20:29 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, escalfa la campanya i acusa Carles Puigdemont d'haver governat amb "tics de tirania". Parlon retreu que l'actuació del president català en moments com l'1-O deriva en insults homòfobs a Miquel Iceta i que a ella l'insultin amb un "xarnega de merda"; informa Jordi Bes.
 20:18 Eduard Pujol, portaveu de Junts per Catalunya, carrega amb molta duresa contra Miquel Iceta i Àngel Ros, del PSC, pel seu suport al 155 i pel trasllat de les obres de Sixena. La candidatura de Puigdemont calcula que té vots fronterers decisius amb els socialistes.
 20:19 
 20:18 
 20:14 Arrimadas va al feu d'Antoni Balmón amb els vots socialistes en el punt de mira, informa Pep Martí. 
 20:11 Mònica Sales, candidata per Tarragona i dirigent del PDECat a les Terres de l'Ebre, recorda que Joaquim Forn celebra aquest dilluns 25 anys de casats amb la seva dona i que, des de la presó, no l'ha pogut abraçar.
 20:11 El cap de llista dels "comuns", Xavier Domènech: "Necessitem un acord que permeti canviar Catalunya per canviar també Espanya i fer fora el PP" 
 

Xavier Domènech, al míting de Tarragona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:06 Comença el míting central d'ERC a les Terres de l'Ebre. Un miler de persones reben d'empeus el conseller Romeva amb el crit de "llibertat" omplint d'emoció el  pavelló firal de La Ràpita, on hi va haver la brutal càrrega policial el passat 1 d'octubre.
 20:06 El candidat a la presidència de la Generalitat per Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, recorda que "nosaltres tenim la clau de la sortida d'aquest país, els blocs només bloquegen" i afegeix que "els oblidats tenen memòria" i que seran els que faran possible el canvi.
 20:04 Segons Parlon, governar amb "tics de tirania" provoca "un efecte en cadena" que provoca que un professor universitari de prestigi s'atreveixi a proferir insults homòfobs contra el candidat socialista al 21-D, Miquel Iceta, o que a ella mateixa que per ser filla de migrants li diguin "xarnega de merda".
 20:04 En el míting del PSC a Badalona, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha retret a Carles Puigdemont que hagi governat amb "tics de tirania", com quan va dir que s'havia d'interpel·lar els alcaldes que no volien cedir espais municipals per al referèndum de l'1-O, ja que llavors "tothom s'atreveix a actuar com un tirà".
 20:03 Domènech recrimina a Iceta, ja que va dir que els catalans havíem viscut per sobre de les nostres possibilitats i li ha etzibat que "no així Miquel, han robat per sobre de les nostres possibilitats". "Que no ens expliquin històries i que no ens diguin que no hi ha recursos".
 20:03  Domènech carrega contra Arrimadas per voler canviar l'escola pública i això és perquè no l'ha trepitjat mai" perquè "si ho hagués fet sabria que no se l'ataca, se la defensa".
 20:03 Xavier Domènech afirma que "la dinàmica de blocs en la que ens volen atrapar deixa fora a la gent i Catalunya s'ha de construir amb la gent, amb els seus anhels i no sense ells".
 19:56 
 19:51 Inés Arrimadas diu a Corrnellà que "Catalunya es tornarà a aixecar" i que el 21-D "és una oportunitat que no podem deixar escapar".
 19:52 Sáenz de Santamaría: «La factura econòmica del procés és molt profunda». La vicepresidenta del govern espanyol exigeix un executiu català "dins la llei" per no "cronificar" els "danys" en els sectors del turisme, el comerç i la restauració. No descarta tornar a aplicar el 155.
 19:45 Yolanda López, candidata de Catalunya en Comú Podem per Tarragona, carrega contra el projecte de Hard Rock -antic BCN World- i afirma que "no volem ser Las Vegas, volem ser Sillicon Valley".
 19:42 El secretari general de Podem tanca la seva intervenció demanant que no s'utlitzi el vot com una venjança i que es faci servir per canviar les coses. 
 19:41 Iglesias afirma que "les banderes no omplen la nevera" i, per aconseguir el vot dels indecisos, assegura que la candidatura dels "comuns" porta "fets i no promeses".
 19:35 Pablo Iglesias, assegura des de Tarragona que es impossible independitzar-se de Mariano Rajoy: "Cal fer fora Mariano Rajoy". Per això cal un govern compromès a fer-ho, i recorda que el PDECat va votar en contra d'una moció de censura contra el govern del PP.
 19:34 El portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, diu en el míting que el partit fa a Cornellà que "el nacionalisme ja ha perdut perquè s'ha acabat el silenci".
 19:33 
 19:33 Soraya Sáenz de Santamaría aposta per reimpulsar la marca Barcelona però considera "crucial" un canvi de govern a Catalunya "per tenir un interlocutor dins la llei que es preocupi per donar la volta a la situació econòmica".
 19:29 Pablo Iglesias intervé al míting de Catalunya en Comú Podem a Tarragona: "Hem dit moltes veritats incòmodes als monàrquics, els hem dit que utilitzen la repressió per tapar la seva corrupció".
 19:19 Ferran Bel, alcalde de Tortosa, al míting de Junts per Catalunya en aquesta ciutat: "La lectura que es farà la nit del 21-D a totes les cancelleries d'Europa es basarà en dues coses: el resultat de Puigdemont i el resultat del sobiranisme".
 19:15 
 19:14 La Junta Electoral desestima el recurs de Barcelona i manté la prohibició sobre la il·luminació groga. Insisteix que aquesta actuació té una "finalitat partidista" i que l'Ajuntament ha vulnerat el principi del respecte a la neutralitat política.
 19:13 El PP denuncia TV3 per l'especial sobre la manifestació de Brussel·les que mai va fer. Els populars consideren que la cobertura de la mobilització que va fer la cadena va ser contrària al que estableix la llei electoral.
 19:05 EL DIARI de CAMPANYA del 36 5 de febrer: Gil Robles defineix les eleccions com la batalla decisiva contra la revolució. El líder de la dreta espanyola crida a "esclafar la subversió" i començar una etapa de construcció nacional d'Espanya. Una nova entrega, en blanc i negre, del diari de campanya del 36 a càrrec de Pep Martí.
 18:11 Fachin i Castells participaran en actes de campanya d'ERC. L’ex-secretari general de Podem Catalunya serà dimarts al míting dels republicans al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona mentre que l'exdiputada de CSQP serà aquest vespre a Sant Carles de la Ràpita. Tots dos havien estat en negociacions amb la CUP per incorporar-se a la seva llista de cara al 21-D, però no hi va haver prou temps per arribar a un acord.
 18:06 LA CARAVANA. David Fernández aixeca el to; el cupaire més mediàtic entra en acció. L'exdiputat de la CUP realitza un dels discursos més aclamats durant el míting central de campanya a Barcelona; La contracrònica d'Aida Morales.
 17:55 LA CARAVANA La «família política» de Comín també va ser a Brussel·les. Treballadors del departament de Salut van ser a la capital europea per donar suport al conseller i li van lliurar un emotiu escrit. Per Esteve Plantada.
 17:53 Cop de porta d'ERC i el PSC al tripartit de Domènech. Socialistes i republicans expliciten els vetos creuats i es neguen a governar junts com proposen els "comuns". Ho explica Sara González.
 17:48 L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero participarà en l'acte central de la campanya del PSC al 21-D, que el partit celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), al costat del Fòrum. Hi intervindran també Miquel Iceta, Pedro Sánchez, Josep Borrell, Eva Granados, Núria Marín i Jaume Collboni.
 17:33 El CDR de Cambrils denuncia que Correus no té sol·licituds per votar per correu i recorda que aquest dilluns s'acabava el període per poder demanar aquesta opció de vot de cara al 21-D. Fonts de l'oficina del municipi del Baix Camp han afirmat que s'han quedat sense però "quan faltava una hora per tancar" i han informat que n'han tramitat més de 500.
Entrades anteriors »
01/01/1970
ERC guanyaria amb 33 escons però la suma dels partits independentistes es quedaria amb 66 escons, a dos de la majoria absoluta
El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant un míting | Dani Gago / Catalunya en Comú
01/01/1970
Des del míting de El Vendrell, una bandera catalana acompanya el cap de llista dels "comuns" per alimentar el perfil de "presidenciable"
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Mollerussa | Junts per Catalunya
01/01/1970
La candidatura de Carles Puigdemont emet abans dels mítings unes declaracions de Rafael Catalá sobre els ferits de la jornada del referèndum