Discriminació lingüística

Les normatives que discriminen el català augmenten a l'estat espanyol

El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, denuncia una voluntat "d'afeblir i minoritzar" la llengua i constata que per a l'Estat hi ha "una llengua bona i la resta són folklòriques"

| 01/09/2017 a les 22:00h
Arxivat a: Política, discriminació lingüísitica, catalanofòbia, llengua catalana, llengua, Òscar Escuder, Plataforma per la Llengua, català
Pancarta a l'exterior del Centre de Normalització Lingüistica de Vic | Adrià Costa
La discriminació del català a l'estat espanyol és encara un problema ben present. En moltes normatives, l'Estat continua imposant el castellà per damunt del català, també en aquells territoris on n'és la llengua oficial. Són normes que exclouen el català o imposen el castellà i que en l'últim trimestre s'han gairebé doblat, tal com denuncia la Plataforma per la Llengua. "La tendència natural de l'estat espanyol és aquesta", assegura a NacióDigital Òscar Escuder, president de la Plataforma per la Llengua. Es tracta d'una discriminació potser més subtil, però efectiva a l'hora d'afeblir una llengua ja minoritzada.

El primer trimestre (gener-març) es van aprovar 16 normes que relegaven el català als territoris de l'Estat on n'és la llengua autòctona. Entre l'abril i el juny, aquesta xifra s'ha doblat i l'Estat ha aprovat 17 normatives discriminatòries. Totes elles són imposicions explícites del castellà, tant on és llengua pròpia com on no ho és. Això mostra un problema de fons a l'Estat. "Explica la visió de l'Estat, de les institucions i del govern espanyol. Creuen que el castellà és la llengua bona i la resta són folklòriques", lamenta Escuder. Des de l'any 2014, quan l'entitat que dirigeix va començar a comptabilitzar aquest tipus de discriminació, s'han aprovat més de 250 normes que imposen el castellà, un fet que "contribueix a minoritzar i afeblir el català". Tot plegat fruit d'una catalanofòbia encara present a les institucions espanyoles i d'una visió centralista i centralitzadora que entén "un Estat amb una sola llengua".

Aquesta visió es pot veure també en les pàgines web de l’Estat. Segons un estudi d’aquest juliol de la Plataforma per la Llengua, de les 254 webs analitzades -les principals webs de l’estat espanyol, com ara la del Govern o les institucions i empreses més importants- només un 1,6% estan totalment traduïdes en català. En un 19,7% el català hi és residual, en un 14,2% estan parcialment traduïdes i en un 64,2% és inexistent. De les webs traduïdes en català, un 73,6% contenen "errors greus o descuits". 

El darrer cas que denota un poc interès en la llengua catalana es troba en la inversió destinada a projectes audiovisuals en català per part de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE). En els últims 10 anys, les partides destinades al cinema en català han caigut dels 13 milions l'any 2007 als 1,6 d'aquest 2017 (sumant Catalunya i el País Valencià). El cas del català és el més exagerat pel que fa a la caiguda de les inversions, però la resta de llengües cooficials de l'Estat (el basc i el gallec) també han experimentat un descens en les inversions.
 

El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder Foto: ACN


El problema a Europa: el català hauria de ser llengua oficial

Pel que fa a l’àmbit europeu, entre l'abril i el juny d'aquest any s'han aprovat 11 normatives que discriminen el català en l'àmbit europeu. D'aquestes, 4 són imposicions indirectes del castellà -preveuen obligacions relacionades amb les llengües oficials dels estats membres- i 7 són exclusions implícites del català -regulen la utilització institucional o el dret d'ús de les llengües oficials a la Unió Europea.

El problema, tal com explica Escuder, és que moltes de les normes europees en matèria de llengua fan referència a les llengües oficials, i el català no ho és: "Com que el català no és una llengua oficial a Europa, surt perjudicat d'algunes normatives comunitàries". Tanmateix, si ens fixem en el nombre de parlants, "seria normal que el català fos llengua oficial: té uns 10 milions de parlants i prou mercat per ser-ho". Les xifres van en el mateix sentit i situen el català en la posició 80 en nombre de parlants, al nivell de llengües com el danès o l'holandès, de ple dret a la Unió Europea i considerades "llengües mitjanes".

D'altra banda, l'Estat es va adherir l'any 1992 a la carta europea de llengües minoritàries i en va ratificar l'adhesió l'any 2001. Tot i que de manera formal, l'estat espanyol s'ha compromès a respectar i promoure les llengües regionals i minoritàries d'Europa, les més de 250 normatives aprovades des de 2014 que discriminen el català han provocat diversos avisos per part del Consell d'Europa. L'Estat, però, "no n'ha fet cas", tal com denuncia Escuder.

Normatives discriminatòries en tots els camps

D'entre la llarga llista de 250 normatives aprovades des de 2014 n'hi ha de més i menys importants. Moltes d'elles són qüestions poc mediàtiques que sovint passen desapercebudes, però com sosté Escuder, tantes normatives contràries al català acaben tenint un pes important, encara que no totes siguin de màxima rellevància. D'aquesta manera, les normes legals aprovades pertanyen a àmbits molt diferents: ajuts, educació, etiquetatge, requisits i documentació, però és en aquest darrer trimestre que es concentren més imposicions. 10 de les noves normes obliguen que tota mena de documents estiguin redactats en castellà i quatre (totes europees), preveuen que puguin estar en una llengua oficial de la UE, però no en català. Les altres tres regulen principalment l'etiquetatge, però contenen obligacions lingüístiques que exclouen la possibilitat que s'usi el català en la documentació.

De les noves normatives contràries al català destaquen, per exemple, la resolució de 21 de març que preveu que les proves de batxillerat per als centres espanyols a l'estranger inclouran les assignatures de llengua castellana i literatura i una llengua estrangera, però no fa cap previsió similar per al català. Així, no es preveu que els fills dels ciutadans catalanoparlants que viuen a l'estranger tinguin accés a l'aprenentatge de la seva llengua mentre que sí que es protegeix aquest dret per als castellanoparlants. 

En un sentit similar, el Reial Decret 316/2017 estableix que en la sol·licitud d'una patent (també si és internacional), la descripció obligatòria i les indicacions per obtenir-ne la data de presentació hauran d'estar redactades en castellà. Si està escrita en una altra llengua, hi haurà un període de temps per presentar-ne una traducció al castellà. Per tant, es preveu que en tots els casos la documentació es presenti en castellà, sigui directament o amb traducció posterior.
 

Un dibuix de la Norma enganxat al prestatge d'una biblioteca. Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

País Valencià
Antoni Ferret, 01/09/2017 a les 22:28
+8
-50
1) El cas més recent i més greu és el del País Valencià, amb la llei de plurilingüisme, suspesa. / 2) Quan Espanya tingui un govern, tot serà diferent. No pas que sigui una bassa d'oli, però serà ben diferent.
Nacionalismo
Masias , 01/09/2017 a les 22:30
+12
-84
Lo único real, esencial, necesario y eterno del nacionalismo estelado es el ceremonial y la liturgia
Lo artificial, complementario, dispensable y transitorio es la razón y la pura realidad
Imposición.
Anònim, 01/09/2017 a les 22:38
+11
-92
El catala se discrimina el solo, por el pressing ejercido por la Generalitat, hasta la OSCE, se rasgaría las vestiduras si supiera la realidad lingüística que queréis imponer a la fuerza.
Deixem de dir ruqueries!
Anònim, 01/09/2017 a les 22:48
+28
-24
Allò que minoritza i envía el català a la mort és la demografia, condicionada per la immigració. Deixem de dir ruqueries!
el circo continua
sin subvenciones también se puede vivir, 01/09/2017 a les 23:07
+10
-85
"El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont, fue una de las dos fuentes del Govern que confirmó a 'El Periódico' que existía el aviso de alerta terrorista enviado por los servicios de Inteligencia de EEUU. Lo hizo en una conversación privada con un alto cargo del diario dos meses antes de los atentados de Cataluña."
Algunes preguntes
Anònim, 01/09/2017 a les 23:15
+15
-82
1. Podrieu especificar una mica més quines són totes aquestes normatives tan discriminatòries i especificar-ne el seu contingut?

2. No es cert que el que solen dir aquesta mena de normes és que a més de la utilització de la llengua oficial a tot l'estat també es poden usar les altres llengües oficials?

3. No us sembla igualment censurable privar els alumnes catalans d'aprendre correctament la llengua castellana als centres educatius?

4. La més important: què coi us importa tot això si d'aquí un mes sereu independents?
una pregunta
Anònim, 01/09/2017 a les 23:42
+15
-78
han hecho tb un estudio de la situación del castellano en las páginas web de la generalitat?? me parece de una hipocresía tremenda denunciar unos hechos que da por buenos cuando viene de la generalitat (que por cierto subvenciona esta "ong") más flagrante es discriminar la lengua mayoritaria de cataluña. se debería tratar por igual a las dos, tanto por unos como por otros y denunciar los incumplimientos de AMBAS partes. la historia de que el estado está en nuestra contra ya cansa de verdad.
Ja se sap
Anònim, 02/09/2017 a les 00:46
Interessant
+79
-9
Amb Espanya no hi ha solucions. Espanya s' adhereix a totes les normatives democràtiques però alhora de veure quines normatives compleix, crec que llavors queda sempre en posició més aviat galdosa.
Sempre han fet, els castellans, al seu país el que els hi ha sortit dels nassos i ho seguiran fent.
La qualitat democràtica d' Espanya es al nivell dels seus politics.
Visca Catalunya lliure.
En canvi al "nou"estat catala
Anònim, 02/09/2017 a les 03:40
+5
-52
Catala i castella seran folcloriques amdues!
El catalán es un dialecto
Ciudadano ESPAÑOL, 02/09/2017 a les 04:56
+5
-72
No se puede discriminar el catalán, el español es el estandar del catalan
El catalán es una lengua en vía de extinción
Anònim, 02/09/2017 a les 07:28
+8
-76
Esta es la realidad, a pesar de los esfuerzos por salvarla y pretender situarla por encima del castellano de la clase política.

Las únicas lenguas que todavía seguirán vivas por tiempo indefinido son las imperiales: inglés, castellano, francés, etc.

La lengua preferida por los ingleses para estudiar después de la suya es el castellano. Los ingleses siempre haciendo gala de su gran sentido común.

En Barcelona el castellano es la lengua oficial de su ciudadanía, junto al inglés, alemán, francés, etc.

Las lenguas evolucionan, y en un futuro también dejarán de existir, tal como las conocemos ahora, las lenguas imperiales actuales. Todo cambia, nada es inalterable.

En Cataluña la única lengua marginada es el castellano.
I encara hi ha pallussos
Anònim, 02/09/2017 a les 09:37
Interessant
+59
-3
que en volen continuar formant part. Són els caragirats, renegats de la terra i botiflers de mena.
Corto y escueto
Anònim, 02/09/2017 a les 09:41
+5
-57
Eso es mentira
Al de les 22:48 (deixem de dir ruqueries)
frederic_p, 02/09/2017 a les 09:47
Interessant
+53
-2
Els immigrants no tenen massa ideologia amb això. Ells usen la llengua que veuen útil. Quina veuen útil? la que els hi parla tothom. Quina? el castellà. Si nosaltres els hi parléssim en català, també veurien útil el català.
La pregunta és: en quina llengua parles a un immigrant espanyol? i a un immigrant de qualsevol país? en quina llengua parles al restaurant xinès?
Segons la resposta a aquestes preguntes, et diria que el problema pel català ets tu.
Defensa del català
Racs, 02/09/2017 a les 10:22
Interessant
+63
-2
Collons, què passa? Els espanyolistes estàn de guardia i quan els sona el timbre venen en manada als digitals quan senten olor de sang, com els carronyers? No crec que vinguin a aquest diari a llegir el que s'hi diu, només venen a donar pel cul, que és el que sempre millor han sabut fer, és la seva naturalesa espanyola.
La majoria de les teories que tota aquesta manada sosté, només les defensen C's i PP a Catalunya, que com tots sabem son partits minoritaris. Si als partits indepes hi sumem els comuns i PSC, ja tenim que el 75% de l'arc parlamentari català defensa el català i la immersió, el model actual.
El català és un idioma que està en una situació força delicada i com sempre he dit, només ens te a nosaltres per sobreviure. Espanya només farà passos per acabar amb un idioma que és tan antic com el castellà i mentre siguem espanyols això anirà cada dia a pitjor. La única sortida per al català és, primer, la independència, i en segon lloc, politiques actives per a incentivar el seu us, per fer-lo atractiu, viu i necessari a tot aquell qui viu i treballa a Catalunya. No és qüestió d'imposar-lo, sinó de fer-lo necessari, de fer que sigui l'idioma del país, el seu fet diferencial en el mon.
Una enorme quantitat de castellans van venir a Catalunya en el darrer mig segle, tants com en cap altre territori i evidentment la gran majoria no van voler adoptar l'idioma del país que els acollia, en van ser refractaris ells i els seus fills i en part els nets. Perquè haurien d'adaptar-se al país que els acollia si això és Espanya? Us imagineu que a Portugal s'hagués doblat la població amb andalusos i ara el portuguès estigués en perill de desapareixer? Però això no els passarà perque Portugal és un país que te armes per poder-se defensar d'aquest tipus d'agressió lingüistica. Espanya ha maldat per fer tot el possible perquè es produís la substitució, com a França, però miraculosament el català a sobreviscut i ara cal que recuperi tot el camí perdut.

Només nosaltres el podem salvar, ningú més ho farà al món. El català és l'idioma d'aquesta terra, és el seu caràcter, la seva idiosincràcia, Espanya ho sap molt bé, acabar amb el català s'ha associat a "acabar con el problema catalán", i per això ho han fet. No oblideu educar els vostres fills en català, cal fer sentir a tots els ciutadans de Catalunya que el català és el seu patrimoni, el seu distintiu al món, la seva singularitat, el seu orgull. Qui vol la mort de quelcom que estima?
Ras i curt: som una colònia
Orellut, 02/09/2017 a les 10:42
Interessant
+56
-3
Defensen amb vehemència la "fiesta" perquè la consideren com una cosa pròpia; no defensen el català (ni cap altra llengua que no sigui l'espanyol a Espanya) perquè no ho consideren com alguna cosa que els hi pertany. Som "tierra de conquista", som la perifèria, som provincianos... o això diuen.

Salut i República catalana (i Espanya, si pot ser, que entri al segle XXI)
Saben molt be el que fan
Anònim, 02/09/2017 a les 10:59
+46
-1
Quanta menys gent sapigue catala menys gent podra llegir el que diuen en catala, i es precisament el que volen, que nomes siguin informats en castella, perque ho tenen mes controlat
per el comentari de les 23.15
Anònim, 02/09/2017 a les 12:31
+48
-2
4. La més important: què coi us importa tot això si d'aquí un mes sereu independents?

Exactament! No crec que diseccionar ara l'us del catalá a les espanyes, es particularment relevant, Espanya sempre ha sigut, es i será MONOLINGUE! no donen per més!!!

Lo important ara es tenir un plan o estrategia per potenciar al catalá al maxim, una trajectoria que el porti en el lloc que es mereix en el món de les nacions les llenguas!

1-O DIA DE L'ALLIBERAMENT NACIONAL
Ho han fet sempre aquesta gentussa
Karlus, 02/09/2017 a les 14:28
+9
-0
Fora els ocupants corruptes lladres i feixistes, si aquests feixistes, que corren per aquí si son uns inadaptats que tornin al seu poble i que no emprenyin, ni cas a aquets paios
Uns detalls.
Anònim, 02/09/2017 a les 17:36
+11
-0
A Europa no solament Espanya li te mania . Li tenen mania tots els incultes que hi han al Europarlament. Un eurodiputat d' ERC va començar el seu discurs en catalá. El president de la Eurocámara ( Durao Barroso ) li va dir que no es podia fer servir el catalá. Llavors com que l ' eurodiputat era de Meborca va començar a parlar en... Alemany . El Durao li va etzibar com si una abella l ' hagués picat una abella " Le he dicho que no se puede hablar en catalan ". Clar que li van dir que era alemany i va demanar perdó. Ara ja va demostrar que tot i ser el president de la eurocámara i haver sentit moltes vegades l ' alemany no el reconeixia. O sigui que era ruc del tot. A Frau Merkel li va semblar molt greu aquesta patinada del ruquet. Un incís si no parles be l ' alemany no fan cap esforç per entendre't. O sigui que es igual com si parlessis a una paret.
La llei de patents . El castellà no es pot fer servir per demanar patents comunitaríes. El van considerar un idioma minoritari a Europa. Per tant aquesta disposició es la lógica reacció d ' un orgullos que se sent ofès. S ' accepta l ' anglès com a deferència cap a EUA i per la gran quantitat de patents que presenten. No per el RU. Es mes si RU s ' en va de la UE aquest idioma desapareix. Cap estat l ' ha presentat com a propi. Clar que com a Paña segur que faran alguna trampa.
El castellà esta mes mort que el català. Mireu qualsevol diari ( no de Barcelona si no de Madrid o altres províncies, o revistes ) i veureu que hi han mes anglicismes que paraules castellanes. Anglicismes que tenen traducció al castellà . Una mostra la nota de la CIA del Periodico no arriba ni a Spanglish de LA o NY . Ara si s ' assembla al nou Spanglish d' Espanya.
Llocs adients per fer servir el català
Anònim, 02/09/2017 a les 20:14
+11
-0
0. A Catalunya, la Franja de Ponent, el País Valencià, les Illes Balears i Pitiüses i l’espai exterior.
1. Ajuntaments i Cases Consistorials.
2. Bancs i guinguetes financeres.
3. Biblioteques I exposicions de tot tipus.
4. Museus i altres llocs de culte.
5. Comissaries policials, duanes i punts estàtics o mòbils de reconeixement sistemàtic de documentació i verificació de dades.
6. Correus, telègrafs i telèfons.
7. Escoles bressol i de brètols.
8. Universitats i altres temples de la ciència i la sapiència.
I institucions universitàries “internacionals” radicades al domini lingüístic català.
9. Estacions de trens, autobusos i ferrocarrils de la Renfe , de la Generalitat i els transversals soterranis.
10. Aeroports i ports marítims i de muntanya.
11. Hospitals i Centres d’Atenció Primària i secundària.
12. Jutjats amb especial esment pel personal togat i per les víctimes de la societat dempeus o assegudes al banc dels acusats.
13. Compareixences als Parlaments.
14. Altres àmbits de la vida tal com botigues, magatzems i altres llocs de compravenda.
Professionals, autònoms o empresaris, de productes o serveis de tota mena.
15. Companyies logístiques de vendes on line i altres del món col·laboratiu i digital.
16. Plataformes multimèdia de continguts de lleure.
17. TICs i TACs.
I sobretot , i ara més que mai , a l’internet i a les xarxes socials i , com no , a Naciódigital.
Jordi Cañas: “Os montaremos un Ulster que os vais a cagar”
Podemita patriota español, 02/09/2017 a les 21:51
+1
-7
Pues eso.

La penúltima paraula
Galdric (Hostalric), 04/09/2017 a les 19:36
+3
-0
El bucle de la ignorància identitària en terra estranya.
No hi ha integració , com a molt adaptació, perquè pensen que no els fa cap falta integrar-se ni tampoc adaptar-se.
I com que no tenen cap necessitat ni pressió social, fiscal ni legal doncs un esforç que pensen s'estalvien.
Pla A: callar i imposar la llengua colonitzadora.
Pla B: fer-se els simpàtics fent , o no , la gara-gara i imposar la llengua colonitzadora.
Pla C: esbroncar titllant als catalanoparlants de gent malparida i insolidària... i imposar la llengua colonitzadora.
Pla N: alternatiu i indignat: treure la llengua, la física i la verbal i imposar l'idioma colonitzador.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Cartells electorals de Ciutadans per al 21-D | Josep Maria Montaner
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
La campanya de la formació taronja explota la imatge presidenciable d'Inés Arrimadas a Catalunya pensant en els beneficis per a Albert Rivera a la política espanyola | Eixamplar la bretxa amb el PP a Catalunya és bàsic per consolidar les aspiracions del partit, que busca fer forat en el duel pel vot de centre-dreta a l'Estat
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 08:54 El PSC recrimina a Lluís Puig que fos a Brussel·les mentre Àngel Ros defensava les obres de Sixena
 08:41 ÚLTIMA HORA La Guàrdia Civil escorcolla la seu de l'empresa Unipost. Els agents busquen informació sobre els preparatius de l'1-O.
 08:27 Els periodistes del Congrés castiguen Gabriel Rufián
 07:46 PORTADES «La policia blinda la frontera per si torna Puigdemont», a «El Periódico». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 07:23 La cuina de campanya de la CUP: orgànica, militant i anònima; per Aida Morales. Els cupaires també són diferents en campanya: no tenen director d'orquestra, les decisions es gesten en equip i preparen espots que ni tan sols demanen el vot.
 06:45 El DESPERTADOR de Ferran Casas: Estremera no havia d'entrar en campanya.
 06:43 ERC clourà la campanya reivindicant Junqueras amb un acte al davant de la presó d'Estremera, informa Roger Tugas. Els republicans reforçaran l'últim dia la presència de Junqueras fent un acte "simbòlic i de denúncia" al costat de la presó on està reclòs i també a Sant Vicenç dels Horts, el municipi del qual és veí i d'on va ser alcalde.
 23:26 LA CARAVANA. Layret, el «Nostradamus» de la CUP. Diversos mítings del partit de l'esquerra independentista recorden les paraules de l'advocat laboralista Francesc Layret sobre el poder popular; la contracrònica d'Aida Morales.
 23:18 LA CARAVANA El dia de Rajoy a Catalunya: del mercat de Badalona a les caves Freixenet. El president espanyol visita inesperadament la ciutat de Xavier García Albiol i al vespre demana "respecte" a l'empresariat català.
 22:52 Miquel Buch formalitza la seva renúncia a l'alcaldia de Premià de Mar al ple municipal. En el seu comiat, el número 22 de la llista de JxCat pel 21-D, ha dit marxar "orgullós de la feina feta" i confiat d'haver governat "sent una bona persona".
 22:16 LA CARAVANA. Puigdemont torna a casa (per videconferència). El president de la Generalitat rep l'escalf de Girona en un míting al qual assisteix la seva dona, Marcela Topor, a qui agraeix la comprensió. Per Oriol March
 22:13 «Empaperem» es reactiva i demana fotos de la repressió de l'1-O per tirar endavant una nova campanya. La iniciativa ha posat en marxa un nou projecte i sol·licita la col·laboració de la ciutadania.
 21:55 La CUP crida a trencar amb un estat «psicòpata» i «terrorista». L'exdiputat Quim Arrufat assegura que els catalans ha decidit deixar de ser "subdits" i que, per això, "no passaran". Informa Aida Morales.
 21:49 PÒQUER DE CAMPANYA 13 de desembre: Tardà parla per Junqueras, Iceta posa terminis, la CUP té socis i Rajoy brinda amb amics. El resum d'aquest dimecres de campanya per Joan Serra Carné.
 21:40 LA CARAVANA Marta Rovira s'encomana a Disney per fer realitat «Els impossibles»: Els periodistes regalen a la candidata d'ERC una samarreta de paròdia de la pel·lícula "Els increïbles", ja que els republicans asseguren a cada míting que són capaços de fer realitat "els impossibles"; contracrònica de Roger Tugas.
 21:33 Puigdemont eleva el to contra Iceta: «Representarà per sempre més el 155». El president i candidat de Junts per Catalunya assegura que el cap de files del PSC ha lligat el seu projecte polític al de Mariano Rajoy. Sosté que el bloc constitucionalista perdrà les eleccions i insta Iceta a acceptar el resultat de les eleccions. Informa Oriol March.
 21:29 
 21:19 LA CARAVANA Miquel Iceta és el 155. El candidat socialista al 21-D no ha viscut el seu millor dia de campanya: a Sabadell li han reservat el seient amb el número de l'article de la Constitució i el PSOE l'ha desautoritzat; contracrònica de Jordi Bes.
 21:13 Carles Puigdemont, en el míting de campanya de Junts per Catalunya: "Miquel Iceta, l’has feta tan grossa que la dimissió te la demanarà la vergonya d’haver empès els empresonaments i l’exili". Ho explica, des de Girona, Oriol March.
 21:18 Carles Riera, número 1 de la CUP per Barcelona, recorda "als companys de Podemos", que al feixisme "se'l fa fora a empentes i cops", i fa pública la "solidaritat" del partit independentista amb el "govern legítim que encara és a l'exili".
 21:12 Carles Puigdemont, des de Girona: "No pot quedar entre nosaltres cap dels efectes del 155 en vigor. Això inclou la intervenció de les finances de la Generalitat, l’ensenyament i els Mossos d’Esquadra". Informa Oriol March
 21:11 LA CARAVANA La Moreneta es posa taronja per un dia. Ciutadans fa campanya en places difícils com la capital del Bages; la contracrònica de Pep Martí
 21:08 
 21:06 El 21-D, el gran examen de Ciutadans per erosionar el PP (també a Espanya); crònica de Pep Martí. 
 21:00 Rovira acusa l'unionisme de perjudicar tots els catalans amb el 155 per guanyar vots a l'Estat. La dirigent d'ERC aposta per obrir "un gran diàleg constituent de país per posar fil a l'agulla de la construcció de la República" a partir del 21-D. Mundó critica que Cs, PSC i PP parlin del procés per obviar el Gürtel, els ERO andalusos, el rescat bancari o el buidat del fons de la seguretat social. Ho explica Roger Tugas.
 20:56 Arrufat assegura que Xavier Garcia Albiol fa uns "esforços enormes per moderar-se" i avisa al PP que els catalans són "prou intel·ligents" i "responsables" per saber què volen.
 20:45 Quim Arrufat, des de Vilanova, sentencia: "Aquest estat espanyol és democràtic perquè Franco ha mort, perquè els interessa i perquè així arriben les ajudes de la Unió Europea. Més hagués valgut que ens haguessin explicat això (a l'escola) i no hagués estat adoctrinament, sinó una imatge de la realitat".
 20:42 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, obvia els ERO d'Andalusia i carrega contra els "mals dirigents" de Catalunya i Espanya. En un míting a Sabadell amb Miquel Iceta, Sánchez ha considerat que el PSC està en remuntada, i que "no es tracta de guanyar per tornar a separar, sinó per tornar a unir"; informa Jordi Bes.
 20:41 Els «comuns» s'erigeixen en el dic de contenció per frenar Ciutadans. Xavier Domènech posa els atacs a l'escola catalana com l'evidència que Inés Arrimadas és "la candidata del PP a Catalunya". Informa Sara Gonzàlez.
 20:31 Josep Rull es compromet a seguir fent política en un míting de Junts per Catalunya a Girona: "No vull que els meus fills visquin en un estat en què s'empresoni algú per les seves idees polítiques".
 20:36 Ciutadans carrega contra la proposta d'Iceta d'indultar l'independentisme: «Preparen un nou tripartit». Carlos Carrizosa acusa els dirigents sobiranistes d'haver violat els manaments evangèlics de "no robaràs" i "no mentiràs", i assegura que Ciutadans "mai insultarà". Ho explica Pep Martí.
 20:28 Eulàlia Reguant afirma que "només amb la unilateralitat" la societat catalana serà "capaç de moure el taulell de joc de l'estat espanyol" i "tombar el règim del 78". Un règim, ha prosseguit, que "està disposat a tot per no trencar la sacro santa unitat d'Espanya, amb cunetes plenes de morts".
 20:21 Rajoy agafa les regnes de la campanya d'Albiol. El president espanyol amplia l'agenda a Catalunya i demana des de les caves Freixenet que "no es castigui ni es boicotegi ningú" per ser català. Albiol, que cedeix protagonisme a Rajoy, acusa Iceta de no atendre la "prioritat" dels catalans quan demana l'indult per a "Puigdemont i Junqueras". 
 20:22 
 20:17 Eulàlia Reguant comença l'acte de campanya de la CUP a Vilanova i la Geltrú amb un record als presos i a les persones "que no poden fer campanya tal com voldrien". "Seguirem encara que segueixin amenaçant-nos amb més presons", ha declarat.
 20:18 Carles Mundó carrega contra aquells mitjans de comunicació que afirmen que l'independentisme sent "odi" cap a Espanya, la qual afirma que "és l'expressió més repugnant" que es pot sentir. "Volem ser els millor veïns dels ciutadans de l'estat espanyol", ha clamat. Ho explica Roger Tugas.
 20:16 Lluís Guinó, vicepresident primer del Parlament en funcions, sosté que Puigdemont és el "vot útil" i reclama que Ciutadans no guanyi les eleccions ni en escons. Desafia els liberals a explicar com tenen tants recursos econòmics per fer campanya.
 20:15 Inés Arrimadas, des de Manresa: "Aquestes són unes eleccions tan importants com el referéndum d'aprovació de la Constitució".
 20:13 Marta Madrenas obre el míting de Junts per Catalunya a Girona assegurant que l'Espanya actual prové "del franquisme i de Primo de Rivera". "És un estat corrupte fins al moll de l'os", ha insistit.
 20:14 Rajoy agafa les regnes de la campanya d'Albiol. El president espanyol amplia l'agenda a Catalunya i demana des de les caves Freixenet que "no es castigui ni es boicotegi ningú" per ser català. Informa Isaac Meler des de Sant Sadurní d'Anoia. 
 20:10 Junts per Catalunya ha difós aquest dijous a la tarda un vídeo que reforça el seu missatge de campanya: "Perquè torni el president, s'ha de votar el president".
 
 20:11 
 20:07 
 19:56 Xavier Domènech: "La candidata del PP a Catalunya es diu Inés Arrimadas. El pacte Frankenstein del PP, Ciutadans i PSC significa la destrucció del bo i millor que han construït les classes populars d'aquest país" 
 

Xavier Domènech, al míting de Sabadell Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:04 El líder del PSOE, Pedro Sánchez reclama el 21-D sumar tots els vots socialistes perquè "cada vot compta". Considera que Catalunya no necessita més crispació sinó "la mà esquerra de Miquel Iceta".
 19:51 Mariano Rajoy, des de Sant Sadurní d'Anoia, agraeix a José Luís Bonet "el seu esforç empresarial i la valentia a l'hora de defensar les seves posicions". Ho ha dit en un acte a la capital del cava acompanyat del cap de llista del PP, Xavier García Albiol.
 19:52 El cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, titlla de "personatge infame" el diputat de Ciutadans Toni Cantó per presentar resolucions contra l'escola pública catalana al Congrés dels Diputats 
 

 
 19:48 Carlos Carrizosa (Cs) diu a Manresa que els dirigents sobiranistes han incomplert els manaments evangèlics de "no mataràs" i "no robaràs", i han insultat, però que ells mai insultaran. 
 19:49 El 155 persegueix Miquel Iceta. Abans de l'inici del míting del PSC a Sabadell, els periodistes s'han adonat d'una d'aquelles casualitats que preparades no surten millor. La cadira reservada per a Iceta, i que duia el seu nom, també tenia el número que ha marcat la política catalana en les darreres setmanes: 155. Membres de l'equip d'organització del míting s'han afanyat a arrancar l'etiqueta amb la xifra.
 

La casualitat ha volgut que a Iceta li toqui el seient... 155. Foto: Cedida

 19:46 Elisenda Alamany, número dos de Catalunya en Comú-Podem: "No volem les retallades de Puigdemont ni les imposicions de la senyora Inés Arrimadas. És l'escola pública la que garantirà i garanteix que siguem un sol poble" 
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler
01/01/1970
El president espanyol visita inesperadament la ciutat de Xavier García Albiol i al vespre demana "respecte" a l'empresariat català
Llançament de quatre satèl·lits des del Port Espacial de Kourou | ESA
01/01/1970
Aquesta setmana s'han posat en òrbita quatre satèl·lits que donaran servei de localització, navegació i rescat
Pancartes amb els lemes electorals de les tres candidatues independentistes, al centre de Vic | Adrià Costa
01/01/1970
Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de trepitjar Catalunya i ser empresonat si guanya el 21-D | Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira
Míting d'inici de campanya d'ERC a Vic. | Albert Alemany
01/01/1970
El comitè de campanya, liderat per Sergi Sabrià, té dues reunions cada matí, però llavors ha de coordinar la tasca amb els dirigents exiliats o empresonats, els independents i els partits de la candidatura