Barcelona: comerç

​De botiga centenària a restaurant: l'inevitable destí d'El Indio del Raval

L'Ajuntament de Barcelona no pot frenar la conversió de l'històric establiment de teixits que va tancar el 2014 | Una granja del Born es converteix en el 22è Starbucks de la ciutat, però el comerç també té una bona notícia: el London Bar ressuscitarà

per Jordi Bes , Barcelona, 5 d'agost de 2017 a les 17:37 |
El Indio del Raval va tancar el 2014 | Jordi Bes
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Indio serà un restaurant sí o sí. La centenària botiga de teixits del Raval de Barcelona, que va tancar el 2014, es convertirà en un establiment de restauració malgrat els intents de l'Ajuntament per frenar-ho. La desaparició dels comerços més genuïns de la capital catalana no es limita aquí: la granja Xador del Born s'ha convertit en un Starbucks i la merceria Santa Ana es manté, però ja ha deixat el Portal de l'Àngel per anar a un lloc menys concorregut. Però no tot són males notícies: el London Bar ressuscitarà de la mà del creador del Circ Històric Raluy.

L'establiment El Indio va obrir al voltant del 1870 al carrer del Carme i està inclòs en el pla municipal per conservar els establiments emblemàtics. Malgrat això, els veïns de l'edifici han aixecat la veu d'alerta perquè asseguren que els propietaris del local s'han venut bona part del mobiliari. A més, els preocupa que no es tracti amb prou cura l'establiment i que a sota de casa s'hi acabi instal·lant un restaurant que els ocasioni molèsties i no els deixi descansar a la nit.


La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, s'ha reunit amb els veïns aquesta setmana per dir-los que l'Ajuntament no pot evitar l'obertura del restaurant. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul el Pla d'usos del 2013, la normativa que regula les activitats al districte, i això ha obert una porta a tirar enrere projectes que el govern d'Ada Colau rebutja, com ha estat el cas del polèmic hotel de Drassanes. Malgrat això, aquesta via no serveix per a El Indio.

"En algun moment El Indio acabarà tenint la llicència", reconeix la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin

Segons admet Pin a NacióDigital, "en algun moment El Indio acabarà tenint la llicència", malgrat que està convençuda que no li calen més restaurants a la zona. Segons la regidora, l'anul·lació del Pla d'usos sí que permet impedir l'hotel de Drassanes però no que s'hi faci un restaurant en l'històric local on es venien teixits. "No podem aplicar de manera arbitrària la normativa", subratlla, però promet que el consistori estarà "a sobre" per garantir que "no es fa malbé" l'establiment.

L'anul·lació del Pla d'Usos no l'afecta


Amb el tancament d'El Indio el 2014, els propietaris van vendre el local a un grup de restauració, el qual va traslladar fins a l'establiment una llicència de restaurant d'un altre indret de Ciutat Vella, una possibilitat que es contemplava en el Pla d'usos que l'anterior govern de Xavier Trias va pactar amb el PP, i que és el que ha declarat nul el TSJC. Els propietaris van obtenir un certificat d'aprofitament urbanístic, de manera que no es veuen afectats per la suspensió de llicències que el Districte va dictar l'octubre passat per redactar un nou Pla d'usos.
 

Un cartell domina a l'edifici: L'Ajuntament mata El Indio. Foto: Jordi Bes


En el cas de l'hotel de Drassanes que promovia la cadena Praktik, l'Ajuntament n'ha denegat la llicència escudant-se en el fet que la companyia hotelera havia esgrimit el Pla d'usos ara anul·lat per defensar la legalitat del seu projecte. Praktik ha presentat recurs de cassació a la sentència del TSJC, de manera que encara no és ferma. Com és que l'Ajuntament pot frenar l'hotel de Drassanes i no la conversió de la centenària botiga de teixits?

Davant d'un cas com l'anul·lació del Pla d'usos, la llei estableix que impera el silenci negatiu quan es tracta d'una obra nova, és a dir, que la llicència queda denegada si l'Ajuntament no havia contestat encara a la petició. Però quan es tracta d'una construcció ja feta, passa just el contrari, i impera el silenci positiu, o sigui que el permís queda concedit. El consistori ha esgotat totes les vies, però queda una remota possibilitat: que els veïns impedeixin al restaurant fer la sortida de fums. A la pràctica, això no evitaria que el local fos de restauració igualment, encara que fos només de menjar fred.

De Granja Xador a Starbucks al Born

La Granja Xador, decorada amb ornaments d'inspiració modernista, ha baixat la persiana. En el seu lloc s'ha instal·lat un Starbucks, el que fa 22 a la ciutat, que obrirà el dimarts. La revista TimeOut ha avançat aquesta setmana el canvi de l'establiment, del número 61 del carrer Argenteria, al Born, i que la multinacional nord-americana no ha conservat el mobiliari. No obstant això, Starbucks assegura que va rebre el local "sense cap tipus de mobiliari" i que, en tot cas, "no existia cap tipus de protecció" sobre els elements de l'interior.
 

La Granja Xador ja és un Starbucks. Foto: Jordi Bes


L'Ajuntament explica que ha inspeccionat el local i ha obligat a fer canvis en el projecte, els quals l'empresa està executant. El consistori confirma que el local "no estava protegit" i que "l'única protecció" la té l'edifici del costat, de tipus B, en el marc de l'entorn de protecció de Santa Maria del Mar. No ha transcendit els motius pels quals ha tancat el Xador. Un veí del mateix l'edifici ha relatat que el propietari va morir i des de llavors s'ho havien quedat els fills i "tot han estat problemes". Segons ell, l'esposa vivia molt a prop i també ha deixat el barri.

El London Bar del Raval tornarà

El selecte club de 30 establiments emblemàtics de gran interès suma bones notícies. Després de més d'un any d'incertesa, el mític London Bar del Raval, obert el 1910, ressuscitarà de la mà del creador del Circ Històric Raluy, Carlos Raluy. Així es dona compliment al testament de la darrera propietària, Eli Bertran, que va morir el 2016. La nova propietat vol restaurar el local i convertir-lo en punt de trobada i escenari d'espectacles de varietats. El London Bar està al carrer Nou de la Rambla, i combina un estil modernista amb una ambientació bohèmia.

Un altre establiment emblemàtic de gran interès, l'Antiga Cereria Lluís Codina del carrer del Bisbe, al Gòtic, ha tingut un destí diferent. Ha recuperat l'aspecte que lluïa "el dia que es va inaugurar", segons relata Toni Mas, però ja no s'hi venen espelmes, sinó espardenyes. La cereria va obrir el 1925 i va tancar l'any passat després d'entrar en concurs de creditors, i els responsables de la botiga de souvenirs del costat es van quedar amb el local. Això sí, el seu passat es pot endevinar des del carrer: amb un joc de miralls es mostra un obrador de ceres.
 

El London Bar del Raval està tancat des del maig del 2016. Foto: Jordi Bes


La merceria Santa Ana deixa el Portal de l'Àngel

La merceria Santa Ana ja ha fet efectius els seus plans de deixar el Portal de l'Àngel, on havia començat el 1935, i s'hi ha estat fins al 31 de juliol. La venda al detall reobrirà el setembre al carrer Moles, a uns 200 metres de la botiga de sempre. Allà han traslladat els calaixets on guarden els botons i unes calaixeres originals de la merceria, han explicat els seus responsables. Els propietaris volen treure més rendiment de l'edifici que tenen al Portal de l'Àngel i per això s'han traslladat, però encara no han tancat cap acord per llogar-lo. En un dels baixos hi està arrendada la sabateria Scala Dei.
 
Aprovació inicial del nou Pla d'usos el setembre
L'Ajuntament ultima la redacció del nou Pla d'usos de Ciutat Vella, que espera aprovar inicialment a finals de setembre. Segons la regidora del districte, Gala Pin, la intenció és "recuperar l'esperit" del pla del 2010 que va elaborar la llavors regidora de Ciutat Vella, Itziar González, i acabar amb la tendència "més liberalitzadora" del de Trias del 2013. La intenció municipal és acabar amb la possibilitat de traslladar llicències de zones saturades a les que ho estan menys, i establir límits en funció de la densitat dels establiments.
 

 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació