​Els veïns de Gràcia acceleren els guarniments per al bicentenari de la festa

"La història interminable", els 100 anys de la Revolució Russa o les "Mil i una nits" són alguns dels temes escollits

Veïns de Verdi del Mig preparen els guarniments de la festa de Gràcia
Veïns de Verdi del Mig preparen els guarniments de la festa de Gràcia | ACN
Redacció
03 d'agost del 2017
Actualitzat a les 11:40h
Quan falten menys de dues setmanes per la Festa Major de Gràcia els veïns dels 22 carrers i places, que guarneixen les seves vies, acceleren els seus treballs per tenir-ho tot a punt per al dia 15, quan es donarà el tret de sortida a les celebracions. Aquest no és un any qualsevol, ja que es commemora el bicentenari de la festa del barri barceloní i els veïns en són ben conscients.

Oriol Ramberg, del carrer Fraternitat de Dalt, ha admès, en declaracions a l'ACN, que el bicentenari simbolitza més pressió per fer-ho millor però també gaudeixen més del seu treball per tot allò que representa aquesta efemèride. La història interminable, els 100 anys de la Revolució Russa, la immigració durant els anys 40, 50 i 60 a Espanya, la metamorfosi de la papallona o les Mil i una nits són alguns dels temes que han escollit els veïns.

Els treballs dels guarniments dels carrers de Gràcia ja fa dies que dura, fins i tot molts mesos, però aquesta setmana s'està accelerant força. De fet, és fàcil veure aquests dies els seus veïns treballant, retallant, pintant, cosint, polint els objectes... El dia 5 es tallaran els carrers i començarà l'embranzida final. En total són 22 carrers i places que es transformaran entre el 15 i el 21 d'agost.

Entre les novetats d'enguany es guarnirà de nou el carrer Gran de Gràcia, com s'havia fet dècades enrere, i es recuperaran les enramades vegetals al carrer Francisco Giner. A més, aquest any s'afegeixen dos espais a la festa, el carrer Maspons i el carrer Jesús.
 

Més preparatius per a la festa de Gràcia a Verdi del Mig. Foto: ACN


L'Associació de Veïns del Carrer Fraternitat de Dalt s'han endinsat de nou en un món fantàstic. Després d'haver creat per a l'edició anterior el guarnit "Joc de tronats", enguany han optat per "Neverending fratern", un guarniment que s'inspira en La història interminable. Els visitants hi podran veure escenes i personatges "mítics" de la pel·lícula, des de les esfinxs i el cargol fins als protagonistes del relat. "Sempre volem que la gent pugui reconèixer el guarnit que fem", ha afirmat Oriol Ramberg, membre de l'associació.

El guarniment del Carrer Verdi del Mig és difícil d'explicar fins i tot pels seus propis creadors. "Atmos(feres)" pretén, com el seu nom indica, traslladar el públic a espais únics a través dels sentits. "Quan crees un concepte nou és difícil definir-lo" ha explicat Susana Font, veïna del carrer. I és que aquest guarniment parteix d'una idea, però s'ha anat construint a partir dels materials reciclats que els veïns han anat trobant, mudant la seva pell constantment.

Un bicentenari emocionant

Per a Font el fet que enguany se celebri el bicentenari resulta emocionant: "Et remou per dins perquè penses en tothom que ja no hi és però que ha sigut partícip d'aquesta història". De fet, gairebé totes les mares i els pares dels veïns que col·laboren en la construcció del guarnit van formar part de la primera junta del carrer. Segons aquesta veïna, el premi no és important per a ells. "Per a nosaltres l'únic sentit és mantenir viva la festa major". Fins i tot ha destacat la importància de la presència de les noves generacions en el treball dels guarniments i creu que se'ls hi ha de traslladar aquesta il·lusió.

Al carrer Progrés han decidit fer memòria d'un altre aniversari: el centenari de la Revolució soviètica de 1917. Segons Dani Vázquez, membre de la Comissió de Festes, han volgut recordar "el sorgiment d'una nova societat per a trencar amb l'opressió i les desigualtats". Per a representar aquesta efemèride, han escollit les figures més rellevants en la revolució: a una banda del carrer, la pagesia i el camp, amb tractors, granges i més eines; a l'altra banda, els obrers i el món de la indústria.

Per a unir totes dues parts, diverses figures intercanviaran eines al llarg del carrer, començant per la falç i el martell. Segons Vázquez, el seu repte ha estat fer un guarnit "agradable i simpàtic per a tothom a partir d'un procés revolucionari i bèl·lic". Aquest veí ha explicat que, durant el procés de creació i construcció del guarniment, han buscat el consens i han treballat de manera assembleària, donant veu a tothom. "Cada any es crea una nova família", ha afirmat.
 

Un detall dels preparatius del guarniment al carrer Fraternitat de Dalt. Foto: ACN

Arxivat a