El Govern anirà al TC per defensar la via de la desconnexió exprés

El conseller de la Presidència, Jordi Turull, carrega contra la "persecució ideològica preventiva" del govern espanyol en relació al referèndum

01 d'agost del 2017
Actualitzat a les 21:24h

Reunió del Govern de l'1 d'agost del 2017 Foto: ACN


El conseller de la Presidència, Jordi Turull, ha anunciat aquest dimarts que el Govern es personarà davant del Tribunal Constitucional (TC) per defensar la reforma del reglament del Parlament, la via que ha de permetre la desconnexió exprés. Si no fos estimat aquest recurs, l'executiu presentarà al·legacions "en defensa de la constitucionalitat de la norma" i demanarà l'aixecament de la suspensió de l'article impugnat.

"Es tracta d'una persecució ideòlogica preventiva", ha indicat el portaveu del Govern, que ha destacat que al Congrés dels Diputats es fa "ús i abús" de la lectura única que el Constitucional ha tombat. "La suspensió del reglament és una indecència", ha apuntat Turull, que pràcticament ha descartat que la llei del referèndum es tramiti com a projecte presentat per l'executiu.

El conseller de la Presidència ha ironitzat amb la "proximitat" de l'alt tribunal amb la Moncloa. "Els sortiria més a compte tenir la seu allà", ha considerat Turull, que ha considerat que el sobiranisme "no s'aturarà" amb recursos com aquest.

La suspensió del TC va arribar només cinc dies després de l'aprovació de la reforma del reglament del Parlament. El Constitucional, a banda de deixar sense efectes la iniciativa, adverteix la mesa de la cambra que no pot impulsar cap llei a través dels mecanismes pensats per la desconnexió exprés, i avisa que s'enfrontarien a responsabilitats penals. La mesa de la cambra es reunirà el 16 d'agost per admetre a tràmit la norma del referèndum, registrada ahir per Junts pel Sí i la CUP, i a partir d'aquí es desenvoluparà tot.