Entrevista

Vicent Sanchis: «Soc aquí per obeir el Parlament, i no a cap altra administració»

El director de TV3 afirma que una "intervenció" de l'Estat no tindria justificació i "representaria un desgast enorme"

Considera que el Parlament es va "excedir" reprovant-lo i és comprensiu amb els nomenaments de la CCMA perquè "intentar que tot sigui consensuat i molt professional està bé, però després no funciona"

Es felicita del fracàs dels que "intenten desprestigiar" els informatius i diu de Toni Soler "que un dels nou presentadors de TV3 tingui perfil independentista és una estranya manera d'estar al servei del procés"

| 30/07/2017 a les 19:57h
Especial: Les entrevistes de NacióDigital
Arxivat a: Mitjans, entrevista, Toni Soler, CCMA, periodisme, mitjans, mitjans de comunicació, procés català, TV3, Vicent Sanchis
El director de TV3 Vicent Sanchis | Adrià Costa
Vicent Sanchis (València, 1961) arriba una mica tard a l'entrevista amb NacióDigital. Però ve de bona lluna: "Avui estic de bon humor perquè ahir les audiències ens van anar molt bé", diu. I és que les audiències són una de les prioritats del director de TV3, que va ser nomenat fa quatre mesos després de la fulminant destitució de Jaume Peral pel malestar que va causar el tractament dels casos de corrupció de CDC. Creu que la mala tendència ha canviat "absolutament" i recorda que la pública al maig ja lluitava pel segon lloc al rànquing d'audiències i al juny pel primer i que al juliol i l'agost, "terribles per TV3", seran els segons.

Sanchis vol una TV3 que reconnecti amb el públic, que sigui més popular, que doni la batalla per posar-se al dia malgrat les restriccions i que estigui en línia amb el procés en la mesura que ho està el Parlament. Sanchis és periodista i havia fet de guionista per TV3 abans de dirigir durant una dècada l'Avui i fer de director de Barça TV. Darrerament havia estat vinculat a El Temps i feia diverses col·laboracions periodístiques, entre elles en aquest diari. 

- Volíem preguntar-li per la caiguda d’audiència de TV3, que aquest any l’ha dut a desplomar-se a mínims històrics, però el 30% de quota de pantalla assolit amb el documental Las cloacas de Interior obliga a replantejar la pregunta. És possible tornar a aquestes enyorades audiències?

- No, són del tot anòmales. Les aconseguim amb el futbol i amb alguns productes que s’acosten al 20% de quota, però sense arribar a registres dels de consum fàcil que fan algunes privades i que TV3 no emet. La fragmentació del consum fa que els líders, a tot estirar, estiguin al voltant de l’11% de quota. I això vol dir que aquells temps d'audiències del 25% acumulades en un dia, ara és impossible. I alerta, perquè no s'estan mesurant bé les audiències televisives: se centren en la televisió convencional i aquest consum menysté una franja d’edat enorme entre els 10 anys i els 50 que consumeixen en altres suports. Quan això canviï el competidor de TV3 no serà Telecinco, serà Youtube.

- Li sorprèn que cap televisió espanyola més enllà de Gol TV hagi emès Las cloacas de Interior?

- Sí. Hi ha uns quants canals de televisió privats a Espanya que mai emetrien un documental així. Però, per contra, hi ha algun canal -La Sexta, per exemple- que podrien haver tingut l’ocurrència de fer-ho. Per què no ho han fet? Pot ser que hi hagi hagut pressions o, senzillament, perquè no volen embolics. M’estranya perquè hi ha un bon repartiment de papers en l’actual divisió de canals a Espanya. Alguns que es dediquen a acontentar un públic proper a Podem ho podria haver fet. No ho han fet. Han rebut pressions? Que ens ho expliquin ells...

"El meu nomenament va ser polèmic, sí, però sempre m'acompanya la polèmica"

- I a TV3 hi ha hagut algun tipus de pressió?

- Sí, pressió externa perquè s’emetés el documental. Quan un munt de gent comença a dir que cap televisió el vol ja t'estan induint a emetre'l. Tot i així, nosaltres ja havíem pres la decisió molt abans. Des del primer moment hi estàvem interessats, però això ens va refermar.

- Fa quatre mesos que és director. El seu nomenament no va tenir consens polític i, fins i tot, el Parlament el va reprovar. Com ho va viure?

- El Parlament hauria de conèixer les seves lleis. El director de TV3 no es nomena per consens de grups parlamentaris, això aniria contra l’esperit de la llei. El meu nomenament només depèn del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). I dins d’aquell ens, vaig tenir bastant consens, tant com que només va haver-hi un vot en contra. Per tant, el consens que a mi m’afectava, hi era. El Parlament va excedir-se. Hi havia maniobres clarament partidistes que respecto. Malgrat tot, com que sentia que el meu deure era seguir les indicacions del Govern i del Parlament vaig posar el meu càrrec a disposició, però la CCMA em va demanar que seguís. El meu nomenament va ser polèmic, sí, però sempre m’acompanya la polèmica...
 

Vicent Sanchis al seu despatx a Televisió de Catalunya. Foto: Adrià Costa


- El sistema de nomenament de la CCMA és prou adequat?

- Les televisions públiques i els parlaments tenen tendència a complicar-se la vida. S’intenta partir d’uns consensos que moltes vegades dificulta moltíssim els funcionaments dels mitjans. Intentar que tot sigui consensuat i molt professional està bé, però després no funciona. Potser amb el temps ens anirem fent nòrdics però per ara ens compliquem la vida. Jo sóc partidari de simplificar-ho tot.

- No creu que una CCMA triada pels partits i amb poques incompatibilitats mina la credibilitat dels mitjans públics i els seus directius?

- No, la credibilitat la demostra l'audiència. La més significativa, en aquest sentit, és la dels informatius i, malgrat la fragmentació, manté uns nivells molt bons. Així ho reflecteixen també els baròmetres d’opinió. Per tant, diria que no afecta.

"La credibilitat la demostra l'audiència i no el sistema de tria dels directius. I els nostres informatius tenen nivells molt bons"

- Els consensos es demanen precisament per evitar les decisions de part.

- Li posaria algun exemple de televisió veïna que no trien perfils professionals perquè el consens porta a gent anodina. El que s’ha de garantir és que els equilibris funcionin, que els mitjans funcionin i que tot el procés de contractació de professionals i de servei sigui absolutament transparent. I això s’ha de fer de la manera menys complicada.

- Com veu TV3 passats aquests primers mesos al càrrec?

- He confirmat els defectes i les grans virtuts que es detectaven des de fora. No hi ha hagut sorpreses. Fem moltes coses molt ben fetes però també hi ha disfuncions pel desgast de model. En aquesta casa han envellit moltes formes de procedir.
 

Vicent Sanchis. Foto: Adrià Costa


- I també ha envellit molt la plantilla...

- Si consideren que una mitjana d’edat de 47 anys és vellesa...

- Només hi ha tres persones per sota dels 30 anys d'entre 1.900 treballadors.

- És cert que convé que hi hagi renovacions, però el Govern té un pressupost assignat i és qui dona les instruccions respecte les ampliacions de plantilla. Es podria fer aquesta reflexió, perquè el capítol u d'aquesta casa realment representa un percentatge molt alt de la despesa general, però primer se n'hauria de fer d'altres...

- La manca recursos continua sent, doncs, la seva espasa de Dàmocles?

- No és la gran espasa de Dàmocles, però afecta molt el funcionament de TVC. El percentatges de recursos que es dediquen a la plantilla és discutible, però cal dir que és molt elevat. Jo crec honestament que el model de TVC s’ha de replantejar i s'ha de fer les vegades que faci falta. El sector de l’audiovisual està canviant moltíssim, i els mitjans han d’estar contínuament repensats. Els models d’empresa actuals no tenen res a veure amb els de fa trenta anys.

"Nosaltres tenim escrúpols, però hem d'actuar com si no en tinguéssim perquè competim amb gent que no en té"

- Està morint el model de televisió convencional?

- Absolutament.   

- I davant d’això, TV3 com reacciona?

- Com podem. Mirem de destinar bé els recursos que tenim i equivocar-nos el mínim amb les apostes. En televisió diuen que per cada programa que funciona, n’hi ha cinc o sis que no. Nosaltres no ens ho podem permetre: de cada deu han de funcionar-ne vuit. També estem reaccionant canviant alguns sistemes de treball. Estem competint amb gent que no té escrúpols. Nosaltres en tenim, però hem d’actuar com si no en tinguéssim.
 

Vicent Sanchis. Foto: Adrià Costa


- Fa us mesos vostè va dir que la gent deixava de veure TV3 perquè s’avorria. Vostè ha apostat clarament per l'entreteniment, incorporant alguns formats que han funcionat a les televisions privades. On és el límit?

- Hi ha d’haver un equilibri, però un 60-70% de la graella ha de ser entreteniment. La gent no mira la tele per patir. Dilluns, per exemple, vam estrenar una sèrie molt bona de la BBC, aclamada per la crítica: The Last Kingdom. És una aposta personal. Va començar amb molt bona audiència i en el segon capítol, en una pausa, la gent se'n va anar a la pel·lícula d'Antena3. Això què vol dir? Que la gent, en algunes hores del dia, vol passar-s’ho bé. Ara, també vol veure documentals importants, informatius de rigor i de qualitat, programes que si no els fa TV3 no els fa ningú, i també televisió en català.

- I programes com Fora de carta? Ens referim al debat posterior al programa.

- Sí, ho diu l’audiència que no ha baixat dels dos dígits. I, en canvi, hi ha programes que fem amb totes les pretensions del món de ser didàctics que no arriben al dos per cent. I després hi ha una altra cosa, la lluita per l’audiència ja no és fins les 12 de la nit. S’ha allargat fins a les dues i, per tant, has d’allargar el prime time i les teves apostes. És cert que hi ha alguns crítics que no els ha agradat Fora de carta, però no només ells veuen la televisió. Que em diguin si aquest programa incompleix d’alguna manera la funció pública de TV3. No ens arribat cap notícia en aquest sentit.

- TV3 ha de competir amb Netflix en les sèries?

- TV3 ha de competir amb tothom. Les sèries estan de moda, estan substituint les pel·lícules. Efectivament és un dels nostres competidors, com Youtube. Però són competidors que podem intentar aprofitar. Aquest és el joc. Per un costat, els hem d’intentar guanyar i, per l’altre, els hem d’intentar aprofitar. Netflix també és una bona plataforma de venda per als nostres productes.
 

Vicent Sanchis amb Ferran Casas i Irene Ramentol Foto: Adrià Costa


- Vostè què mira quan és a casa?

- Ara, TV3.

- Vol dir des de que és director?

- Clar. I, abans, evidentment mirava els informatius TV3, algun programa de prime time...

- No ho està dient per quedar bé?

- No, en absolut.

- Però més enllà dels informatius, què consumia?

- Sèries, com molta gent. La gent només parla de sèries, i realment és el que està de moda. The Last Kingdom, que ara hem estrenat a TV3, la vaig veure pagant a Netflix, per exemple. Ara l’avantatge és que TV3 la fa en català i no cobra.

- La graella de TV3 feia temps que presentava símptomes d’esgotament. De cara la temporada vinent ha quedat totalment renovada. Quins són els punts forts?

- Intentar fer-ho diferent. Allò que s’havia esgotat, fer-ho d’una altra manera. Jo tinc la sensació que si abans els programes duraven cinc o sis anys, ara -tret d’alguna excepció com Jordi Hurtado-, és molt diferent. La gent és fidel sentint la ràdio i infidel mirant la tele.

- Què passarà amb Esport3? Vostè fa uns mesos va posar en dubte la seva viabilitat...

- Jo ho poso en dubte tot. Si ens costa poder posar en marxa programes potents en prime time per l’escassetat de recursos, com podem plantejar-nos reforçar el 3/24, incorporar programes nous al 33 o comprar sèries pel Super3? No podem perquè no tenim el mínim cobert, que és allò que ens aporta la publicitat. Sí, cal un gran replantejament sobre tot això. Aquell dia vaig parlar d'Esport3, però podria parlar de qualsevol altre canal. Ens hem de plantejar què estem fent quan moltes vegades no podem fer-ho. Ara, per exemple, el Canal33 és a les antípodes del que m’agradaria...

"Si no tenim recursos pel prime time, com hem de reforçar el 3/24, fer programes nous al 33 o comprar sèries pel Super3?"

- Què li agradaria que fos?

- Un canal amb programació cultural de qualitat que atragués una audiència més selectiva i restringida. Però si no es pot pagar, tot plegat no té massa sentit. 

- S'ha plantejat que l’oferta cultural i infantil deixin de compartir canal?

- Jo trobo que això està ben vist. La fórmula híbrida té sentit. Els nens de fins a vuit o nou anys durant el curs veuen la televisió fins les deu de la nit, i a partir d’aquí els adults. Tot i que és cert que és un model que no deixa de beure del passat perquè avui es pot consumir qualsevol producte a qualsevol hora. 

- Una de les grans apostes de la temporada vinent és un informatiu satíric que presentarà Toni Soler. Quina és la intenció d’aquest programa?

- He buscat ocupar un espai que els experts en diuen access (accés) i que és la franja prèvia al Telenotícies, coincidint amb el moment en què la gent arriba a casa. Aquesta franja es pot aprofitar de moltes maneres. Es pot fer un concurs, que funciona molt bé, però jo crec que en un moment d’una màxima intensitat política, un informatiu amb dosis d'ironia és una bona manera de captar l'audiència. Això si funciona, funciona. I pot funcionar al llarg d’una temporada o dues, o menys perquè canvien les circumstàncies polítiques que fa que la gent no hi tingui tant interès. Perquè, francament, un 30% en un documental com Las cloacas de Interior és una exageració que només s’entén pel moment.
 

Vicent Sanchis. Foto: Adrià Costa


- En el moment polític que vivim, com vostè diu, i amb el perfil de Toni Soler, ja sap quina lectura se’n farà... Que TV3 està al servei del procés.

- Doncs que es mirin la graella. Començant pel matí, on tenim una presentadora que es diu Lídia Heredia, i una altra que es diu Núria Roca. Després també hi ha els presentadors d'informatius, el Vador Lladó i la Ruth Jiménez. I, sí, també hi ha el Toni Soler. Això és estar al servei del procés?

- Sí, però Soler parlarà de política.

- Com els presentadors dels informatius. Els programes informatius parlen de política. I al final, agradi o no, un informatius interpreta el món a la manera que estimen els seus responsables. Aquella gent que diu que el periodisme és objectiu, que Déu els conservi la vista! El periodisme és tan objectiu com ho és tot. El periodisme el que ha d’intentar ser és honest, però parteix sempre d’unes circumstàncies pròpies dels equips que els fan. I això es pot aplicar a qualsevol presentador o director. Si un presentador té perfil independentista, i vuit no, doncs és una estranya manera d’estar al servei del procés... Qui diu això té moltes ganes de desprestigiar TV3 i no és cap novetat. Intenten desprestigiar els informatius però tenen un problema perquè mantenen el prestigi.

"Aquella gent que diu que el periodisme és objectiu, que Déu els conservi la vista! El periodisme ha d’intentar ser honest"

- Tem que en les pròximes fases del procés pugui haver-hi alguna mena d’intervenció, directa o indirecta, a TV3?

- Els mitjans són un termòmetre molt fidel de la temperatura democràtica d’una societat. I són un punt molt sensible i fràgil. Jo no em vull ni em puc imaginar cap mena d’intervenció en un mitjà de comunicació públic de la Generalitat perquè no tindria cap justificació i perquè representaria un desgast enorme per aquell que perpetraria l’acció. Per tant, d’entrada ni li trobo massa sentit ni considero que es pugui arribar a produir. Altra cosa és que la Generalitat prengués alguna decisió que TV3 es veiés amb el deure de complir, perquè és la nostra obligació, i que això no agradés a una altra administració. Doncs quan arribi aquest moment ja veurem...

- TV3 es podria veure en les circumstàncies d’haver de desobeir.

- El Govern ha deixat clar que no posarà en perill els funcionaris. Per tant, els treballadors de TV3 poden estar tranquils. Respecte als responsables d’aquesta casa, torno a insistir que el meu nomenament és laboral i depèn del Consell de Govern de la CCMA i jo he d’atendre, en aquest sentit, les peticions de la CCMA, de la Generalitat i del Parlament.
 

Vicent Sanchis Foto: Adrià Costa


- Però, per exemple, si se suspèn la campanya institucional com va passar amb el 9-N, què farà TV3?

- Quan arribi el moment, ho comunicarem. En aquest criteri no puc actuar sol i caldrà parlar-ho. Mentre no passi, i com que ningú m’ho ha plantejat d’una manera tan descarnada, doncs no ho tractem.

- Està dient que no s’ha imaginat els possibles escenaris que podrien venir els propers mesos? Haurà previst com abordar la campanya del referèndum...

- Si es refereixen al vessant informatiu, doncs com qualsevol altra. Si, en canvi, es refereixen a la publicitat institucional, quan arribi el moment ho haurem de valorar i decidir. I sí, clar que ho he previst. No crec que cap responsable en aquesta casa no ho hagi fet, però m’estimo més esperar al moment. El que sí que els puc dir és que al Consell de la CCMA encara no ho hem tractat.

- Però quina és la seva posició personal?

- Doncs que soc aquí per obeir les instruccions del Consell de Govern de la CCMA i del Parlament. De cap altra administració.

"El Govern ha deixat clar que no posarà en perill els funcionaris. Per tant, els treballadors de TV3 poden estar tranquils"

Com imagina la cobertura que ha de fer TV3 d’aquest referèndum?

- Ha de ser el màxim d’ambiciosa possible. I després hi haurà espais més complicats que hauran de donar cobertura a les diverses posicions polítiques.

- Per ara pinta que els actors del "no" no compareixeran...

- Sí, però no sabem què dirà la llei del referèndum o la normativa que se’n derivi. Serà un procés referendari i totes les posicions hauran de tenir els seus espais. Què passa si alguns actors rebutgen ocupar el seu espai institucional? Haurem de mirar què diu la normativa i assessorar-nos legalment. Jo crec que tot això la llei del referèndum o la normativa derivada ho preveuran. Realment seria estrany que algun d’aquests espais quedés buit... Alguna vegada ho he vist en eleccions passades, i es posava el cartell. Ja ho veuen, s’han vist coses molt estranyes, no estem inventant res.

- Com s’imagina TV3 el 2 d’octubre?

- Com la societat catalana. És absolutament temerari afirmar què passarà, però d'entrada TV3 aspira sempre a actuar amb normalitat. Per tant, en primer lloc, serà com és. I a partir d’aquí, serà com acabi decidint la societat. Però sempre amb la voluntat de ser un mitjà públic de màxima referència. D’una manera o altra, TV3 ha d’intentar sempre seguir fent el paper que ha fet tan bé en els trenta anys que porta d’existència. 
 

Vicent Sanchis. Foto: Adrià Costa

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Sóc aquí!
Anònim, 30/07/2017 a les 20:18
+69
-67
El primer que ha de fer TV3 i el seu director és parlar bé el català. I en català, com va dir Terradellas, es diu "sóc aquí".
TV3 = Agitprop
Anònim, 30/07/2017 a les 21:09
+41
-172
Doncs el resultat d'obeir a la minsa majoria del parlament es inversament proporcional a l'index d'audiencia de la cadena. TVen 3.
per TV3=Agitprop
Anònim, 30/07/2017 a les 21:27
Molt interessant
+162
-26
És curiós, però a casa vam deixar de veure TV3 de mica en mica per, precissament tot el contrari, la trobàvem insofriblement espanyolista.

És massa aviat per jutjar la feina d'en Sanchis, però no ho tindrà fàcil, hi ha massa contractats sociates blindats de l'època dels tripartits.

Bona sort, Vicent.
obediencia debida
Casanovas, 30/07/2017 a les 21:29
+41
-171
Vamos, un gran ejemplo de periodismo y objetividad.
De chiste.
No em facis riure, 20:18 !!!
Tarradellas? la llavor del sociatisme col·laboracionista?, 30/07/2017 a les 21:44
Interessant
+144
-65
M'estimo més un català que digui 'estic' que un renegat que digui 'sóc'.
reprovar
Anònim, 30/07/2017 a les 21:48
+31
-131
doncs la majoria del parlament el va reprovar. Així expliqui'ns de nou a qui obeeix. A Junts pel Sí? Val. D'acord.
Molts ànims Sanchis
Mje, 30/07/2017 a les 22:56
Molt interessant
+129
-17
Tens una feina molt feixuga a fer, amb pocs recursos i amb la constant oposició, inclos els de dintre de la casa, dels que voldrien que tv3 desaparegués per sempre més. Et desitjo encert i tota la sort de món.
20.18
Anònim, 30/07/2017 a les 23:04
+79
-53
A València diuen estic. El català és molt més ric d'ho que als mestretites us agrada.
Llengua, correcció i comentaris
Anònim, 30/07/2017 a les 23:40
+57
-30
Cada cop fa més pena llegir comentaris interessants a Nació Digital amb barbarismes i no ho acabes d’entendre del tot…….perquè si la llengua és l'espina dorsal de la nostra nació, és una incongruència que qui es declara independentista maltracti l'idioma i faci una desmostració d’ignorància cap al nostre principal senyal d’identitat.

Mes pastanaga
Anònim, 31/07/2017 a les 00:10
+29
-108
Otro estomago agradecido
No ho puc evitar
Anònim, 31/07/2017 a les 00:21
Interessant
+102
-23
TV3 és la meva tele de capçalera i com a cosequència he vist al Vicent en un munt de tertúlies. Sempre m'ha agradat el seu sentit critic àcid i sobretot el seu compromís amb
Perfècte
Anònim, 31/07/2017 a les 00:48
Interessant
+112
-20
Celebro que el Director de TV3 sigui una persona compromesa amb la llibertat d'expressió i d'emissió.
Els comentaris de les 21:09, 21:29 o 21:48 ??? M'hi jugo una fava que provenen del mateix-a personatge. Res de nou en l'analfabetisme ancestral de les espanyes.

Sr Sanchis, moltes felicitats pel nou projecte i tot el suport dels que volem una televisió neta, lluny de la tele-escombraria de T5 o de la tele-anuncis de la Secta.

En valencià sóc=estic.
Anònimus, 31/07/2017 a les 09:47
+51
-41
Anònim, 30/07/2017 a les 20:18

Coi, els valencians mai diuen sóc. En lloc del del famós, "Ja sóc aquí" dirien, els valencians "Ja estic ací". Manca molt coneixement dels dialectes de l'idioma. Un mallorquí diria esbucar en lloc enderrocar. Etc, etc, etc...

Si us plau, una mica mes de coneixement dels parlars del català.

Per cert:

UN MUNT: Gran nombre, gran quantitat. (Tal com ho diem en una part important de Catalunya)
Etim.: del llatí mōnte

UN MUNTÓ: Gran nombre de coses juntes (val.) (Tal com ho diuen en una part del sud de Catalunya i a València)
Etim.: derivat de munt.

ESBUCAR v. tr.
Destruir (un edifici); enderrocar. (Mall) Etim.: derivat de buc, en composició amb el prefix es- que indica privació, acte de desfer.

ENDERROCAR v. tr.
Destruir (una edificació) llançant a peces per terra. Etim.: de derrocar, amb el prefix en.He ahí el nuevo Don Ángel.
Anònim, 31/07/2017 a les 11:11
+14
-54
¡Si, señor!
Endavant Vicent!
Enric SP, 31/07/2017 a les 11:41
+62
-31
La feina que està començant a fer és molt bona. Tornant tv3 a Catalunya. Jo he continuat mirant tv3 malgrat la deriva espanyolitzant i barbàrica (idiomàticament parlant) en que la va abocar el tripartit. O hauria de dir els socialistas.

Al mestretites d'abans, que recordi que el català té nombrosos dialectes i sub-dialectes. El català de Barcelona (el més bastarditzat d'entrada) és el que s'ha agafat com a estàndard, però recorda que expressions dialectals estas perfectement reconegudes i acceptades.

Dit això, endavant Vicent! M'agrada el que esteu intentant amb tv3. Tant de bo els números is donguin la raó!
Ets aquí, "Sóc aquí"?
Caçafantasmes, 31/07/2017 a les 12:09
+45
-6
Darrere la teva indignació impostada hi ha alguna cosa que t'amagues, donat que això del "sóc" i "estic" sembla més una errada de l'editor de ND, corregida a temps però sense donar cap explicació.


"Terradellas" ???????


És Tarradellas, i marqués per la gràcia del PSC-PSOE-PP


Fas ferum de sofre, troll.

Que parte te llevas
Da pena, 31/07/2017 a les 12:46
+12
-65
Perfècte:
Que eres de su familia ó estas muy avenido con este personaje, tantos elogios a una persona indepe que le pagan un pastón de todos los catalanes es porque te llevas un buen cacho.
Mai
Anònim, 31/07/2017 a les 14:59
+12
-62
Desde que está este personaje no la sintonizo lo acia mejor en la ANC es penoso segura bajando la audiencia siempre mono tema y aburrido penoso
BON CAMÍ
Josep Albà, 31/07/2017 a les 15:22
+38
-10
Només veient com borden i xisclen els espanyolistes i els cupaires (curiosa coincidència. Perquè serà?) ja sabem que TV3, amb vostè, està en el bon camí.
Internacional
Anònim, 31/07/2017 a les 18:54
+30
-10
La manera com enfoca TV3 les notícies de Veneçuela no té nom. Bé, si, de fet, se m'acudeixen varis: Manipulació, tergiversació, mentides, calúmnies, sensacionalisme, enganys, desinformació...
En definitiva,pluralitat si us plau que TV3 no és ni la Razón, ni l'ABC, ni el Mundo, ni 13TV, ni Tele5.Què van votar mésde 8 milions de persones!!!
Censura el la televisión pública catalana
Anònim, 31/07/2017 a les 20:51
+7
-32
Leyendo artículos anteriores del Sr. Director puedo llegar a la conclusión, casi sin equivocarme, que en TV3 los goles contra el FCB independentzia-Rakuten, serán anulados por el TC. No pongo TV3 ni por equivocación, y si me equivoco, corro rápido a cambiarla para que no me cuenten en las estadísticas como catalan independe españa ensroba madrit expoli etc etc.
El conte d'en Patufet i els verbs ser i estar
Anònim, 31/07/2017 a les 21:01
+39
-4
El Patufet era un nen molt petit, molt petit, que vivia amb els seus pares en una casa de pagès. Tot i que era molt trapella, també li agradava ajudar els pares. Un dia que la mare es disposava a anar a comprar safrà, el Patufet li va demanar que l'hi deixés anar a ell, i després de molt insistir la va convèncer.

Va anar a ca l'adroguer a buscar el safrà i perquè la gent no el trepitgés cantava una cançó mentre caminava pel carrer:

Patim, patam, patum,
homes i dones del cap dret,[1]
patim, patam, patum,
no trepitgeu el Patufet.
L'adroguer es va quedar ben parat en sentir una veu prima que li cridava: Vull una lliura de safrààà! Una vegada i una altra mirava i no veia ningú a la botiga; de tan petit que era, el Patufet no arribava ni al taulell! Al final, el va veure i li va poder vendre la lliura de safrà que volia.

Quan la mare va haver acabat de fer l'arròs es disposava a portar el dinar al pare, que estava treballant al camp, i el Patufet va tornar a insistir que l'hi deixés dur a ell. Així que la mare li va donar una cistella amb el dinar del pare i hi va enviar el Patufet.

Vet aquí que mentre hi anava va començar a tronar i a ploure. Veient aquella tempesta tan gran, el Patufet va córrer a aixoplugar-se sota una col. I s'hi va quedar tan a gust que s'hi va adormir.

Al cap d'una estona, quan la tempesta ja havia passat i el Patufet encara dormia, va venir un bou que, veient el camp de cols, se n'hi va anar de dret. Quan va ser a la col on jeia en Patufet, va obrir la boca i es va empassar de cop la col, la cistella i el Patufet.

En veure que no apareixia, els seus pares el van anar a buscar, tot planyent-se. Cridaven ben fort: Patufeeet, ON EEETS?, però ningú no responia, fins que al cap de molta estona d'insistir-hi es va sentir una veu llunyana i fosca que deia:

SÓC a la panxa del bou,
que no hi neva ni hi plou!
Quan el bou farà un pet,
sortirà en Patufet
En sentir allò, els pares del Patufet van decidir començar a donar cols al bou per a menjar, i la bèstia es va anar inflant, inflant, fins que de sobte va fer un pet i va sortir el Patufet disparat. Es va poder reunir amb els seus pares de nou i van ser feliços per sempre més
"M'estimo més un català que digui 'estic' que un renegat que digui 'sóc" anònim de les 21.44
Anònim, 31/07/2017 a les 21:04
+43
-10
És que els renegats no diuen ni una cosa ni l'altra ni "estic" ni sóc aquests parlen la llengua del "Imperio"
A l'anònim de les 09:47
Anònim, 31/07/2017 a les 21:20
+39
-1
Les llengües romàniques ibèriques (castellà i portuguès) fan un ús més extens del verb ESTAR que no la llengua catalana. Si establíem la mateixa comparació amb altres llengües romàniques com l'italià o el francès constataríem al revés que el català fa servir més el verb ESTAR que el francès o l'italià.

Avui entre els catalanoparlants tenim el perill de fer servir abusivament a causa de la interferència lingüística de la llengua forta el verb ESTAR quan en la nostra llengua genuïna (la parla de Tarradellas) demana fer servir el verb SER.

Més sobre les verbs ser i estar
Anònim, 31/07/2017 a les 21:27
+36
-0
El català, occità, francès i italià han seguit una llatinització diferent de la que han seguit el castellà, gallec i portuguès també en la qüestió del verbs ser i estar a causa de la llunyania o l'apropament de cada zona respecte Roma, i del comerç per la mediterrània.
Marededéusenyor comentaristes de Nació Digital fent de lingüistes
Anònim, 01/08/2017 a les 10:48
+21
-3
Marededéusenyor comentaristes de Nació Digital fent de lingüistes ¡ pel to del comentari es veu que han sentit tocar campanes però no saben ben bé des de quin campanar.

1) El DCVB no en diu res del usos dels verbs SER-ÉSSER/ESTAR

2) n’hi ha que confonen la variants dialectals de vocabulari cosa que passa a totes les llengues del món amb un can seixanta sinctàctic.

3) Com diu un comentari els usos que fan les llengües romàniques dels verbs SER-ÉSSER/ESTAR varia d’una llengua a l’altra:

mentre que a l’italià i francés el verb SER-ÉSSER hi són omnipresents l’ús de l’ESTAR és més reduït.

En canvi al gallego-portuguès i castellà l’ús del verb ESTAR és molt més estès que el del verb SER-ÉSSER.

El grup occitano-català té una posición intermitja no es decanta clarament ni per l’un ni per l’altre

3) Lamentablement al País Valencià la interferència lingüística de la llengua imperialista s’ha fet sentir molt més que a les Balears i a Catalunya. Per això els usos més genuïns dels verbs SER-ÉSSER/ESTAR hi ha fet una reculada molt més pronunciada que als altres dialectes catalans.
una televisió de països, i no només de país
simonet, 01/08/2017 a les 11:14
+19
-2
TV3 ha de tornar a tenir un corresponsal a Perpinyà.

Hi ha d'haver més presentadors de la resta de territoris de llengua catalana.

A les tertúlies hi ha d'haver més presència de valencians, balears, rosellonesos, etc.

Els TN han de dedicar més temps a explicar què passa al País Valencià, les Illes o la Catalunya Nord.

Els diferents dialectes del català s'han de sentir més sovint a TV3.

Els programes de futbol han de parlar primer de Barça i Espanyol, després del València i el Vila-Real, i després de la resta d'equips. Sobretot han de parlar menys del Madrid. Parlar tant del Madrid, encara que sigui per criticar-lo, és una forma de provincianisme i de dependència emocional. És com l'esclau que es passa el dia pendent de si a l'amo li passa alguna desgràcia per poder enriure-se'n. El contrari del provincianisme no és la burla sinó la indiferència.

TV3 ha de deixar de ser la televisió de la Catalunyeta autonòmica i començar a ser de debó la televisió de tots els catalanoparlants.

L'altra cosa que ha de fer TV3 és moure tots els fils que faci falta perquè es pugui veure al País Valencià i perquè la futura televisió valenciana es vegi al Principat.

Per molt important que sigui ara mateix el procés, no ens podem oblidar dels nostres germans de València, les Illes, la Franja, Andorra i la Catalunya Nord.

Que la independència no ens faci traidors.
per Anònim, 30/07/2017 a les 21:27
Qui ja saps, 01/08/2017 a les 12:35
+3
-25
Gràcies tieta.
I no es diu Vicent, sino Vicenç !!
Anònim, 01/08/2017 a les 16:35
+2
-20
Cal emprar els mots escaients.
mare de Déu
Anònim, 01/08/2017 a les 20:32
+8
-19
... el paio diu que només farà cas al parlament ......
si li diuen que tv3% ha de emetre documentals cientifics sobre els castellans mejant nens ho emetrà......
I la Ètica?L'objectivitat? Neutralitat? Veracitat?......tv3 ja fa uns anys que està als llistats internacionals ubicada al nivell de les tv de veneçuela i de nord corea...
Quina llàtima!

i vosaltres us passeu l'estona comentant qüestions llinguistiques ... esteu malalts de nacionalisme.
és clar que sí "machote" !!!
Anònim, 02/08/2017 a les 00:25
+3
-14
Cal obeïr el que toca, cal fer propaganda del que toca, etc etc
Un anomenament d'autèntic hooligan pel que calgui (encara que sigui valencià, més encara per tot l'imperi !!!).
Ai, ai, ai... el que cal fer per no passar gana !!!
a simonet, 01/08/2017 a les 11:14
terolenc, 02/08/2017 a les 11:27
+1
-11
Pel que fa a lo que valtros (i només valtros) diueu "Franja de Ponent" aquí, per desgràcia nostra, ja ho teniu solucionat.
La vostra tv propaganda (la de la "obediència" como diu el seu director) entra... més de cent quilómetres en territori aragonés !!! (almenys aquí a Terol -que arriba pràcticament a Montalbán-).
Imagineu per un moment que fés el mateix la nostra humil TV Aragón (ja sabeu: xabacana, baturra, tercermundista etc.. -estalviau els calificatius, ja els poso jo-)
Al senyor Terolenc
Anònim, 02/08/2017 a les 22:00
+2
-0
Te sorprens que TV3 entra més de 100 quilòmetres de territori aragonès...... jo des de casa meva puc veure les TV de mig món i com més millor.

Que t'ha fet TV Aragón perquè la tingas tan mal conceptualitzada?

TV3 no és cap TV propaganda com dius (això ho diuen els espanyols per desacreditar-la) és una televisió per promoure la llengua i la cultura pròpia de Catalunya amb una programació generalista.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Pedro Sánchez, amb Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
01/01/1970
Els líder del PSOE i del PSC afirmen que no faran "president cap formació ni candidat que abraci l'independentisme" i tampoc "opcions polítiques de dretes" com C's | La líder dels liberals ho ignora i insisteix que demanarà el suport dels socialistes si és possible una majoria alternativa al sobiranisme
01/01/1970
El president del govern espanyol diu que els dies "d'intranquil·litat i inquietud ja comencen a quedar enrere"
01/01/1970
La Fiscalia de Barcelona investiga si denuncia sis piulades, però cap de les de les joventuts independentistes o de Cristian Fernández, a les quals hi veu un "caràcter desagradable" però no delictiu
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Les candidatures de Puigdemont i Junqueras acorden uns compromisos compartits en els programes del 21-D que ara han de negociar amb la CUP | Les llistes també reclamarien la llibertat dels presos, la fi del 155, la retirada dels "piolins" i un compromís de Rajoy davant la comunitat internacional de respectar els resultats
L'ICAB ha acollit avui un acte per la llibertat dels presos polítics. | @omnium
Pep Martí | 2 comentaris
01/01/1970
Òmnium i l'ANC omplen el Col·legi d'Advocats al crit de «llibertat presos polítics!»
Deixem rastre a totes les xarxes socials | Adrià Costa
Josep Lluís Micó
01/01/1970
«Umberto Eco va avisar de la invasió dels imbècils que es pensen que tenen el dret a opinar del que sigui sense mesura. Doncs bé, ja els tenim aquí»
La comissaria de la policia espanyola de la Línea | Google Maps/NacióDigital
Isaac Meler | 21 comentaris
01/01/1970
Un jove de Sabadell assegura que un agent de la Policia Nacional li va fer preguntes sobre la seva ideologia i li va impedir denunciar un robatori amb arma de foc