​Els treballadors i TMB firmen el conveni que ha acabat amb les vagues del metro

L'acord es vàlid fins al 2019 però el comitè avisa que no significa que ara hi hagi "tranquil·litat"

Redacció
28 de juliol del 2017
Actualitzat el 29 de juliol a les 10:27h

Informació d'una de les vagues de metro. Foto: Adrià Costa


El comitè d'empresa del metro i la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han signat aquest divendres el conveni col·lectiu del suburbà per al període 2016-19, després que els treballadors acceptessin aquest dijous la darrera proposta de la mediació de la Generalitat. L'acord ha posat fi a tres mesos de vagues i uns dos anys de negociacions.

El conseller delegat de TMB, Enric Cañas, ha explicat que es tracta d'un conveni "bo per als treballadors i per garantir la qualitat del servei del transport públic". "Es tracta d'un conveni que suposa un bon punt de partida per a unes bones condicions laborals", ha afegit Canyes, que espera que la pau social es mantingui.

No obstant això, el president del comitè d'empresa, Pere Ramon, ha precisat que l'acord no recull tots els punts que volien, i ha afegit: "Tenir dos anys i mig per endavant no vol dir que tinguem dos anys i mig de tranquil·itat". Ramon ha volgut recordar que un dels motius de la vaga no era el respecte dels acords que TMB "estava incomplint", fet que ha subratllat que dependrà de l'actitud de l'empresa que el conveni prossegueixi amb normalitat.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha celebrat l'acord i que aquest hagi arribat a partir d'una mediació de la Generalitat, la qual ha tingut "una negociació constant i ha mantingut els ponts oberts" en tot moment, segons ha dit. Aquest dijous ja va reivindicar el paper del Govern per desencallar-lo.

La consellera ha justificat la llargària de les negociacions perquè el sector del metro "és un col·lectiu amb molta gent i molts sindicats" i hi havia incompliments que venien de l'anterior conveni que s'havien de posar sobre la taula, per la qual cosa ha qualificat l'acord com "el millor al qual es pot arribar".

A més, ha subratllat que ha "prevalgut la flexibilitat de tots" i que, malgrat haver passat per moments difícils, amb l'acord la ciutadania podrà gaudir de la tranquil·litat de tenir serveis públics fins al 2019.

Els serrells que han desencallat el conveni

Els darrers dies s'han tancat els acords que han permès desencallar el conveni. En concret, TMB s'ha compromès a internalitzar algunes feines de manteniment de vies que ara fan empreses externes i contractar més personal per a la resta del manteniment, que no hi hagi més torns de treball de temps parcial l'any 2022 entre els agents d'atenció al client –a excepció del torn de nit-, i de permetre escollir horari a qui demani una jornada reduïda per tenir cura del seu fill.

La pujada del sou durant els quatre anys de vigència del conveni serà del 4,5%, i la resta d'increments són complements que no es consoliden, i que suma un 4,25% més. A banda, se'ls garantirà que el seu salari no perdi poder adquisitiu en relació a l'IPC.
Arxivat a